Translate

31.3.2019

Kesäaika alkaa


Suomessa on kelloja 
 väännelty jo 38 vuotta! 








Aika muokkaa
aika korjaa
aika pyyhkii unohduksiin
ja aika uudistaa
niin kuin sillä usein on tapana 


-Una Reinman

On väitetty, että ensimmäisenä  kesäaikaa 
ehdotti Benjamin Franklin 
kirjeessään Journal of Paris -lehden 
toimittajille, vuonna 1784. 
Kesäaika otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Saksassa vuonna 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana, kun jatkuva sotatila vei maan talouselämän hyvin tiukoille. 

Britannia seurasi perässä samana vuonna ja Yhdysvallat vuonna 1918. Yhdysvalloissa kesäaika kuitenkin poistettiin käytöstä nopeasti sodan jälkeen, koska se osoittautui käytännössä hyvin epäsuosituksi. Toisen maailmansodan myötä kesäajan käyttö yleistyi uudelleen.

Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran muiden maiden mukana toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942, jolloin kesäaikaan siirryttiin 3. huhtikuuta ja takaisin normaaliaikaan 
4. lokakuuta.

Vuonna 1980 Euroopassa otettiin kesäaika yleisesti käyttöön 6. huhtikuuta. Suomi, Islanti, Jugoslavia, Neuvostoliitto ja Sveitsi pysyivät normaaliajassa. Vuodesta 1981 alkaen kesäaika on ollut käytössä myös Suomessa.

Kesäaika on yleisimmin käytössä korkeilla leveysasteilla, missä päivänvalon määrä vaihtelee eri vuodenaikoina huomattavasti enemmän kuin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. 

Kesäaikaan siirrytään eri alueilla hieman eri aikaan: Yhdysvalloissa kesäaikaan siirtyminen tapahtuu usein eri aikaan kuin Euroopassa. Euroopan unionin jäsenvaltioiden kesken siirtymä on vuodesta 1997 alkaen ollut standardoituna samalle päivälle. 

Kesäaikaa ei käytetä lainkaan Islannissa, Venäjällä, Intiassa eikä Kiinassa. Lisäksi useissa maissa kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa osavaltiot ja provinssit voivat itsenäisesti päättää, käyttävätkö ne kesäaikaa.

Vuonna 2019 kesäaika alkaa tänään 31. maaliskuuta 
ja päättyy 27. lokakuuta. Siis kellonajoissa on 
kesäaika, oikeasti nyt on kevät. 




Kuinka massiivisen aurinkokellon 
voi kääntää? 
Ei kuinkaan. 


Suomalaiset europarlamentaarikot esittivät 
vuonna 2016 EU-komissiolle kesäajasta luopumista. 
Elokuussa 2018 EU-komissio päätti tehdä esityksen erillisistä kesä- ja talviajoista luopumisesta. Komission mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019. 
Jäsenmaat saavat itse päättää, kumpaan aikaan jäävät. 

 Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti Suomessa asian tiimoilta kansalaiskyselyn, jossa pysyvästi talvi-, eli normaaliaikaan jääminen, sai enemmän kannatusta kuin kesäaikaan siirtyminen. Komissiota tiedotetaan Suomen päätöksestä  huhtikuussa 2019. 

Uusin tieto asian tiimoilta on, että Suomessakin ehkä
lakattaisiin siirtelemästä kelloja peräti vuonna 2021,
ja maamme jäisi normaaliaikaan, 
eli ns. talviaikaan, pysyvästi. 
Toivottavasti! ;) 

Kesäajan haittoja

Kesäajan selkeimpiä haittoja on, että ihmisten biologinen rytmi voi häiriintyä kesäaikaan ja -ajasta siirryttäessä pitkäksikin aikaa, mikä voi aiheuttaa väsymystiloja ja sen takia myös työvireyden laskua. Tämä puolestaan saattaa lisätä muun muassa liikenneonnettomuus- ja sydänkohtausriskiä.
 
 Kesäaikaan siirtyminen hankaloittaa  maatalousaloilla työskentelevien elämää, sillä eläimet eivät yleensä omaksu kesäaikaa ympäröivän yhteiskunnan muuttaessa elämänrytmiään.


Kesäaika ei myöskään ole käytössä kaikkialla maailmassa, mikä sekoittaa maiden välisiä aikaeroja. /Wikipedia


Kuinka sinä käännät sisäisen kellosi
oikeaan aikaan? 



****


Tänään on teemapäivissä