Translate

22.4.2018

Kaunis sininen planeettamme







Maan päivä on 22. huhtikuuta vietettävä kansainvälinen vuosipäivä jota kutsutaan toisinaan myös Maailman päiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 1970, ja tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi.

 Vuonna 1990 yhteisenä puheenaiheena oli kierrätys. Tuona vuonna järjestettyjen ympäristötapahtumien katsotaan osaltaan edistäneen vuoden 1992 Rio de Janeiron YK:n ympäristökokouksen onnistumista. Vuoden 1990 Maan päivän tapahtumiin osallistui jopa 200 miljoonaa ihmistä 141 maasta.

Vuosituhannen vaihtuessa Maan päivän puheenaiheiksi tulivat ilmaston lämpeneminen ja puhdas energia. Myös internet yhdisti toimintaryhmiä eri puolilta maailmaa. Vuonna 2000 arvioitiin jopa 5 000 Maan päivän toimintaryhmän olleen yhteydessä keskenään internetissä. Kaikkiaan osallistujia lienee ollut satoja miljoonia ainakin 184 maasta.

Vuonna 2007 Maan päivä oli tähän mennessä vietetyistä laajin. Tapahtumia oli ympäri maailmaa Lontoosta, Madridista ja Kiovasta Euroopassa aina Manilaan Filippiineille ja Togon tasavaltaan Länsi-Afrikassa.

Vuonna 2008 myös Suomessa järjestettiin 22. huhtikuuta useita Maan päivän tempauksia. Tapahtumia oli laidasta laitaan, esimerkiksi Helsingissä eri maiden diplomaatit keräsivät roskia Kaivopuistosta.

Jotkut viettävät Maan päivää kevätpäiväntasauksena, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain maaliskuun 20. päivän paikkeilla.