5.11.2019

Punahiuksisten päivä
Hei sinä punatukkainen, 
olet tänään päivänsankari! 

Nyt juhlitaan 
Jos omistat punaiset hiukset, 
ole ylpeä niistä. 

Punaiset hiukset, 
kuin syksyinen ruska, 
ovat kauniit ja lumoavat. 
Koko maailman väestöstä 
punahiuksisia on 
yhdestä kahteen prosenttia
Maailmalla yleisin hiusten väri on tumma. 
Valtaosa maailman vaalea- ja punahiuksisista on eurooppalaisia tai eurooppalaisperäisiä, tosin myös Euroopan ulkopuolelta peräisin olevilla euripideillä esiintyy vaaleita ja punaisia hiuksia. 

Punahiuksisuus on yleistä suomensukuisen kansan udmurttien keskuudessa, ja heitä pidetään toisinaan maailman punahiuksisimpana kansana. 
 
Joidenkin lähteiden mukaan eniten punahiuksisia on Skotlannissa ja Irlannissa, jopa kymmenesosa väestöstä. 
 
Suomalaisista punahiuksisia on vain murto-osa.Punahiuksisuus tai punatukkaisuus on yksi ihmisen geneettisesti periytyvistä hiusten värityypeistä. Punertavat hiukset saa aikaan pigmentti nimeltään feomelaniini, jonka tuotantoon vaikuttavat MC1R-geenin tietyt muunnelmat.   


Punatukkaisuutta on eri asteita.

Punaiset hiukset aiheutuvat eri geeneistä kuin vaaleat hiukset, mutta jotta hiusten väri olisi voimakkaan punainen, täytyy ihmisellä olla sekä vaaleiden että punaisten hiusten geenejä. Tummissa hiuksissa punainen pigmentti ei niin helposti näy. 

Punahiuksista on kutsuttu punaveriseksi. 

Karjalankieliset ovat sanoneet punapäitä ruskeiksi, sillä karjalan kielessä ruskie tarkoittaa punaista. Karjalaisen kansanlaulun sanat "ruskie neitsyt, valkie neitsyt" tarkoittavatkin punapäistä vaaleaa tyttöä.   

Länsi- ja Pohjois-Euroopassa esiintyviä punaisia hiuksia on joskus pidetty noituuden merkkinä, mikä on saattanut johtua maailman punahiuksisimpiin kuuluviin irlantilaisiin kohdistuneista epäluuloista. 


Punahiuksisuutta ja siihen liittyvää kalpeaihoisuutta esiintyy erityisen paljon Euroopan pohjoisosissa, missä auringonvaloa saadaan suhteellisen vähän. On arveltu, että ominaisuuden yleistyminen johtuu siitä, että se tehostaa Auringon säteilyn aiheuttamaa D-vitamiinin tuotantoa iholla.
Punahiuksisten ihmisten vaalea iho palaa herkästi auringossa. Hyvin vaaleaihoiset ja punahiuksiset ihmiset ovat alttiimpia melanoomalle kuin tummempi-ihoiset ihmiset. 

Yhdysvaltalaisen hiiritutkimuksen mukaan myös punapigmentti itsessään lisää melanoomariskiä ilman UV-säteilyäkin.
 
Punahiuksisten ihmisten kipukynnyksen on havaittu olevan matalampi kuin muiden. Ilmiö on havaittu myös niillä ihmisillä, joilla on vain yksi muunnos punahiuksisuutta aiheuttavasta MC1R-geenistä. Matalamman kipukynnyksen on arveltu voivan johtua siitä, että eräät aivojen hermosoluista reagoivat sekä MC1R-geeniin että kipuun.

 
Punahiuksisten ihmisten riski sairastua Parkinsonin tautiin on lähes kaksi kertaa suurempi kuin mustahiuksisten. Punahiuksisilla naisilla on muita 30 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua endometrioosiin. /Wikipedia 
Itsekin punapigmenttien kantajana allekirjoitan suuren aurinkosuojakertoimen tarpeen, iho palaa herkästi, samoin seuraavat tutkimustulokset allekirjoitan: 

Tanskalaisen Aalborgin yliopiston tutkimus osoitti vuonna 2012, että punatukkaiset reagoivat voimakkaammin tiettyihin kivun aiheuttajiin, kuten hammassärkyyn ja kovaan kylmyyteen. 

Vaikka punatukkaisia oli vaikea nukuttaa tai puuduttaa, he reagoivat muita herkemmin moniin muihin lääkeaineisiin./MTV uutiset Tutkimustuloksia: 


oli punahiuksinen 
suomalainen tarusankari 2 kommenttia:

  1. Äitini sisko oli punapää...kumpikaan tyttäristä ei sitä ole perinyt, mutta toisen tyttären yksi pojista on..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus geenit hyppäävät yhden sukupolven yli ja lapsenlapset sitten yllättäen saavatkin isovanhempien piirteitä. :)

      Poista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥