Translate

20.3.2018

Kevätpäiväntasaus
Nyt saamme vihdoin 
jättää hyvästit talvelle 
ja elää uutta kevättä. 

"Kevätpäiväntasauksen jälkeen lisääntyvän valon myötä luonto herää ja esittelee yhä uusia kevään merkkejä.

 

Kevätpäiväntasaus on erityisesti kurkien ja muiden lintujen paluumuuton aikaa." 

-Merikarvialehti-Luonto herää ja esittelee 
yhä uusia kevään merkkejä 
 
"Kevätpäiväntasaus ei ole ollut vanhan kansan pyhäpäivä, mutta sitä on pidetty vuoden »kuivimpana» päivänä. Tämä tarkoitti sitä, että jos asioita tällöin hävitettiin, ne myös pysyivät poissa. Kevätpäiväntasausta pidettiinkin hyvänä päivänä pajun ja lepän poistamiseen pelloilta sekä lutikoiden hävittämiseen. Sanottiin myös, että ottavimmat onget ja uistimet valmistetaan kevätpäiväntasauksena."

-Taivaannaula- 


Päivän aikoihin teeren kukerrusta kuunneltiin tarkalla korvalla. Jos soidin alkaa ennen kevätpäiväntasausta, keväällä on tiedossa vielä lumisateita. Jos vasta sen jälkeen, keväästä tulee ilmojen puolesta kaunis. Hyvistä keleistä kertoo myös päivää edeltävä kirkas täysikuu. Jos täysikuu on tasauksen jälkeen, on odotettavissa hallaöitä. 
-Taivaannaula- 


Kevätpäiväntasaus eli kevättasaus on se hetki, jolloin Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle, eli ylittää taivaanekvaattorin etelästä pohjoiseen. Aurinko paistaa kohtisuoraan (zeniitissä) kohti päiväntasaajaa. Syynä on Maan kiertoliike Auringon ympäri: ennen kevätpäiväntasausta pohjoinen pallonpuolisko on kääntyneenä poispäin Auringosta, kevättasauksen jälkeen taas kohti aurinkoa.
-Wikipedia- 

 


Auringon suuntaa tähtitaivaalla kevättasauksen  
hetkellä kutsutaan kevättasauspisteeksi. 
-Wikipedia- 

Kuvina keväisiä reissukuviamme Mallorcalta...