Kerran eräs ystävä toi
minulle jättikokoisen kesäkurpitsan,
hyvin ylpeänä kasvimaansa tuotoksesta,
mutta minä en saanut siitä
tehtyä mitään, minkä olisi
perheelle kehdannut laittaa pöytään.
Kokeilin kesäkurpitsalasagnea ja siitä tuli todella ällöttävä suutuntuma. Meni lennossa ekopönttöön...
Kokeilin grillata ja se oli kuin kumia.
Kokeilin suikaleina salaatissa, enkä tykännyt.
Raakana leivän päällä? Eikä! Yäk!
Tänään on
Piilota kesäkurpitsaa
naapurisi kuistille -päivä
naapurisi kuistille -päivä
ja se onkin ainoa asia, johon jättimäiset kesäkurpitsat sopivat!
Suomessa näiden kasvien annetaan (turhaan)
kasvaa jättiläisiksi, puisiksi,
/vetisiksi ja mauttomiksi,
jolloin koko kasvi on jo vähän kuin
eläinten rehua!
(Voisin kuvitella, miten possut
tykkäisivät siitä!)
Älkää antako niiden kasvaa jättiläisiksi. Ne menevät pilalle!
Jättiläiseksi kasvattaminen ei sovi myöskään kasvihuonekurkuille tai millekään muillekaan vesipitoisille kasviksille.
Jos olet nähnyt, miten mm jossain maissa kasvatetaan kisoihin, kausijuhliin (jne) jättikokoisia kurpitsoja, niin eihän niitä ihmisravinnoksi enää punnituksen jälkeen käytetä. Rehuksi tai viihdykkeeksihän ne joutuvat.
Kesäkurpitsat pitäisi käyttää tällaisina, näiden kuvien kasvien kaltaisina, hyvin pienikokoisina.
- Oikeina zucchineina!
Pienikokoisina ne ovat vielä maukkaita.
Mutta jos itse erehtyisin joskus kasvattamaan kesäkurpitsoja eikun zucchineja,
käyttäisin niistä oikeastaan vain kukat!
Esim näin:
"Kolme tapaa herkutella kesäkurpitsan kukilla,
sellaisenaan, paistettuna, täytettynä ja friteerattuna:
Käytä kukat sellaisenaan:
Voit repiä terälehdet irti ja koristella salaatit niillä.
Kukat sopivat myös kesän juhlien voileipäkakkujen
ja miksi ei täytekakkujenkin koristeeksi.
Kuullota kukat:
Kuullota kesäkurpitsan kukat kevyesti oliiviöljyssä
ja mausta tuoreilla yrteillä. Voit syödä ne lisukkeena
kesäisellä kala-aterialla tai alkupalana. Oliiviöljyssä
freesattu kukka maistuu myös pastakastikkeen joukossa.
Uppopaista kukat:
Täytetyt, frittitaikinassa kieritellyt kesäkurpitsat
ovat Välimeren maista tunnettu alkupala.
Täytteessä on usein juustoa, joko mozzarellaa tai ricottaa.
Kokeile yrttistä ricottatäytettä.
Hyvä ja maukas
frittitaikina valmistuu sitrushedelmillä maustetusta
oluesta ja jauhoista."
Katso Kotilieden ohje:
Vinkkilinkki: Kotiliesi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti