Translate

8.8.2021

Kesäkurpitsa

 

 





 
 
Kerran eräs ystävä toi 
minulle jättikokoisen kesäkurpitsan, 
hyvin ylpeänä kasvimaansa tuotoksesta, 
mutta minä en saanut siitä 
tehtyä mitään, minkä olisi 
perheelle kehdannut laittaa pöytään. 

Kokeilin kesäkurpitsalasagnea ja siitä tuli todella ällöttävä suutuntuma. Meni lennossa ekopönttöön... 
Kokeilin grillata ja se oli kuin kumia. 
Kokeilin suikaleina salaatissa, enkä tykännyt. 
Raakana leivän päällä? Eikä! Yäk! 


Tänään on
Piilota kesäkurpitsaa
naapurisi kuistille -päivä    
ja se onkin ainoa asia, johon jättimäiset kesäkurpitsat sopivat! 





 
Suomessa näiden kasvien annetaan (turhaan)
kasvaa jättiläisiksi, puisiksi, 
/vetisiksi ja mauttomiksi, 
jolloin koko kasvi on jo vähän kuin 
eläinten rehua! 

(Voisin kuvitella, miten possut 
tykkäisivät siitä!) 

Älkää antako niiden kasvaa jättiläisiksi. Ne menevät pilalle! 

Jättiläiseksi kasvattaminen ei sovi myöskään kasvihuonekurkuille tai millekään muillekaan vesipitoisille kasviksille. 

Jos olet nähnyt, miten mm jossain maissa kasvatetaan kisoihin, kausijuhliin (jne) jättikokoisia kurpitsoja, niin eihän niitä ihmisravinnoksi enää punnituksen jälkeen käytetä. Rehuksi tai viihdykkeeksihän ne joutuvat. 
 



 

 
 
Kesäkurpitsat pitäisi käyttää tällaisina, näiden kuvien kasvien kaltaisina, hyvin pienikokoisina. 

- Oikeina zucchineina! 
 
Pienikokoisina ne ovat vielä maukkaita. 
 
 
 

 
 
Mutta jos itse erehtyisin joskus kasvattamaan kesäkurpitsoja eikun zucchineja, 
käyttäisin niistä oikeastaan vain kukat! 
 
Esim näin: 
 

"Kolme tapaa herkutella kesäkurpitsan kukilla, 
sellaisenaan, paistettuna, täytettynä ja friteerattuna: 


Käytä kukat sellaisenaan:  
 
Voit repiä terälehdet irti ja koristella salaatit niillä. 
Kukat sopivat myös kesän juhlien voileipäkakkujen 
ja miksi ei täytekakkujenkin koristeeksi. 
 

Kuullota kukat: 
 
Kuullota kesäkurpitsan kukat kevyesti oliiviöljyssä 
ja mausta tuoreilla yrteillä. Voit syödä ne lisukkeena 
kesäisellä kala-aterialla tai alkupalana. Oliiviöljyssä 
freesattu kukka maistuu myös pastakastikkeen joukossa. 
 
 
Uppopaista kukat: 
 
Täytetyt, frittitaikinassa kieritellyt kesäkurpitsat 
ovat Välimeren maista tunnettu alkupala. 
Täytteessä on usein juustoa, joko mozzarellaa tai ricottaa. 
Kokeile yrttistä ricottatäytettä. 

 Hyvä ja maukas 
frittitaikina valmistuu sitrushedelmillä maustetusta 
oluesta ja jauhoista." 
 
Katso Kotilieden ohje: 
 
 
 
Vinkkilinkki: Kotiliesi 


 

 

 

 




Ei kommentteja: