Translate

7.7.2009

Tupasvilla pehmopalleroita






















Ne ovat niin suloisen pehmoisen näköisiä. Kuin pariisittaren puuterihuiskia...
Lapsena tuli kerättyä tupasvillan villoja (siementupsuja) koriin ja niistä muka sitten kehrättiin lankaa kuin Prinsessa Ruusunen värttinällään, siis jollakin sileämmäksi vuoleskelemallamme kaarnanpalasella. Vaikka lapsenkädet sekoittivat joukkoon maitohorsman pehmoisia siemenhöytyviä, ei siitä mitään lankaa koskaan syntynyt. Yritys jäi aina ikuiseksi tekeleeksi ja sotkuiseksi hahtuvakasaksi. Vähän niin kuin kutimukseni nykyään. =)
Harmi kun meillä ei ollut navetassamme lampaita. Olisimme saattaneet lapsina keksiä osan siitä, mikä on jo keksitty satoja vuosia sitten: tupasvillakuitulangan. =)

Tuosta ikiaikaisesta suon ihmekasvista on tehty muihin raaka-ainesiin sekoitettuna jo 1800 luvulla huopia ja vaatteita. Tupasvillasta langaksi tosin käytetään sen "lehtituppiosia" eikä niitä hupsuja siementupsuja. Suomassasta voi parhaiten nähdä ja erotella juuri tupasvillan vanhoja kuituja, jotka ovat jatkojalostukseen suovedessä satoja vuosia lionneena juuri aivan parhaimmillaan.

"Tupasvillan kuitu suodattaa radioaktiivista säteilyä, on antistaattista, imee hyvin kosteutta sekä omaa hyvän jopa villaa paremman lämmöneristyskyvyn,"
kertoo Kirsti Kostia tupasvillaa käsittelevillä sivuillaan.

"Tekstiileihin saadaan materiaalia noin metrin syvyydestä suosta, joka on iältään noin 800 - 1000 vuotta vanhaa. Tarpeeksi vanhan kuidun rakenne on hienoa ja sen pystyyy helposti kehräämään", kertoo Kaisa Ovaska-Ahonen, tupasvillaisten vaatteiden luoja ja Kultaturve Oy:n toimitusjohtaja, Kulttuurinen virkistystoiminta sivulla. Ovaska-Ahonen kertoo heille (Kultaturpeelle) saatavan tupasvillakuitua jatkokäsiteltäväksi Biolanin turpeennoston kautta.

Tupasvilla sinällään ei huovu eikä riitä lankamateriaaliksi vaan siihen lisätään puolet muita kuituja, kuten perinteisiä kangaskuituja silkkiä, villaa ja pellavaa.

Tupasvillaa käytetään mm eristeissä, tiivisteissä, suodattimissa, tikkikankaissa jne.
Vaatteissa sitä käytetään mm antistaattisuutta vaativissa työvaatteissa ja sisustustekstiileissä. Tupasvillaa käytetään nykyään myös öljyntorjunnassa.



















On siitä viehkeästä kasvista moneksi.

Tupasvillakuitu ei muuten edes homehdu...





Lisätietoa tupasvillasta ja lainaukset sivuilta:

Biolan

Wikipedia
Kirsti Kostia
Kultaturve Oy
Turveteollisuusliitto
Kulttuurinen virkistystoiminta









Kokosi: UR