Translate

16.2.2020

Mantelia ja macaron-leivoksia










Manteli ei ole pähkinä, vaikka niin voisi luulla.
Se on mantelipuun hedelmän "kiven" sisällä oleva siemen. 


Mantelipuu on peräisin Aasiasta, ja nykyään sitä viljellään lähinnä Yhdysvalloissa. Mantelipuun hedelmät ovat vihertäviä, kovia ja karvaisia. Vihreän kuoren alla on pähkinämäinen ruskea kuori, joka kätkee sisäänsä tutun ruskeakuorisen siemenen. 

Mantelipuut ovat kauniita kukkiessaan.









♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥









Manteli sopii hyvin 
gluteenittomaan leivontaan. 





Macaron-leivokset
 30 kpl

2 valkuaista
2 ½ dl tomusokeria
2 pussia (50 g) mantelijauhetta
¾ tl perunajauhoja 

Täyte:

75 g Voita
1 ½ dl kaakaotomusokeria tai
1 ½ dl mansikanmakuista tomusokeria tai
1 ½ dl tomusokeria + 6 rkl (0,9 dl) pistaasipähkinöitä jauhettuna


Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset kevyesti, lisää tomusokeri.
Vatkaa, kunnes seos alkaa olla kiinteää ja kiiltävää.

Yhdistä mantelijauhe ja perunajauhot keskenään.
Sekoita hyvin valkuaisvaahtoon lastalla.

Siirrä taikina pursotuspussiin, jossa on pienehkö, pyöreäkärkinen tylla. Jos käytät muovista kertakäyttöpussia, voit leikata sen kärjen saksilla. Pursota pieniä leivospohjia (Ø 2,5 - 3 cm) leivinpaperille pellille. Jätä hiukan leviämisvaraa. Annoksesta tulee n. 2 pellillistä.

HUOM: Anna leivospohjien vetäytyä ja kuivua huoneenlämmössä 15 min ennen paistoa.

Paista uunin keskiosassa 150 asteessa 13 - 15 min.
(Leivonnaisten ei tarvitse olla sisältä täysin kuivia.)

Jäähdytä pohjat ennenkuin irrotat niitä leivinpaperista.


Valmista täyte:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri
(ja jauhetut pistaasipähkinät) kuohkeaksi.
Levitä täyte leivonnaisten alapinnalle veitsellä.

Paina yläosa hellästi kiinni alaosaan.

Macaronsit säilyvät jääkaapissa 1 - 2 pv ja pakastimessa n. 3 viikkoa.

Pidempiaikainen pakastaminen kannattaa tehdä täyttämättöminä.



♥ ♥ ♥ ♥