Tiesitkö, että raparperi Rheum rhaponticum
on myrkyllinen kasvi. Älä anna lasten leikkiä sen lehdillä, koska
etenkin lehti on myrkyllinen.
Sekä lehdet että varsi sisältävät oksalaattia.
Raparperista voi
käyttää
ruuaksi
ainoastaan
varret, eli lehtiruodit.
Raparperi pitää aina kypsentää ennen syömistä.
Kasvia ei pidä koskaan syödä raakana,
koska lehtiruotikin sisältää oksalaattia,
joka voi aiheuttaa monenlaisia yleisoireita.
Pahimmillaan raparperin syöminen raakana
voi aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion.
Ensiapuna on annettava
kalsiumpitoista juotavaa
ja lääkehiiltä,
jos potilas on nauttinut lehteä
tai suuren palan vartta.
Oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia lähes
liukenemattomaksi kalsiumoksalaatiksi,
josta voi muodostua virtsa- ja munuaistiehyitä
tukkivia kiviä.
Oksaalihappo voi myös pahentaa kihti-, reumapotilaan
tai niveltulehdusta potevan vaivoja.
Oksaalihapon pitoisuus syötävissä raparperin lehtiruodissa
on pienehkö, mutta myös munuais- ja sappikiviongelmaisten
on oltava varovaisia.
Ei raparperia reumaa, nivelrikkoa,
sappikiviä, munuaistautia tai kihtiä potevalle.
Alle 1-vuotiaille lapsille
ei saa antaa raparperia, eikä myöskään pieniä uusia perunoita,
tai pinaattia!
Raparperinlehdet
eivät kelpaa leikkeihin, hatuiksi
eivätkä missään tapauksessa
"saunaan pefleteiksi", niin kuin jossain suositeltiin!!
Raparperin lehtien päälle ei
saa asetella ruoka-aineita
tai käyttää niitä lautasina!
Joillakin ihmisillä oksaalihaposta
voi olla haittaa myös luustolle.
Raparperi ei sovi myöskään
suolistosairautta potevalle.
Oksaalihappo on toksiini,
joka ärsyttää suoliston seinämiä.
Oksaalihappoa on raparperin ja pinaatin lisäksi myös punajuuressa, (eli sitäkään ei saa nauttia raakana), sekä suolaheinässä ja ketunleivissä.
Vaikka raparperi on halpa, helppo ja kätevä
ja sitä kasvaa miltei riesaksi asti mökeillä
ja pihoilla, mieti kenelle olet sitä tarjoamassa.
Ota ensin selvää, voivatko kaikki syödä sitä,
ennen kuin tarjoilet ruuaksi.
(Sama kuin sienien kanssa, nekään eivät
käy ravinnoksi joillekin meille!)
Raparperi on kotoisin Kiinasta, missä sen juurta
on käytetty tuhansia vuosia ulostuslääkkeenä,
koska juuri pistää vatsan sekaisin
-niin kuin ne sen varretkin tekevät joillekin.
Terveiden aikuistenkin kannattaa
AINA syödä raparperiannoksensa
maitotuotteiden kanssa.
Lähteinä
Wikipedia
Satokausikalenteri
🌿
PS:
Jos aiot käyttää raparperia hilloihin, yms mihin syötävään aiotkaan, niin älä anna sen kukkia!
Kukkiminen tekee raparperin varret, eli lehtiruodit puiseviksi.
Leikkaa aina kukkavarsi pois kun näet sen yrittävänkin kasvaa!
🌿
Kuusenkerkät:
Kuusi, edes kerkkinä, ei sovi ravinnoksi henkilöille,
joilla on astma tai hinkuyskä.
Nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa,
ja siksi niitä ei kannata myöskään
käyttää esim kerkkinä,
jos on raskaana
tai sairastaa munuaistautia.
"Kuusenkerkkäraparperimehu"
ei siis sovi astmaatikoille, reumaattisille,
kihtiä, munuaistautia,
sappikiviä, tai nivelrikkoa poteville,
alle 1-vuotiaille,
hinkuyskää tai
suolistosairauksia poteville,
eikä raskaanaoleville!
Lähteet:
Myrkytystietokeskus
Wikipedia
Yle