Translate

23.11.2018

Tänä yönä on täysikuu eikä ollenkaan musta perjantai





 Tänään on Älä osta mitään päivä, Ota lapsi mukaan töihin -päivä, Eipä kestä -päivä,  jotkut innostuvat Black Friday'sta, jotkut hurmaantuvat Bright Friday'sta jossa osa tuotteen hinnasta menee hyväntekeväisyyteen ja minä taas ilostun yötaivaan komeasta täysikuusta.


Kuu kiertää Maata keskimäärin noin 384 400 kilometrin etäisyydellä.

Kuu on vuorovesilukkiutunut Maan kanssa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että Kuusta on kääntynyt Maahan päin aina sama puoli, jolloin niin sanottu Kuun pimeä puoli jää aina näkymättömiin. 

Kuu heijastaa Auringon valoa, ja on taivaan toiseksi kirkkain kohde Auringon jälkeen. Noin kuukaudessa Kuu käy läpi säännölliset vaiheet uusikuusta puolikuun kautta täysikuuhun. Erityisesti tämä on tehnyt Kuusta tärkeän kulttuurillisen ikonin, jolla on ollut suuri vaikutus eri kansojen ajanmittaukseen, mytologiaan ja taiteeseen. 

Kuun uskotaan syntyneen samoihin aikoihin kuin Maankin, lähes 4,5 miljardia vuotta sitten. Synnystä on esitetty useita erilaisia teorioita, joista suosituin on törmäyshypoteesi. Törmäyshypoteesin mukaan nuoreen Maahan törmäsi noin planeetta Marsin kokoinen kohde, protoplaneetta Theia. Törmäyksessä Maan kiertoradalle jääneestä materiaalista muodostui Kuu. 

Kuu on ainoa vieras taivaankappale, jonka pinnalla ihminen on käynyt. Vuoden 1972 jälkeen Kuussa on vieraillut vain tieteellistä työtä tekeviä miehittämättömiä luotaimia. 








 Kävimme muuten miehen kanssa viime 
viikonloppuna etsimässä valosaasteetonta 
seutua jotta voisimme katsella ja kuvata tähdenlentoja, 
joita oli paljonkin luvassa koska oli pilvetöntä 
ja Leonidien aika. 

Leonidit:
Aktiivisuusjakso: 6.–30. marraskuuta 2018
Maksimi: 16.–18. marraskuuta
Voimakkuus: 15 tähdenlentoa tunnissa
Leonidit voivat luoda taivaalle kaikkein suurimmat valoshow't.
Yleensä Leonidien aikaan nähdään 12–20 tähdenlentoa tunnissa. 
Niistä suurin osa tulee Leijonan tähdistöstä. /Tieteen kuvalehti


Näimme puolessa tunnissa neljä tähdenlentoa
joita mieheni onnistui kuvaamaankin
mutta minä en saanut edes tähtikuvia taaskaan
kun otin väärän obiskan mukaani.
Oli muuten hirmuisen kylmä iltayö...
Olin jäätyä. Pilkkihaalari olisi ollut hyvä idea...
Ensi kerralla. =)



***********************************



Vaikka tänään onkin Älä osta mitään päivä
niin varmaan suurin osa 
ihmisistä diggailee ehkä mieluummin 
tunnetumpaa Black Fridayta...

Älä osta mitään -päivää vietetään joka vuosi kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Amerikkalainen kiitospäivä ajoittuu vuosittain marraskuun neljännelle torstaille ja sen jälkeen alkavat suuret alennusmyynnit, ”Black Friday”. Suomeenkin mustan perjantain mainoskampanjat ovat viime vuosina rantautuneet. Älä osta mitään -teemapäivä haastaa meidät kulutushysteriaan antautumisen sijaan pohtimaan kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutusta ympäristöön.


Jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on tausta: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet, tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta ja todennäköisesti jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet sen käytöstä. 


Kuluttajina olemme myös jatkuvasti alttiina mainonnalle – huomasimme sitä tai emme. Mainokset luovat meille keinotekoisia tarpeita ja saavat meidät uskomaan, että jotain puuttuu. Elämä vaatii jatkuvaa materiaali-täydennystä, jotta kykenisimme olemaan onnellisia ja tyytyväisiä. 

Älä osta mitään -päivä haastaa sinutkin kokeilemaan ostoslakkoa yhden päivän ajan. Nyky-yhteiskunnassa ostamatta jättämistä ei ole tehty helpoksi, mutta mielikuvitustaan käyttämällä keksii jokainen meistä varmasti sellaista vaihtoehtoista tekemistä, jonka osana ei ole ostaminen. Jokainen meistä voi henkilökohtaisesti miettiä, kannattaisiko omaa Älä osta mitään -päivää viettää vaikkapa joka viikko tai kuukausi? 

Olisin mielelläni kertonut teille lisää vielä yhdestä tämän päivän teemasta eli Bright Friday'sta jossa osa tuotteen hinnasta menee hyväntekeväisyyteen, ja joka on vastaisku Black Friday'lle, mutta kaikki tieto Bright Friday'sta oli maksullisissa artikkeleissa eikä köyhällä kynäilijällä 
ole varaa ostaa lukuoikeuksia mihinkään sellaisiin...