Translate

9.10.2020

Maailman munapäivä

 

 





 

Kananmuna
on terveellinen ateria, välipala ja monipuolinen raaka-aine.

 

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, koska se sisältää niin useita ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Se sisältää runsaasti proteiinia ja lähes kaikkia vitamiineja, ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan. Kananmuna on hyvä ravinnonlähde kaikenikäisille. Kananmunassa on mm. proteiinia, fosforia ja D-vitamiinia, jotka ovat välttämättömiä lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle./Kultamuna.fi


Kananmunan ravintosisältö per 100 grammaa:

  • rasvaa 9 grammaa
  • proteiinia 11 grammaa
  • hiilihydraatteja 0,3 grammaa
  • energiaa 597 kilojoulea (143 kilokaloria) 

Terveysvaikutukset ja saantisuosituksia

Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa kerätyn 22 vuoden pituisen väestöseurantaaineiston perusteella on havaittu, että runsaasti kananmunia syövillä miehillä on muita merkittävästi pienempi riski sairastua dementiaan ja heillä on myös muita parempi muisti.

Kananmunan päivittäinen syöminen ei suurenna tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien vaaraa, vaikka sen sisältämän kolesterolin vuoksi sitä luultiin pitkään haitalliseksi terveydelle.

Lihan ja makkaran kananmunilla korvaavilla esiintyy lisäksi 18 prosenttia keskimääräistä vähemmän suolistosyöpää.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä 2013 julkaistu 16 kananmunatutkimusta yhdistänyt meta-analyysi osoitti, ettei päivittäinen kananmunien syöminen liittynyt suurentuneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin eikä erikseen iskeemiseen sydänsairauteen, aivohalvauksiin eikä niistä johtuviin kuolemiin. British Medical Journalin 2013 tammikuussa julkaiseman meta-analyysin mukaan yhden kananmunan syönti päivässä ei ole yhteydessä kasvaneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ja kananmunien syönti on yhteydessä alentuneeseen aivohalvauksen riskiin.

Englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijaryhmän mukaan kananmunat ovat paljon ravinteita sisältävinä tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, eikä niillä ole merkittävää yhteyttä sydänsairauksiin tai korkeaan veren kolesteroliin, kuten usein luullaan. Tutkijoiden mukaan tarvetta kananmunien syöntirajoituksille ei ole, vaan ihmisiä tulisi rohkaista syömään enemmän kananmunia.

Suomen Sydänliitto suositteli tästä huolimatta vuonna 2010 kananmunan käytön rajoittamista kahteen kananmunaan viikossa, niillä, joilla esiintyy tarvetta rajoittaa kolesterolia ruokavalion avulla. 

Ravitsemusasiantuntija Camilla Gardin mukaan suurin osa ihmisistä voi syödä 1–2 munaa päivässä ilman haittavaikutuksia kolesteroliin. /-wp- 

 


 


 

 Ensisijassa tietenkin, näitä kaikkia ihmisten tarpeita ennen muuta, kanan muna on uuden synty...  

 

Tänään on maailman munapäivä

@World_Egg_Day
 
 Kanoista ja munista aiempaa tarinaa 
mm täällä