Translate

28.11.2018

Köyhiä ritareita ja punaisia planeettoja







Hieman kuivahtaneesta pullasta tai vehnäleivästä 
voi hyvin valmistaa ihanan makuisia köyhiä ritareita. 
Niiden kanssa tarjotaan hilloa ja kermavaahtoa. 

KAIKKIHAN nyt tietenkin osaavat tehdä 
köyhiä ritareita mutta laitan silti ohjeentynkää: 
(1 kananmuna) ei pakollinen
2 dl maitoa 
(1 tl vaniljasokeria) ei pakollinen
muutama viipale vaaleaa leipää tai pullaa

- Paistoon voita 

- Koristeeksi marjoja tai hedelmiä 
ja kermavaahtoa 


Kastele viipaleet (muna)maidossa 
ja paista paistinpannulla voin 
kera mukavan ruskeiksi. 
Tarjoile haluamallasi tavalla.

Näin keskellä viikkoa onkin ihanaa






Tänään on myös Marsin 


Jo varhain huomattiin Marsin olevan yksi taivaan liikkuvista tähdistä eli planeetoista. Ensimmäisenä tämän havainnon tekivät tiettävästi muinaiset egyptiläiset. Marsista tehtiin kaukoputkella havaintoja jo 1600-luvulla, jolloin Christian Huygens näki planeetan pinnalla myöhemmin Syrtis Majoriksi ristityn tumman alueen. 
 
Giacomo Maraldi huomasi planeetan pyörivän 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa, nähden myös napalakit. Maraldi ei ollut varma, olivatko planeetan tummat piirteet osa planeetan pintaa, vai pilvimuodostelmia. Napalakit näki myös William Herschel, joka mittasi planeetan läpimitan suunnilleen oikein. Herschel sai myös selville planeetan pyörähdysajan ja huomasi planeetan akselin kallistuman ja päätteli, että Marsissa on vuodenajat.

Mars (symboli: Mars symbol.svg) on Maan naapuriplaneetta ja aurinkokunnan neljäs planeetta Auringosta laskettuna. Planeetta on nimetty roomalaisessa mytologiassa esiintyvän sodanjumala Marsin mukaan. Punertavan Marsin läpimitta on noin puolet Maan läpimitasta,  ja se on ihmiselle elinkelvoton.  Marsissa on höyrynä, nesteenä ja jäänä esiintyvää vettä sekä hyvin ohut kaasukehä, josta suurin osa on hiilidioksidia ja loput pääasiassa typpeä. 
Kaasukehän ohuus johtuu Marsin pienestä painovoimasta. Mars on lisäksi niin kylmä, että sen kaasukehän hiilidioksidi tiivistyy siellä aika ajoin napalakkeihin. Marsilla on myös kaksi pientä kuuta, Phobos ja Deimos. 
 
Marsissa ei tunneta olevan elämää. Muinoin Marsin tulivuorien kaasusta sinne oli syntynyt tiheä kaasukehä, ja silloin Marsissa oli laajoja meriä. Nykyisen Marsin pinta muistuttaa Maan aavikoita ja Kuuta. Marsissa on kraattereita, syviä laaksoja, kuivuneita joenuomia ja hiekkadyynejä, pilviä ja napalakkeja. Marsia on tutkittu monilla miehittämättömillä avaruusluotaimilla. Myös toistaiseksi toteuttamaton miehitetty Mars-lento on yleinen suunnittelun aihe. /Wikipedia




 #RedPlanetDay 




PS:
Oikeastaan nyt juuri olisi parempi viettää Venuksen päivää, 
sillä niin hurjasti se aamuisin loistaa etelätaivaalla. 
Oletko huomannut?









Ei kommentteja: