Translate

27.6.2020

Muista aurinkolasit!










Tiesitkö että silmäsi voivat palaa auringossa? 


Roskan tunne silmässä, kipu, vetisyys tai punoitus – siitä huomaa silmien palaneen. Lue asiantuntijan vinkit, kuinka voit suojata silmiäsi auringon haitoilta.

Aurinko voi vaurioittaa silmiä samaan tapaan kuin ihoa.

Silmät vahingoittuvat paitsi suorasta auringon valosta, myös esimerkiksi veden tai lumen pinnasta heijastuvasta valosta.

Yleensä auringon silmille aiheuttamat haitat johtuvat liiallisesta ultraviolettisäteilylle altistumisesta. Oireet vaihtelevat silmien lievästä ärtymyksestä voimakkaaseen kipuun. Osaa oireista voi hoitaa itse, mutta voimakkaat oireet on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Silmien palamisen oireet ja hoito


Tyypillisesti liiallisen ultraviolettisäteilyn aiheuttamat oireet alkavat noin kuuden tunnin kuluessa auringossa oleilusta. Oireita ovat roskan tunne silmässä, eri asteinen kipu, silmän vetisyys, valonarkuus ja punoitus. Myös näöntarkkuus voi väliaikaisesti laskea.
Oireet johtuvat silmän pinnan solujen vaurioitumisesta ja kipuhermosyiden ärsyyntymisestä. Yleensä pysyviä vaurioita ei jää, vaan oireet helpottavat viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa.
Lieviä oireita voi hoitaa käyttämällä säilöntäaineettomia silmää kosteuttavia silmätippoja.

Kirkkaita valoja kannattaa välttää ja mahdolliseen kipuun voi ottaa särkylääkettä. Jos oireet ovat erityisen voimakkaita tai eivät mene ohi kolmen vuorokauden jälkeen, kannattaa suunnata silmälääkäriin.

Auringolta suojautuminen


Auringolta voi suojautua käyttämällä hyvälaatuisia aurinkolaseja. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa valita malli, joka suojaa myös sivuilta ja alhaalta päin tulevalta valolta.

Kaikkein pienimmät linssit eivät suojaa silmiä riittävästi auringon säteilyltä.

Aurinkolaseja on hyvä käyttää myös pilvisellä säällä. Edes aurinkolaseilla ei saa koskaan katsoa suoraan aurinkoon.

Silmälasitkin suojaavat silmiä jonkin verran, mutta vain suoraan edestä tulevalta ultraviolettisäteilyltä. Silmälaseista puuttuu kokonaan suoja häikäistymistä vastaan, joten myös aurinkolasit kannattaa hankkia.

Auringolle altistuminen voi vahingoittaa silmiä pysyvästi


Jos aurinkoon on katsonut suoraan, tai auringossa on tullut oleiltua ilman silmien suojaamista ja näössään havaitsee ongelmia, on syytä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.
Aurinkoon suoraan katsominen vahingoittaa silmiä pysyvästi. Infrapunasäteily voi vaurioittaa silmänpohjan valoaistinsoluja peruuttamattomasti.
Toistuva altistuminen auringolle voi vahingoittaa silmiä pitkän ajan kuluessa, vaikka aurinkoon ei ole katsonut suoraan. Tällöinkin vauriot voivat olla pysyviä.

Pahimmillaan auringon säteily voi aiheuttaa sidekalvon tai silmäluomen ihon syöpää. Lisäksi ultraviolettisäteily voi nopeuttaa kaihin kehittymistä ja lisätä riskiä silmänpohjan ikärappeumamuutoksille.

Riskejä auringon kanssa ei siis kannata ottaa./Teksti: Fit

***********************







*********************** 




Opas täydellisten aurinkolasien ostoon: 

 

1. Kiinnitä huomiota aurinkolasien suojaavuuteen



Sen lisäksi, että aurinkolasisi näyttävät hyviltä ja ovat osa persoonallisuuttasi, kannattaa kiinnittää huomiota myös niiden suojaavuuteen. Riittävän isot ja omille kasvoille sopivat aurinkolasit suojaavat silmiä ja silmiä ympäröivää, herkkää ihoa UVA- ja UVB-säteilyltä.
UV-suojan lisäksi on hyvä huomioida häikäisysuoja. Tummemmat linssit poistavat enemmän häikäisyä kuin vaaleat!
Helppo merkki siitä, löytyykö aurinkolaseista riittävä suoja, on CE-merkintä. Merkintä kertoo, että linssien valmistuksessa on noudatettu Euroopan unionin vaatimuksia. Jos aurinkolaseista löytyy merkinnästä kertova tarra tai leima, voi luottaa siihen, että lasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä.


2. Valitse kasvojesi muotoon sopivat kehykset


Toinen tärkeä asia aurinkolasiostoksilla on kehysten istuvuus. Kuten vaatteissa, on kehyksissäkin eri kokoja! Sinun kasvojesi koolle sopivat lasit istuvat mukavasti ja tuntuvat hyviltä. Sankojen oikea säätö ja taivutus varmistavat, etteivät aurinkolasit valu nenälläsi.
Aurinkolaseja ei kannata ostaa suoraan hyllystä ja sovittamatta, sillä edes klassikkolasit, kuten Ray-Banin Aviatorit, eivät sovi kaikkien kasvoille. Ostoksille kannattaa lähteä myös hieman hulluttelemaan, sillä huumorilla sovitettujen aurinkolasien joukosta saattaa yllättäen löytyä se kaikkein täydellisin malli omille kasvoille.
Kannattaa pyytää rohkeasti apua optikkoliikkeen henkilökunnalta, mikäli mielessä ei ole tarkkaa käsitystä siitä, millaiset kehykset olisivat omille kasvoille parhaat. Koulutetut kehysasiantuntijat saattavat onnistua yllättämään ehdottaessaan erilaisia vaihtoehtoja!


3. Huomioi aurinkolasien käyttötarkoitus


Aurinkolasivalikoimissa on tänä päivänä tarjolla valtavasti erilaisia linssivaihtoehtoja. Tästä syystä huomio kannattaakin kiinnittää myös siihen, millaisissa tilanteissa aurinkolaseja tulee tavallisesti käytettyä eniten. Näin omista aurinkolaseistaan saa mahdollisimman paljon irti! Sopivien linssien valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi se, viihtyykö kesäisin meren tai järven äärellä, veden kirkkaassa heijastuksessa.


 Polarisoidut linssit helpottavat näkemistä kirkkaalla säällä, tai auringon heijastuessa erityisen voimakkaasti esimerkiksi veden pinnasta. Polarisoidut linssit auttavat myös näkemään värit ja kontrastit paremmin. Polarisointi on tavallisesti merkitty aurinkolaseihin tekstillä "polarised" – tai yksinkertaisemmin pelkällä p-kirjaimella.


4. Panosta aurinkolaseihin, joissa on vahvuudet


Moni sinnittelee aurinkoisella kelillä silmiään siristellen, koska aurinkolaseissa ei ole vahvuuksia. Mikäli silmälasit ovat osa arkeasi, kannattaa ehdottomasti harkita aurinkolaseja vahvuuksilla!
Vahvuudet aurinkolaseissa ovat sekä näkemisen että mukavuuden nimissä tärkeä osa kokonaisuutta. Nykyään lukuisia aurinkolasimalleja saa myös vahvuuksilla eikä linsseistä joudu enää maksamaan itseään kipeäksi. Myös trendikkäitä peililinssejä saa nykyään omilla vahvuuksilla! Teksti/MTV



***********



Tänään voit siis viettää 
Aurinkolasien päivää!






PS:


Muista kesällä tarkkailla 
Ilmatieteenlaitoksen 
varoitukset maa- ja merialueilla.
Sieltä näet myös UV-tiedotteen sekä hellevaroitukset.