Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain 20. lokakuuta. Vuonna
2025 päivää juhlistetaan muun muassa valokuvakilpailulla ja
maisemakävelyin.
Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen,
että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä,
identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä
monimuotoisuutta. Maisemapäivän taustalla oleva Euroopan neuvoston
maisemayleissopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien
tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon.
Tänä vuonna maisemapäivän valokuvakilpailussa
keskitytään tarkastelemaan rakennuksia, rakennelmia ja rakennettuja
ympäristöjä osana maisemaa.
Maisemakävelyt kutsuvat
Maisemiin voit tutustua Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä
ohjatuilla maisemakävelyillä maisemapäivän tienoilla 18.-20.10.2025.
Luustolle terveellisiä ruokia ovat kalsium- ja D-vitamiinipitoiset elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kalsiumilla täydennetyt tuotteet, kala (erityisesti ruotoineen), kaalikasvit (kuten lehtikaali), parsakaali ja tofu. Myös proteiinipitoiset ruoat, kuten kala, palkokasvit, pähkinät ja liha, tukevat luuston ja lihasten terveyttä. Riittävä saanti saadaan tasapainoisesta ruokavaliosta, jossa on runsaasti kasviksia, täysjyväviljaa ja hyviä rasvoja.
Vuosittain, 20.lokakuuta vietetään kansainvälistä Maailman osteoporoosipäivää, #WorldOsteoporosisDay.
Suomessa vietämme päivän kunniaksi myös Valkoisen Paidan Päivää. Päivän viettoon voivat osallistua kaikki luustoterveydestään kiinnostuneet: Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Valkoinen muistuttaa meitä kaikkia luustostamme, josta on tärkeää huolehtia kaikissa elämänvaiheissa.
Tiesithän, että arjen valinnat heijastuvat luustoon ja että voit itse vaikuttaa luustosi terveyteen?
Kalsiumin lähteet:
Maitotuotteet: Maito, juusto, jogurtti, rahka. Kaalikasvit (lehtikaali, parsakaali, ruusukaali) Lanttu, nauris ja lehtisalaatti Pinaatti ja lehtikaali Mantelit ja soijarouhe
D-vitamiinin lähteet:
Kala on yksi parhaista luonnollisista D-vitamiinin lähteistä.
D-vitaminoitu ruoka: Maitotuotteet ja rasvalevitteet ovat usein D-vitaminoituja.
Muut lähteet: Metsäsienet sisältävät D-vitamiinia
Muita luustoa tukevia tekijöitä:
Riittävä proteiinin saanti on tärkeää luiden ja lihasten rakentamiselle.
Hyviä proteiinin lähteitä ovat kala, liha, palkokasvit ja pähkinät.
Monipuolinen ja värikäs kasvisruokavalio tukee luuston terveyttä.
Suola: Vältä liiallista suolan käyttöä, sillä se lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.
Monipuolinen ruokavalio: Pyri syömään monipuolisesti, sisältäen runsaasti kasviksia, täysjyväviljaa ja kala
Muita lähteitä: Tofu
Kannusta kavereita mukaan käyttämällä Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi -kehotusta ja Mitä luustollesi kuuLUU? -kysymystä./Luustoliitto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti