Translate

7.4.2020

Maailman terveyspäivä








World Health Day

Maailman terveyspäivää vietetään aina 7. päivä huhtikuuta, joka on myös vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivä.

Jokaisena vuonna terveyspäivälle on valittu erityinen terveydellinen teema.


Vuonna 2020 terveyspäivänä muistetaan erityisesti sairaanhoitajia ja kätilöitä, joiden työtä nostetaan esiin myös teemavuoden merkeissä.

Terveyspäivän aikana on perinteisesti rohkaistu ihmisiä eri puolilla maailmaa osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistäviin aktiviteetteihin. Tänä vuonna kampanjassa korostuu maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen tilanne koronapandemian vuoksi. Sairaanhoitajien ja kätilöiden työtä voi jokainen kiittää tavallaan, vaikka sosiaalisessa mediassa.






Ja kun terveydestä puhutaan niin mites katupöly ja laiskat jotka puhaltelevat hiekat pois lehtipuhaltimilla, vaikka keväisin ei saisi edes käyttää moista laitetta, ja varsinkin tänä keväänä kun ilmassa saattaa sitten leijua viruksiakin...!!!  

"Kevään tulo merkitsee kevätsiivousta myös kaupungin kaduilla ja pihoilla. Hiekoitushiekan poisto tietyin keinoin närästää sastamalalaista Mauri Tuomista, joka on jättänyt aiheesta kuntalaisaloitteen.
Aloitteessaan Tuominen esittää, että hiekoitushiekan pölyäminen tulisi estää esimerkiksi kastelemalla puhdistettava alue tarvittaessa.
”Hiekka tulee poistaa oikea-aikaisesti ja riittävän kosteana. Hiekan huuhteleminen viemäriin ja sadevesikaivoihin pitää kieltää”, hän kirjoittaa aloitteessaan.
Toimituksessa poikennut Tuominen pitää pöyristyttävänä sitä, että hiekan siivoamiseen käytetään toisinaan lehtipuhaltimia. Hänen mielestään lehtipuhaltimien käyttö tulisi kieltää asemakaavoitetuilla alueilla maalis-, huhti- ja toukokuun aikana.
”Lehtipuhallinta ei ole tarkoitettu hiekan poistoon. Lehtipuhaltimien käyttö aiheuttaa keuhkosairaille ongelmia, sillä se nostaa tarpeettomasti pölyä ilmaan. Pöly sisältää kivipölyä, jossa on myös metallia.” 

Lehtipuhaltimet riesana, hiekka tukkii viemärit 

Tuominen toteaa, että Sastamalan kaupunki voi määritellä, millä tavoin katuja ja pihoja siivotaan esimerkiksi kirjaamalla asian järjestyssääntöön tai ympäristönsuojelumääräyksiin kuten monessa muussa kunnassa on tehty.
Alueviestin tietojen mukaan esimerkiksi Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistamiseen on kielletty.
Sastamalan kaupungin terveysvalvonnan johtaja Risto Ekonen toteaa, että katupöly on tuttu ongelma. Puhaltimien käyttö pihojen sokkeloisissa paikoissa voi kuitenkin jossain tapauksissa olla perusteltua. Laajemmilta alueilta hiekka tulee kuitenkin ennemmin poistaa kastelevalla harjakoneella.
Ekosen mukaan kaupunki on tarpeen vaatiessa neuvonut kiinteistönhuoltoyhtiöitä poistamaan hiekan siten, ettei pölyämistä tapahdu.
”Tämä voidaan tehdä kastelemalla poistettava hiekka. Lehtipuhaltimien käyttöä ei ole erikseen kielletty, mutta kieltämistä täytyy harkita, kun ympäristösuojelunmääräyksiä päivitetään”, Ekonen sanoo.

Tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi korostaa, että kaupungin oma kunnossapito ei puhaltimia käytä. Hän toivoo, että kiinteistöhuollon yksityiset toimijat noudattaisivat kaupungin ohjeistusta ja toimisivat niin, ettei hiekkojen siivoamisesta aiheudu pölyämistä.
Toukoniemi kertoo, että kaupungille aiheutuu aina keväisin kuluja hiekoitushiekan vuoksi tukkeutuneiden viemäreiden avaamisesta.
”Hyvä, että näistä asioista keskustellaan. Asennemuutos olisi paikallaan, jotta katupölyltä vältytään. Hiekkaa ei myöskään saa lakaista viemäriin.” "

Teksti täältä