Translate

10.11.2018

Hyvää sinkkujen ja origamien päivää sunnuntaina!







Ei ole täyttä varmuutta siitä, milloin ja missä Singles' Dayta vietettiin ensimmäistä kertaa, mutta yleisen teorian mukaan sitä juhlittiin vuonna 1993 ensimmäistä kertaa Nanjingin yliopistolla   
 jossa joukko nuoria miehiä juhli sinkkuuttaan protestina ystävänpäivälle ja ostivat toisilleen lahjoja. 

Sinkkujen päivä onkin kiinalaislähtöinen marraskuun 11. päivä vietettävä juhlapäivä, jolla juhlistetaan ihmisten sinkkuutta. 

 Vuonna 2009 kiinalainen verkkokauppayritys Alibaba alkoi markkinoida Singles' Dayta ostospäivänä ja siitä lähtien päivä on ollut suosittu ostospäivä verkkokaupoissa

 2010-luvun puolivälissä monet kiinalaiset alkoivat pelätä talouskasvun hidastuvan ja alkoivat säästää rahojaan Singles' Dayta varten. 
Singles' Day on nykyään kokonaismyynnin arvoltaan 
maailman suurin ostospäivä.


Sunnuntaina vietetään siis Sinkkujen päivää 
sekä mm Origamipäivää.


Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua 
ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä. 
Nimi origami (折り紙, oru ’taittaa’ ja kami ’paperi’) otettiin käyttöön Japanin ulkopuolella toimineissa origamiyhteisöissä 1950-luvulla, ja pian nimitys levisi kautta maailman tarkoittamaan paperintaittelutaidetta.

Vanhin kiistaton maininta origamista on japanilaisessa runossa vuodelta 1680. Japanilaisia origamikuvien puupiirrosmalleja esitellyt teos Ranma Zushiki vuodelta 1734 on ensimmäinen painettu todiste origamista. Vanhin tunnettu origamiohjeita sisältänyt kirja on Senbazuru Orikata vuodelta 1797. Yksi kirjan ohjeista neuvoo perinteisen origamikurjen teon, ja kirjassa on myös irtileikattavia mallikaavioita. 
 
Länsimaissa paperia alettiin valmistaa 1300-luvulla. Euroopassa kehittyi samalla myös tärkättyjen lautasliinojen laskostaminen taiteeksi. Osa klassisia lautasliinan taittelumalleja on siirtynyt origamiharrastuksen perusmuotoihin. Valmistustekniikoiden kehittyessä markkinoille alkoi tulla aikaisempaa ohuempaa ja taipuisampaa paperia. Vanhimpia tunnettuja eurooppalaisia malleja on espanjalainen lintua muistuttava parajita. Varhaisin tunnettu säilynyt taiteltu eurooppalainen malli on vuodelta 1810 peräisin oleva hevonen ja ratsastaja. 
 
Kun japanilainen kulttuuri tuli Euroopassa suosituksi 1800-luvulla, origamia esittelivät kiertelevät taikurit, jotka olivat oppineet taitonsa Japanissa. Myös näyttämötaikurit ottivat origamin ohjelmistoonsa, ja kahlekuningas Harry Houdinikin julkaisi origamikirjan nimeltä Paper Magic. 
 
Japanilainen Akira Yoshizawa ja yhdysvaltalainen Samuel Randlett kehittivät 1960-luvulla terminologian, jonka kansainvälinen origamiyhteisö omaksui. Sen ansiosta origami-ideoita ja -malleja voitiin nyt levittää maailmanlaajuisesti mallikaavioina. 
 
Origamin suurimmat kehitysaskeleet on otettu viime aikoina, kun alan harrastajien lisääntynyt ideavaihto sekä paperiteollisuuden ja valmistusmenetelmien kehittäminen tekevät mahdolliseksi suunnitella ja toteuttaa yhä monimutkaisempia töitä. Osa suunnittelijoista valmistaakin nykyisin paperinsa itse. 

 
Moderni origami on kehittynyt itäisten ja läntisten vaikutusten sulautuessa yhteen. Uusia origamin muotoja ovat esimerkiksi modulaarinen origami, tessellaatiot, märkätaittelu ja paperin rypistäminen. 
 
Nykyaikaiselle origamille on entiseen verrattuna tyypillistä se, että uusien mallien suunnittelijat tunnetaan nimeltä ja he saavat kunnian luovasta työstä. Joidenkin mielestä origamimalleille pitäisi jopa saada tekijänoikeudet. 
 
Japanin ulkopuolisissa maissa on perustettu useita origamijärjestöjä, myös Suomessa. Monet ryhmät järjestävät origamiharrastajien kansainvälisiä kokoontumisia.



#OrigamiDay

 /Wikipedia 







4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En olekaan kuullut tämmösistä. Kiva tietää. T:Sini

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä! Meille sinkuillekkin on oma juhlapäivä! Mara

Hallatarinoita kirjoitti...

Hallatarinoita kirjoitti...