Translate

27.3.2019

Perinneruokaa ja teatteria








Paella on Valencian seudulta peräisin oleva espanjalainen ruokalaji. Se valmistetaan kypsentämällä riisiä, mausteita ja muita aineksia suurikokoisessa laakeassa rautapannussa. Paella on tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja. 

Paella tarkoitti alun perin suurta laakeaa rautapannua, jossa valmistettiin suuria määriä ruokia. Perinteinen paellapannu on laakea kaksikahvainen rautapannu. Valencialaisille paellapannu on nimeltään paella, muualla Espanjassa sitä kutsutaan paelleraksi. 

Paellan juuret johtavat yksinkertaiseen kansankeittiöön. 
Paellan perusaines riisi tuli Espanjaan arabivalloituksen mukana todennäköisesti jo 700-luvulla. Riisiä viljeltiin aluksi Valencian seudulla. Sadonkorjuun aikaan tuli tavaksi valmistaa riisiruokia. Pannuun lisättiin riisin joukkoon lähes kaikkea sitä, mitä oli saatavilla, kuten esimerkiksi linssejä ja etanoita. Mausteina käytettiin suolaa, sahramia ja rosmariinia. Kolumbuksen Amerikan-purjehduksen jälkeen, 1400-luvun lopulta lähtien, Uuden maailman raaka-aineet tulivat Espanjaan. Silloin paellaan alettiin lisätä muun muassa tomaattia, papuja, herneitä sekä paprikoita. Vähitellen siihen alettiin käyttää myös kanaa ja sianlihaa. 

Valenciassa moni kokki vannoo klassisen paellan nimeen, mutta sen koostumuksesta ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä. Tärkeimpiä aineksia ovat riisi, sahrami ja oliiviöljy. Yleensä valencialaiset hyväksyvät paellaansa lihaksi vain kanaa ja kania. 

Monet ovat sitä mieltä, etteivät kala ja äyriäiset kuulu paellaan.
 Kuitenkin mm Alicantessa ja Murciassa tai Andalusiassa, valmistetaan kala- ja äyriäispaelloja, paella marinera

Pääkaupungin Madridin lukuisista riisiravintoloista saa monenlaista paellaa, kuten katkarapupaellaa (paella de langostinos) tai kasvispaellaa (paella vegetariana). 

Espanjan turistialueilla, kuten Costa del Solilla, on yleensä tarjolla sekapaellaa, paella mixta, jossa voi olla monenlaisia raaka-aineita.
 /Wikipedia







Samalla vietetään myöskin 

Käytkö usein teatterissa? 
Vai katsotko tv:sta teatteriesitykset? 




Tänään on myös Manaattien arvostuspäivä