16.8.2019

Miesten ehostusta, makkaraa ja luonnonpäivävinkkejä

Kuu ei enää ole ihan täysi tänä yönä
mutta silti näyttää maahan pyöreältä. 

Nyt voit vitsailla oikein käskystä, 
Tänään on myös Miesten ehostuspäivä

Miesten ehostushan voisi olla 
vaikkapa siististi leikatut hiukset, 
parranajo, ja kunnolla kiillotetut kengät... 

Siistit kengät ovat hyvin tärkeät 
miehen yleisilmeelle. 

Harva mies varmaan Suomessa 
meikkaa ja läträä voiteilla jne? 

Läträyksestä puheenollen,
Rommipäiväkin olisi tänään. 

Tänään voi viettää myös 
kansallista lenkkipäivää

Kai se makkaraa tarkoittaa, 
vaan voihan sitä ensin tehdä 
juoksulenkinkin... 
HK:n sininen on muuten 
jo 56-vuotias lenkkimakkara. 
Meillä sitä ei kyllä ikinä syödä, 
mutta joku tykkää, kuulemma... 


************************ 

Ja tässä olisi päiväkodeille ja 
kouluille neuvoja miten viettää 
Suomen luonnon päivää, joka on 
tämän kuun viimeinen päivä, eli 31.8.2019. 

 • Tee luontoretki!
 • Kokoa Sibeliusboksi!
 • Kerää mustikoita ja leivo piirakka!
 • Nuku yö ulkona!
 • Nauti Suomen luonnosta!SIBELIUSBOKSI 

Tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin suomalaisten honkien suojaan. 

Suomen luonnon päivänä ja sitä edeltävällä viikolla koululaiset ja päiväkotiryhmät lähtevät ulos luontoon. Yhtenä ohjelmanumerona lapsille on suunniteltu oman Sibeliusboksin rakentaminen.

Miettikää yhdessä mitä teidän Sibeliusboksinne voisi sisältää; millaiset pienet luonnosta kerätyt esineet tuovat mieleen kivoja muistoja luonnosta? Onko se jotain mikä tuoksuu? Jotain mikä tuntuu mukavalta kädessä (esimerkiksi sileä kivi)? Jotain mikä näyttää kauniilta? Jotain mistä tulee mieleen jokin hauska luonnossa tapahtunut asia? 


Jokainen lapsi saa oman tyhjän tulitikkurasian, johon kerää luonnosta muistoja tuovia luonnonesineitä. Kaikkien esineiden täytyy mahtua tulitikkuaskiin, joten esineet pitää valita huolella. Joitain esineitä voi myös aikuisen avustuksella leikata pienemmäksi (esimerkiksi irrottaa kävyn suomun tai lyhentää oksaa sopivan mittaiseksi). Lopuksi kaikki pääsevät esittelemään miksi valitsivat juuri kyseiset esineet. Lisätehtävä: Sibeliusboksien sisällöt tarinoineen kootaan koko ryhmän yhteiseksi tauluksi, josta tarkastellaan miten erilaisia pieniä esineitä luonnosta löytyykään ja miten monenlaisia kivoja muistoja luontoon voi liittyä.
Oppitunneilla voidaan lisäksi koristella rasioita maanläheisin värein, tutustua Sibeliukseen, opiskella jokamiehenoikeuksia, puhua luontosuhteesta tai tehdä Sibeliusboksista Suomen luonnon päivän ”kortin” kotiinviemisiksi. 


Muistathan jokamiehenoikeudet. Esimerkiksi sammaleen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Tietoa jokamiehenoikeuksista löydät Mappa.fi -materiaalipankista hakusanalla jokamiehenoikeudet!  


MUSTIKKAPIIRAKKA 

Kerätkää yhdessä mustikoita ja leipokaa Suomen luonnon päivän mustikkapiirakka. Mustikan lehdistä voi keittää myös teetä, joukkoon sopivat esimerkiksi vadelman ja mustaherukan lehdet.

Vinkki: Jos piirakan leipomiseen ei ole tiloja tai aikaa, mustikat maistuvat sellaisenaan tai vaikka sokerin ja maidon kanssa!
Vinkki: Pienimpien retkeilijöiden mielikuvituksella voidaan kattaa myös hieno juhlapöytä metsän asukkaille sammalmättäälle tai kalliolle luonnonmateriaaleista. 
 

NUKU YÖ ULKONA


Suomen Latu haastaa neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 31.8.2019. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Yönsä voi viettää metsähotellissa, kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka omalla pihalla. Aina ei tarvitse lähteä kauas, yö oman koulun pihalla on elämys! 


Vinkki: pyytäkää perheitä avuksi ja lainatkaa makuupusseja, retkipatjoja ja telttoja tai saisitteko jostakin lainaksi ison puolijoukkueteltan koko luokalle? Teksti ja lisää  vinkkejä täällä:
Suomen luonnon päivä Vinkit/info
2 kommenttia:

 1. Onhan noille äijille vaikkas minkälaista partakarvarasvaa ja tukkageeliä ja ihokuorintaa ja kostuketta. Meidän ukko ei ainakaa suostu sellassii käyttämään. Sanoo akkojen ja hxxxx:n hömpötykseksi. ;-)
  Anne

  VastaaPoista
 2. Tämä on kiva blogi kun tässä on paljon asiaa eikä pelkkiä bloggaajan meikki- ja vaatejuttuja. Sellaisia en jaksa! Kiitos siis sinulle! Tänne palaan päivittäin. Tämä on ensikommenttini. :-)
  T: Eeva

  VastaaPoista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥