21.6.2018

Valoa, musiikkia ja juhlaa


Tänään on myös tietenkin
 Kesäpäivänseisaus
yksi vuoden pisimmistä päivistä 
ja lyhyimmistä öistä. 


Kesäpäivänseisauksen jälkeen 
yö alkaa taas pidentyä eli tummua 
ja valo vuorokautta kohti vähentyä...  Myös Musiikin juhlaa, Fête de la Musique 
(tehkää musiikkia), eli Musiikin päivää, 
vietetään tänään tai oikeammin ensi yönä. 

Tapahtuman tarkoituksena on edistää kulttuuria kahdella tavalla. 
Se innostaa harrastajia musisoimaan vapaaehtoisesti kaduilla ja julkisilla paikoilla. Toisaalta festivaali tarjoaa suurelle yleisölle mahdollisuuden nauttia erilaisista musiikkityyleistä lukuisissa harrastajien ja ammattilaisten järjestämissä ilmaiskonserteissa.

 Juhla osuu samaan aikaan pakanallisten juhlien kanssa, joita jo antiikin ajoista asti on omistettu luonnolle tai sadonkorjuulle. 
Mm kesäkuun 24. päivänä vietettävä Pyhän Johanneksen juhla (Suomessa juhannus), jota Ranskassa vietettiin polttamalla suurta nuotiota läpi yön vuoden pisimpien päivien kunniaksi. Näitä keskikesän kansanjuhlia vietettiin Ranskassa aina 1990-luvulle asti, jolloin suurin osa nuotioista kiellettiin turvallisuussyistä. Tästä säädettiin myös lakeja, joiden tarkoituksena oli ehkäistä tulipaloja ympäristönsuojelualueilla tai alueilla, joilla veden käyttöä on kesäaikaan rajoitettu. 

Vastaavanlaiset keskikesän juhlat ovat tuttuja myös täällä pohjoisessa yöttöminä öinä, jolloin aurinko ei laske ollenkaan. 


 Pietarissa vietetään Valkeat yöt -kesäfestivaalia, jolloin taiteita juhlitaan kaikissa muodoissaan.
 
Fête de la Musiqueta vietetään noin sadassa eri maassa. 
Tämä suosittu tapahtuma on otettu osaksi monien kesäpäivänseisauksen aikaan järjestettävien musiikkifestivaalien ohjelmaa eri puolilla maailmaa. 

Festivaalin ajaksi monia aukioloaikoja on pidennetty. Esimerkiksi kirjastot ja kahvilat saavat tuona yönä olla auki normaalia pidempään yleisöä varten. Monet kadut suurimmissa kaupungeissa ovat suljettuja liikenteeltä, jotta tilaa olisi järjestetyille ja improvisoiduille näytöksille ja esitysten välejä kulkevalle yleisölle. 


Esityksiä saatetaan järjestää myös rajatummissa tiloissa kuten puistoissa ja urheilutiloissa. Joissain konserttisaleissa ja teattereissa esitykset ovat poikkeuksellisesti ilmaisia. 


Ilmaisesitysten ja harrastajamuusikoiden katunäytösten ohella maksullisiakin konsertteja voidaan järjestää, mutta niiden yhteydessä ei saa käyttää nimeä Fête de la Musique. 

Juhla tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä World Music Day, maailman musiikkipäivä, Suomessa nimellä Kansainvälinen nykymusiikin festivaali, joskin ranskankielistä nimeä käytetään yhtä usein eräissä englannin- tai saksankielisissä maissa. Nimeä voidaan käyttää rinnakkain Make Music! -nimityksen kanssa, jonka suora käännös ranskaksi on Faites de la musique! (tehkää musiikkia!), jossa faites ääntyy samalla tavoin kuin fête. Joissakin maissa käytetään myös suoraan käännettyjä nimityksiä kuten Fiesta de la Música (espanjaksi), Festa della Musica (italiaksi), Święto Muzyki (puolaksi), Praznic Musike (bosniaksi) 
tai Dünya Müzik Günü (turkiksi). -Wikipedia-
Samalla tänään on myös 
Ateistien solidaarisuuspäivä, 
sekä Surffauspäivä ja 
Mene rullalautailemaan -päivä.  Monella alkaa tänään kesäloma. 
Monet aloittavat tänään juhannuksen vieton 
ja juhla-ajan, 
onhan suurimman kesäjuhlamme 
juhannuksen aatonaatto. 
- Hyvää juhannusta heille. 
Ja hauskaa kesälomaa. =) 4 kommenttia:

  1. No, jopas on päiviä siinä, mutta tänään on myös esikoisemme syntymäpäivä (siitä on jo 28 vuotta, kun hän näki päivänvalon). Paljon syytä siis juhlistaa tätä päivää. Hyvää juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
  2. Ekat kuvat ihanan kauniita!
    Hyvää Juhannuksen aikaa sinne teille!

    VastaaPoista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥