Translate

8.4.2020

Rauhaisaa pääsiäistä!





  


Happy Easter! 

Head lihavõttepüha!



💛 







 

Pääsiäiskukko on muninut sopivasti
 värjättäviä munia? 






Ensimmäiset kirjalliset tiedot pääsiäispupusta
ovat 1600-luvun loppupuolelta Saksasta.
Pupun uskottiin kiertelevän pihoissa ja puutarhoissa
kori mukanaan ja kätkevän munia ruohikkoon.
Siirtolaiset veivät uskomuksen mukanaan Yhdysvaltoihin,
missä pääsiäispupusta tuli 1800-luvulla hyvin suosittu.
Se toi lapsille makeisia ja alkoi myös munia itse
– vaikka se oli nisäkäs.
Nopeasti lisääntyvät jänikset ja kanit
olivat hedelmällisyyden
ja versovan elämän vertauskuvia
jo pakanuuden ajan keväisissä juhlissa.
Pääsiäispupuperinne on yhä voimissaan monissa maissa,
mutta Australiassa hahmolla on vastustajansa. Australiassa jänisten ja kanien kanta on niin suuri, että ne uhkaavat ekosysteemiä. Siksi siellä on ryhdytty kampanjoimaan söpöä pääsiäishahmoa vastaan, joten australialaislapsille suklaamunia ei enää tuokaan pupu, vaan pieni pussimäyrä (Easter Bilby).
/Tieteen kuvalehti



Koskaan ei kerrota 
että se munien tuoja 
onkin pääsiäiskana... =) 





Kanojen munat ovat olleet
perinteisesti uuden elämän
ja kevään symboleita,
joissa on suojaavaa elinvoimaa.

Juutalaiseen pääsiäiseen kuuluvat kovaksikeitetyt munat uuden elämän symbolina, ja heidän arvellaan omaksuneen perinteen kenties muinaisten roomalaisten kevätjuhlista.
Ensimmäiset kirjalliset merkinnät maalattujen pääsiäismunien antamisesta on 900-luvulta. Lähteen mukaan Tessalonikin luostarin igumeni antoi munkeille pääsiäisyönä maalatut pääsiäismunat.
Pääsiäismunan suosioon on vaikuttanut myös käytännöllisiä syitä. Katolisissa maissa pääsiäismunien suosiota on lisännyt eläinkunnan tuotteista kieltäytyminen pääsiäistä edeltävän paaston aikana, minkä vuoksi munia jäi yli.
Munat tuli käyttää pääsiäisenä, ennen kuin ne pilaantuivat.
Kalevalainen maailmansyntyruno
kertoo munasta, joka särkyy pudotessaan veteen.

Karjalaisperinteen munataistelu:
Kovaksi keitetyt kananmunat kopsautetaan vastakkain
ja se, jonka muna jää ehjäksi, voittaa.





 



 

Nyt kun useilla on vain loputtomasti aikaa, 
voimme askarrella kaikkea pääsiäiseksi,
tai virkata, neuloa jne...








Kivaahan se on omallekin perheelle, puolisolle tai sitten vaan ihan itselle, pikälle viikonlopulle kokata kaikenlaista hieman arkea juhlallisempaa, vaikkei niin sanotusti pääsiäistä edes viettäisi, tai juhlatunnelmaa tuntisi...

Blinit ovat ennen kuuluneet pääsiäisherkkuihin. 

Nyt niiden virkaa ajavat letut. 
-Mitä ohuempia ja pitsireunaisempia, sen parempia! 






  





Pasha-nimi tulee venäjän kielen pääsiäistä tarkoittavasta sanasta.
Pashan valmistuksessa keskeisinä ainesosina ovat rahkan lisäksi kerma, sokeri, kananmuna ja voi. Pashaseos maustetaan esimerkiksi vaniljalla ja mantelirouheella. Usein käytetään myös rusinoita, sukaattia, sitruunamehua tai -kuorta ja kuivattuja hedelmiä. On myös reseptejä, joihin käytetään mausteena karvasmanteliöljyä, rommiesanssia tai rommia. 

Pashan alkuperäisenä ideana
oli saada käytettyä paastonaikana
käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet. 

Ortodoksisen perinteen mukainen pashan koristelussa näkyy myös kristillinen teema. Pashan kylkeen tai leivän päälle syntyy joko pashamuotista tai kirjoitetaan koristeluaineksilla ylösnousemuksesta muistuttavat kyrilliset kirjaimet ХВ
eli HV, joka on lyhennys kirkkoslaavin sanoista Hristos voskrese
eli kristus on ylösnoussut. 
/Linkit Wikipedia


Kuva Dr Oetker + resepti: 
https://www.oetker.fi/fi-fi/resepti/r/pasha.html






Ainakin Unan pikapashaa teen.
Se kuuluu jokaiseen pääsiäiseen.


Unan pikapasha


2 prk kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
250 g rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiini paloiksi leikattuna
tai 2 mandariinia
1 pieni prk säilykepersikoita paloiksi leikattuna
Tai sekahedelmiä iso purkillinen
valkosuklaata raastettuna puoli levyä
sokeria maun mukaan, ehkä pari ruokalusikallista


Vatkaa kerma johon olet lisännyt tomusokeria
löyhäksi vaahdoksi ja lisää vaahdon sekaan lusikalla nostellen
appelsiinin mehulla notkistamasi, vaniljasokerilla maustamasi rahka, sekä hedelmänpalat, (ei mehua!) suklaaraaste ja maun mukaan sokeria.

Jos tahdot voit lisätä seokseen lisäksi manteli- tai pähkinärouhetta jne muuta makua oman maun mukaan... 

Laita hyvin peitettynä kulhoon jääkaappiin maustumaan
ja sitten eikun vaan herkuttelemaan. 


HUOM: Tätä pashaa ei valuteta kuivakkaaksi,
eli älä siirrä siivilään, muottiin yms... 



Vinkvink: 

Voit lisätä seokseen liivatetta
ja tehdäkin seoksesta helposti myös
pashajuustokakun piparimurupedille,
tai nauttia rahkaisen seoksen
valmiista jäätelövohveleista
kuin raikkaan jäätelötuutin...
 









Mutta minua varten ei tänäkään vuonna tarvitse yhdenkään lampaan menettää henkeään!!!






 



Pääsiäisen somisteeksi  riittää
 vaikka ruukullinen narsisseja,
tai joitain muita keltaisia kukkia.

Somisteiden kanssa saa vapaasti myös liioitella. =) 









 





Lisää pääsiäisajan teemoja: 













 




Vietä rauhaisa pääsiäinen.
Ota se vaikka
lepotaukona kaikesta tästä...