18.1.2020

Nalle Puhin päivä


Tänään on kirjailija Alan Alexander Milnen, (18.1.1882-31.1.1956) 138.s syntymäpäivä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Nalle Puh-kirjat, joten tänään vietetäänkin samalla keltaisen, hunajaa rakastavan Nalle Puhin päivää. Hunajapurnukat esille, nyt juhlitaan!


Nalle Puh kumppaneineen asuu Puolen hehtaarin metsässä, jonka esikuvana oli puolestaan Ashdownin metsä lähellä Milnen perheen kotitaloa. 

Milne sijoitti kirjoihinsa myös poikansa Christopher Robin Milnen, (21.8.1920-20.4.1996). Kaikki neljä Nalle Puh-kirjaa on kuvittanut E. H. Shepard, joka otti piirroksiinsa mallia sekä alkuperäisistä Christopher Robinin leluista että Ashdownin metsästä. Nalle Puhin esikuvana tosin oli ennemminkin E.H. Shepardin oman pojan lelunalle. 

Nasu, Ihaa, Tiikeri, Kengu ja Ruu perustuvat suoraan Cristopher Milnen leluihin. Kani ja Pöllö sen sijaan ovat kirjailijaisän mielikuvitusta. 

E. H. Shepardin kirjakuvituksissa muut hahmot onkin piirretty leluiksi, mutta Kani ja Pöllö oikeiksi eläimiksi. Kirjassa Nalle Puh rakentaa talon Kani toteaa Pöllölle, että "vain heillä kahdella on aivot ja muiden päissä on purua”.


Nalle Puh -kirja ilmestyi Suomessa Anna Talaskiven suomentamana vuonna 1934. Kirjan runot suomensi Yrjö Jylhä. 

Disney-elokuvien myötä joukkoon astui myös aivan uusi hahmo, Myyrä.  Christopher Robinin lelukarhu oli vuoteen 2008 saakka näytteillä New York Public Libraryn sivukirjastossa Donnell Library Centerissä lastenosastolla, missä eläkepäiviään viettivät myös Nasu, Kengu, Tiikeri sekä Ihaa.
Kirjailija Brian Sibley lisäsi pingviinin Nalle Puhin uusimpaan seikkailuun, nähtyään A.A.Milnen vanhan valokuvan jossa hän leikkii poikansa Christopherin kanssa pehmoleluilla joista yksi on selkeästi pingviini. 


Brian Sibley päätti kirjoittaa lisää rakastettujen hahmojen seikkailuja pingviiniystävällä lisättynä. 
Jatko-osa The Best Bear in All the World julkaistiin 6.10.2016.  

Nalle Puhin oma syntymäpäivä on 14.10.1926 joten ensi lokakuussa hän täyttää jo keltaisille karhulle kunnioitettavat 94 vuotta.     Oma tulokseni oli Nasu: 

"Muistutat erehdyttävästi Nasua.
Säikyt ja huolestut vähästä mutta rohkeutta riittää, jos on pakko.
Olet todellinen ystävä, paras mahdollinen. Harmi, että kovin harva tietää sen.
Seurassasi viihtyy moni, sillä olet hauska, vaikka et sitä itse tiedäkään." 2 kommenttia:

 1. Kiitos taas kivasta jutusta. T. Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne!

   Ihanaa saada välillä palautetta. ♥️🙃

   Poista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥