24.8.2019

Ken kerran nähnyt on kaunoisen Caprin...






Hän, joka joskus on käynyt Napolissa, 
Sorrennossa, Caprin tai Ichian saarella, jne,
tietää miten Vesuvius piirtyy tutun hallitsevana 
hahmona Napolinlahden taivaanrantaan. 

Vesuvius (ital. monte Vesuvio) on tulivuori Italiassa. Se on 1 281 metriä korkea ja sijaitsee Napolista yhdeksän kilometriä itään Napolinlahden lähistöllä. Tulivuoren rinteillä sijaitsee useita kaupunkeja ja useita miljoonia ihmisiä asuu mahdollisten purkausten vaikutusalueella.

Vesuvius on purkautunut useita kertoja, joista tunnetuin tapahtui syksyllä 79 jaa. Silloin purkaus tuhosi Pompejin ja Herculaneumin kaupungit ja tappoi tuhansia ihmisiä. Viimeisin purkaus tapahtui maaliskuussa 1944.



Vesuviusta pidetään vaarallisena, vaikka toisinaan tulivuoret pitävät jopa tuhansien vuosien taukoja purkausten välillä. 

Vesuviuksen purkaushistoriaa on kirjoitettu muistiin erityisesti vuodesta 79 jaa. lähtien. Varhaisin havainto on eräiden lähteiden mukaan peräti vuodelta 2500 eaa. 

Vesuvius on purkautunut useita kertoja antiikin aikana ja keskiajalla sekä uudella ajalla. Isoja purkauksia on ollut viimeisen 17 000 vuoden aikana kahdeksan kertaa. Vuodesta 79 alkaen purkauksia oli vain ajoittain, kun taas vuodesta 1631 vuoteen 1944 niitä oli säännöllisemmin. Näistä paljon tuhoja aiheuttanut vuoden 1631 purkaus on ollut suurin vuoden 79 purkauksen jälkeen.
Vuoden 1631 purkauksessa kuoli 4 000 ihmistä. 

1700-luvulla oli kuusi purkausta ja 1800-luvulla kahdeksan, joista tunnetuin oli 1872. 1900-luvulla Vesuvius on purkautunut vuosina 1906, 1929 ja 1944. 

Vuoden 1944 purkaus tuhosi San Sebastiano al Vesuvion ja Massa di Somman kylät ja osan San Giorgio a Cremanon kylästä. Vuoden 1944 jälkeen Vesuvius ei ole purkautunut. Aktiivisina kausina purkausten välit ovat vaihdelleet 18 kuukaudesta 7,5 vuoteen, joten meneillään on pisin hiljainen kausi 500 vuoteen./Wikipedia 

Tänään voit viettää  
Vesuviuspäivää

Kuva Facebook


PS: Otsikon laulu jatkuu: 
hällä ain laulu syömmessä soi. 
Minullakin soi sydämessä, mutta Italia 
on kyllä muutakin kuin kallis Capri, 
josta varmasti nähtiin kuin aitiopaikalta 
Pompeijin tuho ja pakosti tulivuori teki 
asumisen muuallakin pitkäksi aikaa 
mahdottomaksi. 

******* 







Sydänkylkinen Pluto on jäästä ja kivestä koostuva pienehkö ulkoplaneettojen kuita muistuttava kappale, jonka läpimitta on hieman alle 2 400 kilometriä, joten se on paljon pienempi kuin Maapallon kuu. Pluto on Auringosta niin kaukana, että sieltä katsoen Aurinko näyttäisi vain todella kirkkaalta tähdeltä. 

  Pluto saattaa olla samankaltainen kuin Neptunuksen kuu Triton. Plutolla on viisi tunnettua kuuta: Kharon, Hydra, Kerberos, Nix ja Styx.


Pluto
(virallisesti 134340 Pluto, symboli: )
on plutoidi ja kääpiöplaneetta.


Vuonna 1930 löydettyä Plutoa pidettiin pitkään aurinkokunnan yhdeksäntenä planeettana. 

Vuodesta 1992 lähtien Neptunuksen takaa kuitenkin löydettiin lisää jäisiä taivaankappaleita, joista osa oli vain vähän Plutoa pienempiä, ja yksi jopa Pluton kokoinen. Koska tällöin ei ollut enää selvyyttä siitä, kuinka monta planeettaa Aurinkokunnassa oli, Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) loi uuden planeetan määritelmän vuonna 2006. Tämän määritelmän mukaan Kuiperin vyöhykkeen kappaleet eivät ole planeettoja ja täten Pluto menetti asemansa planeettana.
/Wikipedia 

Tänään voitkin viettää  
Pluton muistopäivää
kun se alennettiin planeetasta 
kääpiöplaneetaksi.  



Mikään ei ole pysyvää. 
Ei edes maailmankaikkeus. 

 

*************


Ja ihan vähän me voisimme herkutellakin, 
kun Persikkapiiraspäivä kutsuu meitä tänään 
kansainvälisen oudon musiikin päivän ohella. 









2 kommenttia:


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥