Translate

27.8.2021

Kivi-paperi-sakset

 

 

 


 
 
"Kivi, paperi ja sakset on tunnettu kahden tai useamman osanottajan leikki tai peli. Peli on ajatukseltaan hyvin yksinkertainen ja nopea eikä sen pelaamiseen tarvitse kuin kummaltakin pelaajalta kämmenen sormineen. Pelistä käytetään myös nimiä kivi-paperi-sakset ja kivi-sakset-paperi.

 
Pelin olennainen elementti on kolmen sen nimen sisältämän asian, kiven, paperin ja saksien perusominaisuudet, joita kutakin symboloidaan sormien asennoista muodostettavilla asennoilla.

Periaatteessa, mikäli kukin vaihtoehto valitaan satunnaisesti, kukin kolmesta vaihtoehdosta voittaa tilastollisesti yhtä usein. Käytännössä ihmiset eivät kuitenkaan tee valintojaan aivan satunnaisesti. Analysoimalla eri pelaajien tekemiä valintoja esimerkiksi tietokoneohjelman tai matemaattisen mallinnuksen avulla, voi kilpailija tai tutkija tehdä pelin voittamistodennäköisyyden arvioimista parantavia ennusteita. 

Usein peliä käytetään erilaisissa arkielämän tilanteissa ja pulmissa, esimerkiksi kolikonheiton sijasta. Muun muassa sillä päätetään aloittava joukkue.

Usein pelejä pyritään leikkimielellä ja tosissaan voittamaan myös epärehellisin keinoin. Kenties klassisin huijaus on pelin lähtölaskennassa suoritettava yhden rytmin viivytys, jolla saadaan vastustaja paljastamaan valintansa ennen aikojaan. Esimerkiksi pelaajat voivat lausua yhteen ääneen ”Yksi, kaksi, kolme… ”, jolloin toinen pelaaja paljastaa kätensä jo kolmosella, kun vastustaja saattaakin sanoa vielä ”… nyt!” ja paljastaa tällöin valintansa, jonka hän ehtii valita itselleen sopivimmaksi nähtyään vastustajan kämmenen asennon. Tämä huomataan kuitenkin varsin helposti ja harvemmin toimii käytännössä. 
 
Hieman kehittyneempi huijausmuoto on viivytys, jossa viimeisen tahdin aikana pyritään oman kätensä paljastaminen saattamaan viime hetkelle, jolloin ehkä muutaman sekunnin sadasosan ajan siunaantuu mahdollisuus ennakoida tai nähdä vastustajan valinta.

"Let's settle this like adults"-lause liitetään yleisesti Kivi, paperi ja sakset-pelifilosofiaan.

Erilaisia kilpailuja järjestetään silloin tällöin eri puolilla maailmaa. Todelliset kilpailut ovat todellisia ihmisen psykologian näytöksiä, joissa tuuriniekkojen sijaan todelliset laskelmointiin kykeneväiset ihmistuntijat pärjäävät, koska ihminen ei kykene täysin sattumanvaraiseen toimintaan. Japanissa kilpailut ovat televisioviihdettä, jossa julkisuuden henkilöt ottavat toisistaan mittaa.

Vuonna 2002 perustettu World Rock Paper Scissors Society (WRPS) on määrittänyt pelin yleiset säännöt ja järjestänyt vuosittain omat maailmanmestaruuskilpailunsa samoin kuin muita, alueellisia ja kansallisia, kilpailuja. MM-kisat ovat saaneet laajaa huomiota tiedotusvälineissä eri puolilla maapalloa, erityisesti johtuen kilpailun suurista rahapalkinnoista, yksityiskohtaisesta lavastuksesta ja värikkäistä osallistujista.

Kalifornian yliopiston biologi Barry Sinervo on havainnut täpläkylkiuta-liskojen parinmuodostuksen noudattavan paperi, kivi ja sakset -periaatetta. Liskouroksella on joko oranssi, sininen tai keltainen kurkku, ja kullakin on omanlaisensa ominaisuudet. " /Wikipedia 






Tänään vietetäänkin 
Kivi, paperi, sakset päivää.


Miten sitä paremmin voisi viettääkään, kuin 
kämmenet esiin ja pelaamaan! 
 
 
 
Ja voihan tätä pelata myös

The Big Bang Theory:n tyyliin! =)