23.4.2018

Kirjan ja ruusun päivä ajatus on, että miehet antaisivat naisille 
ruusuja ja naiset miehille kirjoja. 

Tiesitkö sitä? 
Nyt tiedät.
Kerroin tämän Hanille 
ja nyt odottelen ruusukimppua... =D 23. huhtikuuta valikoitui kirjan juhlapäiväksi koska kaksi maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijaa, Miguel de Cervantes sekä William Shakespeare kuolivat sinä päivänä, vuonna 1616. 
 
Ajatuksen keksi valencialainen kirjailija Vicente Clavel Andrés, joka ehdotti virallisen kirjaston Barcelonan osastolle (Cámara Oficial del Libro de Barcelona) 2. maaliskuuta 1925, että juhlapäivä pitäisi järjestää vuosittain 7. lokakuuta, joka hänen käsityksensä mukaan oli Miguel de Cervantesin syntymäpäivä 1547. Ehdotus hyväksyttiin saman kuukauden aikana. Asetuksen Espanjan kirjan päivästä allekirjoitti seuraavana vuonna Espanjan kuningas Alfonso XIII 6. helmikuuta 1926. Samana vuonna järjestettiin 7. lokakuuta Espanjan kirjallisuuden päivä Argentiinan Buenos Airesissa. Vuodesta 1930 on kirjallisuuden päivä järjestetty 23. huhtikuuta, joka on myös Miguel de Cervantesin kuolinpäivä. Juhlan vietto levisi varsinkin yliopistokaupunkeihin ja Barcelonasta Kataloniaan. 

Päivä liitettiin myöhemmin myös Pyhään Yrjöön, 
joka Cervantesin tapaan kuoli 23. huhtikuuta. 


 
Vuonna 1995 UNESCO julisti katalonialaisen Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. "Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina", järjestön julistus kuului. 
 
Kirjan ja ruusun päivää on vietetty eri päivinä etenkin aiemmin, mutta viime vuosina Suomessa on palattu alkuperäiseen päivään ja lukemista on juhlittu huhtikuun 23. päivä.


Tänään on myös Englannin kielen päivä 
sekä Puhu kuin Shakespeare -päiväkin

Samoin  Kadonneiden koirien päiväkin on nyt. 
 Sellainen kuin Rakastajien päiväkin on tänään.

On myös Kansainvälinen Nenänkaivuupäivä
Ota riski -päivä, ja kaiken lisäksi tänään 
on Jyrin päivä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥