11.4.2018

Lemmikkejä, parkinsonia ja kasiraitaa

Tänään on mm Lemmikkipäivä 


Lemmikkieläin (tai lyhyesti lemmikki) on seurana, ilman hyötytarkoitusta pidettävä kotieläin.  
Yleisimmät lemmikkieläimet ovat koira ja kissa. Myös linnut, matelijat, jyrsijät ja kanit ovat yleisiä lemmikkejä.
Toisinaan eläin voi olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Esimerkiksi koiria käytetään sekä seurana että metsästykseen ja vartiointiin sekä harrastetoimintaan.

Eläinallergisen lemmikkieläiminä voi käyttää erilaisia matelijoita, kuten sammakkoeläimiä ja kaloja. Eläinallergikot saattavat sietää myös kääpiösiilin tai fretin. On olemassa myös vähän allergisoivia koira- ja kissarotuja. Näitä ovat muun muassa trimmattavat Bichon frisé ja karvattomat rodut. Allergia on yleensä hyvin yksilöllistä. Ei ole mahdotonta, että allergikko tottuu omaan koiraansa rodusta riippumatta, kun taas vieraat saman rotuisetkin koirat aiheuttavat allergiaoireita. 
 -Wikipedia- 

Nyt on myös
Parkinson päivä 

joka aloittaa Parkinsonviikon 

Mikä on Parkinsonin tauti?

Tunne ja tunnista Parkinsonin tauti


Parkinsonin tauti on parantumaton, etenevä neurologinen sairaus, jonka oireet saadaan nykylääkityksen avulla kuitenkin yleensä varsin hyvin hallintaan. Taudin pääpiirteitä ovat: lepovapina, lihasjäykkyys, liikkeiden hitaus, hitaus aloittaa tahdonalainen liike, liikkeiden nopeuden ja laajuuden väheneminen liikkeitä toistettaessa.
Tauti johtuu siitä, että aivojen tietyt liikesäätelyyn osallistuvat hermosolut alkavat tuhoutua.

Tuhoutuminen on etenevää, eikä sitä toistaiseksi pystytä millään hoidolla pysäyttämään. Samanlaista solujen vähittäistä tuhoutumista tapahtuu normaalissakin vanhenemisessa, Parkinsonin taudissa tuhoutuminen vain alkaa aikaisemmin ja on voimakkaampaa.

Taudin yleisyys


Koko väestöstä 1-2 ihmistä tuhannesta sairastaa Parkinsonin tautia. Yli 70-vuotiaista tauti on jo lähes kahdella ihmisellä sadasta. Kyseessä on siis kohtalaisen yleinen sairaus. Suomessa parkinsonpotilaita on noin 14 000 (2014). Keskimääräinen taudin alkamisikä on 60. ikävuoden molemmin puolin. Useimmille tauti kehittyy 50.-80. ikävuoden aikana. Alle 30-vuotiaana sairastuminen on harvinaista, joskin mahdollista. Miehillä tautia on jonkin verran enemmän.

Taudin kulku


Parkinsonin tauti on parantumaton, yleensä hitaasti etenevä sairaus. Eri potilaiden taudin kulku voi kuitenkin olla hyvin erilainen. Jonkun toimintakyky saattaa huonontua muutamassa vuodessa olennaisesti, ja joku säilyy vähäoireisena useita vuosikymmeniä. Suurin osa potilaista sijoittuu näiden ääripäiden väliin.

Mitä aivoissasi tapahtuu?


Parkinsonin taudissa hermosoluja tuhoutuu pääasiallisesti aivojen tyviosassa sijaitsevan mustatumakkeen alueelta. Mustatumake kuuluu aivojen liikkeiden säätelyjärjestelmään. Tämän tumakkeen dopamiini-solujen välityksellä tapahtuu tiedonkulku toisiin tumakkeisiin. Mitä enemmän soluja tuhoutuu, sitä alhaisemmaksi käy dopamiinin pitoisuus ja sitä enemmän ilmaantuu Parkinsonin taudin oireita.

Dopamiini osallistuu keskushermostossa paitsi liikuntakyvyn, myös tunne-elämän ja eräiden tiedollisten toimintojen säätelyyn. Solut eivät tuhoudu äkillisesti, vaan kyseessä on hidas tapahtuma. Näkyvien oireiden ilmaantumista edeltääkin useiden vuosien mittainen piilevä vaihe. Tautia ei voida todeta etukäteen eikä sen puhkeamista voida toistaiseksi millään keinoin estää. 


*************************

 8-raita (virallisesti Stereo 8) on magneettinen ääniteformaatti, joka oli suosittu erityisesti Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun loppuun, kunnes C-kasetti ohitti sen suosiossa. Sittemmin 8-raitaa on pidetty vanhentuneen teknologian edustajana, ja se on pysynyt suhteellisen tuntemattomana Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian, Australian ja Japanin ulkopuolella. -Wikipedia-
2 kommenttia:

 1. Tuo parkisonin tauti on minun äidilläni,suurimman osan hän on sängyssä, vain wc.ssä käy ja syömässä, tarvitsee koko aikaista apua,hänet hoidetaan kotona, koska muisti ja järki on vielä hyvä,eikä halua laitokseen mennä.
  Eipä tule seurattua että noita nimettyjä päiviä on noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia äidillesi ja kaikille häntä auttaville. ❤️

   Poista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥