Translate

25.2.2019

Pähkinöitä ja simpukoita











Kumpaako saisi olla: 
Tänään olisi Menyyssä





Pähkinäallergia on vakava asia 

Pähkinät ovat tavallisimpia ruoka-aineanafylaksian aiheuttajia, ja maapähkinä on yleisin kuolemaan johtaneen ruoka-aineanafylaksian syy.

 Lapsuudessa alkanut pähkinäallergia jatkuu yleensä aikuisikään; maapähkinä onkin yleisin ruoka-aineallergian aiheuttaja aikuisilla. Pähkinäallergian diagnoosi on vaikea, koska useimmat koivuallergikot reagoivat ihopistokokeessa ja seerumitesteissä maa- ja hasselpähkinään, ilman että pähkinä aiheuttaa allergiaoireita.

Koivun siitepölylle herkistyneet potilaat reagoivat ihopistokokeessa lähes aina hasselpähkinään, mutta vain pieni osa saa oireita pähkinää syödessään. Toisaalta pienelle lapselle, joka ei ole ehtinyt herkistyä siitepölyille, on voinut kehittyä merkittävä primaariherkistyminen maa- tai cashewpähkinälle, ja hän voi saada niistä anafylaksian. 
 
Palkokasvit (soija, herne, pavut ja linssit) aiheuttavat oireita arviolta 15 %:lle maapähkinäallergikoista, mutta ne ovat harvoin vakavia. 

Maapähkinäallergian yleistymisen ja esiintyvyyden vaihtelun syyt ovat epäselviä. Raskaana olevan tai imettävän äidin maapähkinän käyttö ei näytä oleellisesti lisäävän tai vähentävän allergista herkistymistä.

Maapähkinälle herkistytään yleensä jo imeväisiässä. Vauvan vaikea atooppinen ihottuma ja herkistyminen kananmunalle ovat riskitekijöitä. 

Atooppinen ihottuma lisää maapähkinäallergian riskiä, ja imeväisen ajatellaankin herkistyvän maapähkinälle ihon lävitse esimerkiksi maapähkinäöljyä sisältävän ihovoiteen kautta

Maapähkinäallergiaan liittyy perinnöllinen alttius
Sisaruksen tai vanhemman allergia seitsenkertaistaa allergian riskin
Maapähkinäallergia paranee huonommin kuin muut varhaislapsuuden ruoka-allergiat. Kyky sietää maapähkinää kehittyy itsestään arviolta 20 %:lle.

Pähkinäallergikot kärsivät usein myös astmasta.
 /Duodecim








Simpukat ovat nilviäisiä 


 Rapujen ja katkakarapujen tavoin ne ovat valtamerien puhdistajia. Ne voivat kerätä myrkyllisiä leväkantoja meren pohjalta. Levät kasvavat niiden kudoksissa ja voivat olla vaarallisia ihmisille... Lisäksi simpukoihin jää AINA hiekkaa 
narskumaan hampaissa... 

Älä syö simpukoita jos 
sinulla on kala-, mäti tai äyriäisallergia. 
HUOM: Älä syö silloin myöskään 
hyönteisruokia! 

Hyönteisruuan vaaroista olen 
kirjoittanut ennenkin. 


Jos kärsit kihdistä, älä syö näitä:
- Kalan ja siipikarjan nahka
- Äyriäiset ja simpukat
- Sisäelimet
- Palkokasvit, sienet ja parsa
- Vehnänalkio
- Hiiva
- Olut 
-Raparperi ( joka ei sovi myöskään 
reumaa sairastaville)