Translate

9.9.2019

Odotusaikojen vaaroja, nalleja ja Wieninleikkeitä







Tänään on

Kansainvälinen FASD-päivä 




Sikiöaikainen alkoholialtistus voi aiheuttaa lapselle hyvin erilaisia vaurioita, joiden kuvaava termi on FASD. 
FASD-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista fetal alcohol spectrum disorders


Alkoholin aiheuttamat vauriot sikiölle vaihtelevat lievistä vaurioista hyvin vakaviin. Erityisesti lieviä vaurioita on hankala tunnistaa. FASD pitää sisällään neljä eri diagnoosia:

  • FAS (fetal alcohol syndrome) eli sikiön alkoholioireyhtymä
  • PFAS (partial fetal alcohol syndrome) eli osittainen sikiön alkoholioireyhtymä
  • ARND (alcohol related neurobehavioral disorder) eli alkoholialtistuksen aiheuttama keskushermoston vaurio
  • ARBD (alcohol related birth defect) eli alkoholin aiheuttama epämuodostuma. 

FAS on diagnooseista tunnetuin 


FAS-diagnoosin saavat kaikista vakavimmin vaurioituneet lapset. Heillä on selkeä kasvun hidastuma, joka on mahdollisesti havaittu jo raskauden aikana. Tämän lisäksi FAS-lapsilla on oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet sekä aivojen kasvuhäiriö tai rakennepoikkeama. FAS-lapsilla on eriasteisia keskushermoston vaurioita, jotka ilmenevät muun muassa oppimisen häiriöinä. Osa FAS-lapsista on kehitysvammaisia. 


PFAS-diagnoosi annetaan silloin, kun kaikki FAS-diagnoosiin vaadittavat kriteerit eivät täyty, mutta lapsella on kuitenkin alkoholialtistuksen aiheuttamat tyypilliset kasvonpiirteet. Tämän lisäksi on joko kasvun hidastuma, aivojen kasvun häiriö tai rakennepoikkeama, monimuotoisia oppimiskyvyn häiriöitä tai käyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä. Tätä diagnoosia on aikaisemmin kutsuttu lyhenteellä FAE (fetal alcohol effects). Nykyään PFAS on kuitenkin vakiintunut kuvaamaan osittaista FAS-oireyhtymää ja siksi FAE-termistä tulisi luopua.

ARND-diagnoosi kertoo, että lapsella on alkoholialtistuksesta johtuvia pysyviä keskushermoston toimintahäiriöitä. Keskushermoston vauriot voivat ilmetä aivojen kasvun häiriöinä tai rakennepoikkeamina, mutta myös monimuotoisena oppimiskyvyn tai käyttäytymisen häiriöinä ilman tutkimuksin havaittavia aivojen rakennepoikkeamia tai kasvuhäiriöitä. 



ARBD-diagnoosi kertoo, että lapsella on jokin tai joitakin alkoholialtistuksesta johtuvia elinepämuodostumia sekä oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet. Alkoholin kulutus raskauden aikana voi aiheuttaa vaurioita muun muassa sikiön sydämeen. Ihmisen elimet muodostuvat ensimmäisten raskauskuukausien aikana ja siksi alkoholin käyttö alkuraskaudessa altistaa lapsen erityisesti elinvaurioille.

Alkoholin aiheuttamat vauriot ovat aina yksilöllisiä 


Luotettavaa kehitysennustetta ei voida myöskään antaa vastasyntyneen lapsen kasvonpiirteiden tai kasvuhäiriöiden perusteella. On todettu, että lasten oppimisen ja ymmärtämisen taidot eroavat saman diagnoosinimikkeen sisällä suuresti. Siksi on erittäin tärkeätä hahmottaa kunkin lapset omat yksilölliset vahvuudet ja heikkoudet, riippumatta siitä, minkä diagnoosin hän saa. Jokaisen sikiöaikana alkoholille altistuneen lapsen kasvua ja kehitystä on tuettava hänelle parhaiten sopivalla tavalla.

Verneri.netissä on erilinen sivusto, jossa jaetaan monipuolisesti tietoa FASDiin liittyen. 



9.9. vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Päivämäärä muistuttaa odotusajan yhdeksän kuukauden raittiudesta. 

/Verneri.net 

*****************




Nalle on yksi suosituimmista lastenleluista, ja sillä on erityinen paikka myös monien aikuisten sydämissä. 

Tällä rakastetulla täytetyllä eläimellä on tänään ikioma Nallepäivä. 

Se on ihanteellinen hetki kaikille lapsenmielisille vaikkapa tavata muita nallukoiden suosikkiharrastuksessa piknikillä, kuten klassisessa kappaleessa *Teddy Bear's Picnic  on kuvailtu. Laulu kirjoitettiin vuonna 1907, pian sen jälkeen kun nallekarhu valmistettiin ensimmäisen kerran Euroopassa ja Amerikassa. 

*Suomeksi kipale on Teddy-karhujen huviretki, 
jonka tässä esittää Kipparikvartetti

 Amerikkalaiset lelukarhut nimettiin Teddyiksi presidentti Theodore Rooseveltin kunniaksi, joka oli kieltäytynyt ampumasta pientä vangittua karhua metsästysmatkallaan. 


Monista nallekarhuista on tullut kuuluisia vuosien mittaan, kuten 60-vuotiaasta Karhuherra Paddingtonista, (joka muuten täyttää 61-vuotta 13.10.2019),
sekä Roope Karhusta, joka onkin jo melkoisen vanha nalleherra koska täyttää 8.11.1920 jo 100-vuotta, ja tietysti Nalle Puhista, joka sekin on jo 93-vuotias. 

 **********



 


Wieninleike, (saks. Wiener Schnitzel) on itävaltalainen ruokalaji. Se on ohut leivitetty vasikanlihaleike, ja se tarjoillaan yleensä sitruunaviipaleen kera. Wieninleike on Itävallan kansallisruokalaji ja tarjoillaan Itävallassa perinteisesti perunasalaatin tai persiljalla ja voilla höystettyjen perunoiden kera. Pohjoismaissa se tarjoillaan toisinaan ranskalaisten perunoiden kera. 

Leikkeen kerrotaan tulleen Wieniin vuonna 1848 kreivi Josef Radetzkyn mukana hänen palatessaan Italiasta kukistamasta lombardialaisten kapinaa. 
 Italiassa saman ruokalajin nimi on cotoletta alla milanese eli milanonleike. 

Ainoa muutos on luun poistaminen vasikanlihaviipaleesta. 

Lombardiaan leike tuli espanjalaisten mukana Andalusiasta, jonne maurien väitetään tuoneen sen Bysantin juutalaisilta. 

Tänään on siis myös Wieninleikepäivä



**********