Translate

9.5.2019

Vaikuta tulevaan






9. päivästä toukokuuta on tehty Euroopan unionin symboli (Eurooppa-päivä), joka yhdessä yhteisen valuutan (euro), lipun ja kansallislaulun kanssa identifioi Euroopan unionin poliittisena toimijana. Eurooppa-päivä on tarkoitettu unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien päiväksi. /Wikipedia


Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka poistaisi sodan uhan Euroopan kansakuntien väliltä. 

Schuman halusi luoda eurooppalaisen elimen, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamissopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.


Avoimien ovien päivänä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua siihen, mitä EU tekee kansalaisten hyväksi. Eri toimielinten tiloissa on tarjolla monenlaista ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuuksia ja opastettuja kierroksia. 

Brysselissä ja Strasbourgissa tämän vuoden teemana on vaikuttaminen tulevaan

EU-vaaleissa 23.–26. toukokuuta kansalaiset voivat vaikuttaa siihen, ketkä tekevät meidän kaikkien elämää koskevia päätöksiä Euroopan parlamentissa. /Euroopan Unioni  

#EUopenday 






on tänään...