Translate

20.9.2018

Nälkäpäiväkeräys alkaa tänään





Nälkäpäivän idea ei ole se että kaikilla 

olisi nälkä, vaan että kaikilla olisi ruokaa 

 

Ensimmäinen Nälkäpäivä järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. 


Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon
Juuri nyt Nälkäpäivän lahjoituksia tarvitaan erityisesti Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalassa Bangladeshissa, minne lähes miljoona ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia Myanmarista. Ympäri vuorokauden auki olevassa sairaalassa hoidetaan erityisesti vaikeita synnytyksiä ja tehdään vaativia leikkauksia. Avun tarve on valtava.
Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa onnettomuuksissa. Vuonna 2017 Punainen Risti auttoi 121 tulipalotapauksessa ympäri Suomen. 

Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.  

Varoja käytetään myös kotimaassa. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen. Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa. 
Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa
Bangladeshin kenttäsairaalassa:
  • 2 €: ruoka potilaalle päiväksi
  • 10 €: antibioottikuuri 10 lapsipotilaalle 
  • 17 €: äitiyspakkaus kenttäsairaalassa synnyttäneelle 
  • 142 €: tynnyrillinen dieseliä, jolla sairaala saa sähköä päiväksi
Suomessa:
  • 22,5 €: kadonneen etsintäkoulutus yhdelle vapaaehtoiselle
  • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
  • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille 

Miten valmistaudut Nälkäpäivään? Kuinka lipaskeräys sujuu? Miten lahjoituksilla autetaan maailmalla? Käytä #nälkäpäivä tai #hungerdagen -hästägiä kun julkaiset Nälkäpäivä-keräykseen liittyviä kuvia ja tarinoita. Tehdään Nälkäpäivästä kaikkien yhteinen keräys. 

Ole sinäkin mukana – lipaskerääjänä tai lahjoittajana



Kuva: Marjaana Malkamäki, SPR:n aineistopankki