2.1.2017

Mikäs vertti sinä olet?


Tänään vietetään Introverttien päivää. 


Introvertiksi kuvaillaan henkilöä, joka pitää itsenäisestä toiminnasta enemmän kuin sosiaalisesta, mutta tämä on enemmän käyttäytymyksellinen kuin kognitiivinen kuvaus. Ennen kaikkea introvertti orientoituu omasta itsestään, ja jatkuva muiden kanssa vuorovaikuttaminen reaalielämässä pikemminkin vie sitä häneltä kuin ylläpitää sitä. Introvertit tarvitsevat omaa rauhaa ”ladatakseen akkujaan”. Introvertit ovat hiljaisia ja varautuneita, minkä kovaääniset ekstrovertit usein sekoittavat itseluottamuksen puutteeseen. Tyypillinen introvertti on hiljainen, itseään tutkiskeleva (introspektiivinen) ja varautunut. Tutkimuksissa on havaittu introverttien olevan herkempiä kivulle, väsyvän helpommin ja tuntevan jännityksen madaltavan suoritustasoa, pärjäävän paremmin koulussa, suosivan vakaampia ammatteja ja olevan vähemmän alttiita vaikutteille.Ekstrovertit orientoituvat kanssakäymisestä ihmisten kanssa. He hakeutuvat tilanteisiin, joihin liittyvät muut ihmiset ja heidän kanssaan vuorovaikuttaminen. Ekstroverteillä saattaa olla vaikeuksia keskittyä esimerkiksi opintoihin, ellei opiskelu tapahdu pienessä vuorovaikuttavassa piirissä, koska ekstrovertit ovat ulospäin suuntautuneita. Muun muassa tämän takia ekstroverttejä pidetään impulsiivisempina, koska he eivät käytä aikaa asioiden harkitsemiseen, toisin kuin introvertit.
Eloisuus ja seurallisuus ovat kuitenkin sosiaalisesti arvostettuja piirteitä. Ekstroversion yleinen ihannointi näkyy esimerkiksi siten, että puheliaita pidetään älykkäämpinä ja kiinnostavampina kuin hiljaisia, vaikka tutkimusten mukaan puheliaisuus ei korreloi älykkyyden kanssa. 
 Ambivertti on ihminen jossa on sekä introverttiä että ekstroverttiä. Et juurikaan välitä, työskenteletkö osana ryhmää vai itseksesi. Olet tuottelias ja pystyt mukautumaan tilanteen ja työtehtävän mukaan. 

Nautit sosiaalisista tilanteista, mutta kaipaat seuraelämäsi vastapainoksi yksin olemista. Liian pitkään yksin oleminen saa sinut kuitenkin tylsistymään ja haluamaan takaisin ihmisten ilmoille. Tykkäät olla lyhyitä aikoja huomion keskipisteenä mutta jatkuva valokeilassa oleminen saa sinut hermostuneeksi. Voit  esimerkiksi nauttia esiintymisestä, mutta julkisuuden henkilönä oleminen ei ole haaveesi.

Pystyt olemaan avoin ja kertomaan elämästäsi helposti uusille tuttavuuksille. Sinulta vie kuitenkin aikaa, että pystyt todella luottamaan uuteen tuttavuuteen. Koska sinussa on sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä, olet empaattinen ja pystyt helposti ymmärtämään ihmisten päämääriä ja ajatuksenjuoksua. Tulet hyvin toimeen niin introverttien kuin ekstroverttienkin seurasta.

Olet hyvä puhuja ja kuuntelija, minkä takia ystäväsi avautuvat sinulle helposti ja kysyvät sinulta neuvoja omiin ongelmiinsa. Neuvojen antamisen lisäksi selvittelet usein myös ystäviesi ongelmia. Välillä sinun on vaikea ilmaista muille ihmisille, mitä todella tunnet. Joustavuutesi, empaattisuutesi ja mukautuvuutesi takia saatat sivuuttaa omat tarpeesi. Tämän takia sinulla voi olla joskus myös vaikeuksia tehdä päätöksiä.

Small talkin sijaan tykkäät käydä pitkiä keskusteluja. Pystyt kyllä tekemään tikusta asiaa, mutta se saa sinut helposti kyllästymään ja uppoamaan omiin ajatuksiisi. Tykkäät syvällisten puhumisesta pienellä porukalla enemmän kuin vitsin vääntämisestä suuressa väkijoukossa. Olet loistava ystävä (ja myös kumppani), sillä sinusta löytyy sekä leikkisä että syvällinen puoli.

Osa sinusta haluaisi roikkua sosiaalisessa mediassa päivät pitkät, osa haluaisi olla näyttäytymättä siellä lainkaan. Siksi saatat perjantaina tapittaa puhelinta taukoamatta ja lauantaina olla avaamatta sitä lainkaan. Sama pätee myös ystävien kanssa viestittelyyn ja puheluihin: välillä viestittelet ja soittelet tuon tuosta, toisinaan sinusta ei kuulu yhtään mitään. Olet tavallista joustavampi ja mukautuvampi – eli täydellinen matkakumppani!
Testaa mikä vertti sinä olet

Oma vastaukseni on tietenkin:
Olet luonteeltasi introvertti. 

Minulla oli vain kaksi Ei -vastausta 
joista toinen kohdassa:
Ajattelen aina ennen kuin puhun.

 
Lainaukset;
Wikipedia 
Anna-lehti
Introvertit com 

10 kommenttia:

 1. Kuvaukset luettuani ajattelin, että olen ambivertti. Tein testin antamassasi linkissä ja ambivertti tuli vastaukseksi.

  VastaaPoista
 2. Sama täällä...kaksi ei vastausta joista toinen tuossa, ajattelen aina ennen kuin puhun...:))

  VastaaPoista
 3. Introverttipä hyvinkin, sen tiesin jo ennestään, mutta tein tuon testinkin, kolme ei vastausta oli...

  VastaaPoista
 4. Aina oppii uutta. Tänään opin, että olen ambivertti :) Täytyy myöntää, etten tätä ennen ole kuullutkaan moista termiä.

  VastaaPoista
 5. Testin mukaan olen ambivertti

  VastaaPoista


♥ Hei! Jätä puumerkki käynnistäsi! ♥