Translate

26.9.2018

Tärkeitä asioita




Juotko sinä maitoa ruuan kanssa? 
Jos et, niin miksi et? 


Suomen kouluissa on muuten tarjottu jo 
70 vuotta ilmaista kouluruokaa. 
Kouluruokailussa tarjottavat ateriat suunnitellaan usein etukäteen ja niitä varten laaditaan ruokalista, joka on useimmissa kouluissa kiertävä. Kouluruokaan kuuluvat lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma.
Oppilaille, jotka eivät voi syödä normaalia kouluruokaa sairauden, uskonnollisen tai eettisen vakaumuksen takia, on tarjottava erityisruokavalioateria. Sairauden hoitoon tai muun terveydellisen syyn johdosta valittuun erityisruokavalioon tarvitaan lääkärin, ravitsemusterapeutin tai terveydenhoitajan antama lausunto.
  • Ruotsissa kouluruokailu on ollut ilmaista VASTA vuodesta 1973 lähtien. Oppilaat rakentavat ruokalautasensa buffetista, jossa tarjotaan samankaltaista ruokaa kuin Suomessakin.
  • Britanniassa kouluruoka oli vähävaraisille perheille ilmaista 1980-luvulle asti. Silloin aloitettu kouluruoan kilpailutus on Medical Research Councilin mukaan laskenut brittiläisen kouluruoan tasoa 1950-lukuun verrattuna. Vuonna 2004 kokki Jamie Oliver johti kouluruoan parantamiseen tähdännyttä kampanjaa, jonka seurauksena hallitus lisäsi kouluruokailun määrärahoja.
  • Yhdysvalloissa on kansallinen koululounasohjelma, johon osallistuvat koulut saavat huokealla hinnalla ravitsemussuositusten mukaista ruokaa ja ovat velvollisia antamaan alennusta siihen oikeutetuille oppilaille. Yhdysvaltalaisissa ravitsemussuosituksissa on samat kalori-, rasva- ja suolarajoitukset kuin suomalaisissakin. Yli 90 prosenttia kouluista tarjoaa ravitsemussuositusten mukaista ruokaa vaihtoehtona oppilailleen.
  • Ranskassa vanhemmat maksavat puolet ruoan hinnasta. Ruokalistat lähetetään vanhemmille etukäteen. Lounastauon on kestettävä vähintään puoli tuntia. Ruokaan kuuluu viisi osaa: alkuruoka, salaatti, pääruoka, juustolautanen ja jälkiruoka. Ruoan kanssa tarjotaan vettä ja leipää. Ruoka- ja juoma-automaatit kiellettiin kouluista vuonna 2005.
  • Kanadassa valtio ei rahoita kouluruokailua, vaan vanhemmat antavat oppilaille kouluruoan mukaan tai antavat lasten käydä kotona ruokatauolla. Maassa on myös järjestöjä, jotka auttavat kouluruokailussa.
  • Intiassa on ilmainen kouluruokailu.
  • Japanissa vanhemmat maksavat 250–300 jeniä lastensa aterian hinnasta ja kunta maksaa loput. Päivittäinen ruokalista on yhdenmukainen koko maassa. -Wikipedia-


Tänään on myös Kansainvälinen 
ydinaseiden täydellisen poistamisen päivä
Tuleeko se toteutumaan koskaan? 




 

3 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

En juo maitoa...lainkaan. Piimä on minun ruokajuomani..:)

Anonyymi kirjoitti...

En juo maitoa vaan vettä.
Eve

Irja Viirret kirjoitti...

En juo, juon vettä ruuan kanssa, maitoa laitan kahviin tai johonkin leipomuksiin ja lettuihin, mutta harvoin. Ydinaseiden poistaminen lienee turha, mutta ihana haave.