Translate

6.11.2019

Nachoja, stressiä ja saksofonimusiikkia









Kaikki stressi ei ole haitallista. Ihminen kestää yleensä lyhytaikaista stressiä paremmin kuin pitkäkestoista. Stressi voi saada ihmisen tekemään parhaansa, ja stressaava tilanne saattaa myös ajaa eteenpäin esimerkiksi tekemään tarvittavia elämänmuutoksia. 


Stressitilanteessa elimistö erittää kortisolia eli stressihormonia, jonka alkuperäisenä tarkoituksena on suojella meitä antamalla energiaa stressaavan asian selättämiseen. 


Joskus henkilö saattaa kuitenkin kohdata niin paljon vaatimuksia, muutoksia tai muita stressitekijöitä, että omat käytettävissä olevat voimavarat menevät äärimmilleen tai ylittyvät. Yleisimmin stressi kumpuaa ihmissuhteista, omasta tai läheisten terveydestä sekä työstä. Jokaisella on oma yksilöllinen maksimimäärä, jonka kestää stressiä luhistumatta sen alle.

Stressin oireet ovat kirjavia


Haitallinen, jatkuva stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja voi pitkittyessään olla terveydelle vaarallista.

Tyypillisiä oireita ovat mm. stressivatsa eli ärtyvän suolen oireyhtymä, päänsärky ja erilaiset ihottumat. Stressivatsan oireita ovat kipu ja tukala tunne vatsan alueella, vatsan turvotus, ripuli ja ummetus. Se on vaaraton, mutta haittaa elämänlaatua. Stressivatsasta kärsii jopa yli puoli miljoonaa suomalaista. 


Iholla stressi voi näyttäytyä vilkastuneena talintuotantona ja finneinä, kutinana ja hilseilynä, sekä ajoittaisina punaisina läikkinä. Stressi-ihottuma nousee yleensä kaulalle ja dekolteen alueelle jännittävässä tilanteessa, stressihormonin ja adrenaliinin vaikutuksesta. 


Myös sydämentykytys tai rytmihäiriöt, hikoilu, tihentynyt virtsaamisen tarve, selkävaivat sekä toistuvat flunssat voivat kertoa liiasta stressistä.

Tavallisimpia stressiin liittyviä psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, unihäiriöt, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja vaikeus tehdä päätöksiä. 

Stressi näyttäytyy herkästi myös perhe- ja parisuhdeongelmina tai toisaalta täydellisenä eristäytymisenä sosiaalisista suhteista.

Milloin stressin vuoksi lääkäriin?


Vakava stressitila voi johtaa totaaliseen lamaantumiseen eli burn-outiin, masennukseen, päihteiden liikakäyttöön ja jopa itsetuhoisiin ajatuksiin. Tällöin lääkäriin on hakeuduttava välittömästi.

Kahden viikon nyrkkisääntö


Psykoterapeutti Minna Tuominen Mehiläisestä painottaa, että vaikka tietty määrä stressiä kuuluu elämään, liian kauan ei pidä epäröidä avun hakemista. Hoitoon hakeutumisen aikarajana hän pitää kahta viikkoa.

–Jos stressioireita, esimerkiksi unettomuutta ja vatsaoireita, jatkuu kahden viikon ajan, ajatukset kiertävät samaa ahdistavaa rataa, ystävät kuormittuvat ongelmien vatvomisesta ja asioiden märehtimistä ei tunnu saavan poikki, on syytä hakeutua lääkäriin. 


Lue lisää sivulta:
Mehiläinen/hyvinvointi/stressi 





Stressitietoisuuspäivä
on tänään
**************









on tänään 


Nachot ovat Meksikosta peräisin olevia juustokuorrutettuja tortillalastuja. Nachojen keksijänä pidetään meksikolaista Ignacio Anayaa, joka tarjoili lempinimensä mukaisia nachoja vuonna 1943. Sittemmin nachoista on tullut suosittuja ympäri maailmaa. 

 
**************  






Tänään on lisäksi myös