Translate

5.2.2019

Runoilijankakkua Runebergin ystäville










Johan Ludvig Runebergin
säästäväinen vaimo Fredrika
leipoi miehelleen keksinmuruja
hyväksikäyttäen leivonnaisia,
jotka ovat jääneet elämään omaan elämäänsä
Runebergien jälkeenkin eräänlaisina klassikoina,
Runebergintorttuina.


Tässä ohjeessa, 
näistä aineksista, on tehty   
kokonainen kakku: 



Gluteeniton 
Runoilijankakku


150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl gluteenittomia tummia jauhoja 
(Tai: 1 dl tummia glut. jauhoja
1 dl glut. korppujauhoja
½ dl mantelijauhoja) 
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta  
1 dl vadelmahilloa 
ripaus suolaa 
 

Helppo päällys:  
 
 tomusokerikuorrutetta  
vadelmamarmeladia  




Vaahdota sokeri ja voi.

Lisää kananmunat yksitellen
voimakkaasti vatkaten.

Lisää taikinaan vadelmahillo.

Yhdistä jauhot ja kuivat mausteet
ja lisää ne taikinaan.

Kaada gluteenittomilla jauhoilla jauhotettuun
ja esim voilla voideltuun kakkuvuokaan.

Paista uunin alimmalla tasolla
175 asteessa 45 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa
ennen kuin kumoat sen.


Voit kostuttaa kakun jäähtyneenä 
vaikkapa rommilla, mutta kakku on maukas 
sellaisenaan, ilman turhia nesteillä liottamisiakin.

- Sitä paitsi kakunpäällisainekset
kostuttavat sopivasti kakkua, 
samoin jo taikinavaiheessa lisätty hillo.





Päällys: 

Sivele jäähtyneen kakun pinta
ohuesti vadelmamarmeladilla
ja pursota tomusokerikuorrutetta
kiemuroiksi kakun reunoille.

(Vinkki: jos joulusta on jäänyt
sokerikuorruteputkiloita,
käytä ne nyt. )

  
 


- Kuva Yhteishyvä, 
 ohje muokattu Pirkan ohjeesta.