Translate

11.10.2024

Tyttöjen päivä

 

 

 

 



Tänä vuonna tyttöjen päivän teemana on tytöt konflikteissa

 

"Juuri nyt tyttöjen oikeuksien toteutumista uhkaavat erityisesti erilaiset kriisit ja sodat. Konflikteissa lapsiavioliitot ja tyttöihin kohdistuva väkivalta sekä hyväksikäyttö lisääntyvät. Tyttöjen mahdollisuus käydä koulua, huolehtia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään sekä saada äänensä kuuluviin heikkenee.

Tuore tutkimus Silti me unelmoimme nostaa esiin lasten ja nuorten kokemuksia sotien ja taisteluiden keskellä." Plan International Suomi 

 

 



 


 

"Kansainvälisen tyttöjen päivän tavoitteena on vahvistaa tyttöjen oikeuksia ja tuoda esiin sukupuolen ja iän vuoksi erityisesti tyttöjen kohtaamia haasteita ja tarpeita.
Hyvin usein tytöt kohtaavat oikeuksiensa polkemista, vapauksiensa rajoittamista ja unelmiensa estämistä juuri siksi, että he ovat tyttöjä. Tyttöjen mahdollisuudet toteuttaa itseään, opiskella ja kouluttautua, hakeutua haluamaansa ammattiin tai valita vapaasti itselleen kumppani – tai olla sellaista valitsematta, ei ole kaikkialla mahdollista. 

 


 

Perustavanlaatuiset ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle maailman tytölle, asuinpaikasta tai taustasta riippumatta. Tyttöjen päivänä muistutamme tästä oikeudesta ja kannustamme kaikkia yhdessä edistämään sukupuolten tasa-arvoa, puuttumaan syrjiviin rakenteisiin ja käytäntöihin sekä vaikuttamaan jokaisen tytön mahdollisuuksiin elää hyvää ja onnellista lapsuutta ja nuoruutta, ilman pelkoa ja oikeuksiensa rajoittamista. 

 

 

 


 

 

Tyttöjen päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien. Päivä pohjaa YK:n yleiskokouksen julistukseen vuodelta 2011."/Suomen YK-liitto 

 

Kansainvälinen tyttöjen päivä 

International Day of the Girl Child 

 

Suomen YK-liitto

Teemapäivän kotisivu