20.3.2018

Kevätpäiväntasaus


Varma merkki kesän lähestymisestä on kevätpäiväntasaus.
Sitä vietetään tänään täsmälleen kello 18.15.
Päivä tunnetaan siitä, että silloin yö ja päivä ovat yhtä pitkiä. 
Silloin kevät alkaa Suomessa toden teolla. -Merikarvialehti-
Kevätpäiväntasauksena voidaan jättää hyvästit talvelle ja siirtyä kevääseen ja kohti kesää.

Etelä-Suomessa päivän pituus on tuolloin pisimmillään lähes 19 tuntia. Juhannuksen jälkeen päivät alkavat jälleen lyhentyä aina talvipäivänseisaukseen asti.
Pohjoisella pallonpuoliskolla nautitaan pidemmistä päivistä ja auringosta, etelässä kevätpäiväntasauksen jälkeen alkaa syksy.
Kevätpäiväntasauksen jälkeen lisääntyvän valon myötä luonto herää ja esittelee yhä uusia kevään merkkejä.
Kevätpäiväntasaus on erityisesti kurkien ja muiden lintujen paluumuuton aikaa. 
-Merikarvialehti-Kevätpäiväntasauksena on »tasain yö, tasain päivä». Lisääntyvän valon myötä luonto herää ja esittelee yhä uusia kevään merkkejä.
Kevätpäiväntasaus ei ole ollut vanhan kansan pyhäpäivä, mutta sitä on pidetty vuoden »kuivimpana» päivänä. Tämä tarkoitti sitä, että jos asioita tällöin hävitettiin, ne myös pysyivät poissa. Kevätpäiväntasausta pidettiinkin hyvänä päivänä pajun ja lepän poistamiseen pelloilta sekä lutikoiden hävittämiseen. Sanottiin myös, että ottavimmat onget ja uistimet valmistetaan kevätpäiväntasauksena.
-Taivaannaula- 


Päivän aikoihin teeren kukerrusta kuunneltiin tarkalla korvalla. Jos soidin alkaa ennen kevätpäiväntasausta, keväällä on tiedossa vielä lumisateita. Jos vasta sen jälkeen, keväästä tulee ilmojen puolesta kaunis. Hyvistä keleistä kertoo myös päivää edeltävä kirkas täysikuu. Jos täysikuu on tasauksen jälkeen, on odotettavissa hallaöitä. 
-Taivaannaula- 


Kevätpäiväntasaus eli kevättasaus on se hetki, jolloin Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle, eli ylittää taivaanekvaattorin etelästä pohjoiseen. Aurinko paistaa kohtisuoraan (zeniitissä) kohti päiväntasaajaa. Syynä on Maan kiertoliike Auringon ympäri: ennen kevätpäiväntasausta pohjoinen pallonpuolisko on kääntyneenä poispäin Auringosta, kevättasauksen jälkeen taas kohti aurinkoa. -Wikipedia- 

 


Auringon suuntaa tähtitaivaalla kevättasauksen  
hetkellä kutsutaan kevättasauspisteeksi. 
-Wikipedia- 

Kuvina keväisiä reissukuvia Mallorcalta...


6 kommenttia:

 1. Vaikka ulkona puhaltaa hyytävä tuuli, alkaa tänään kevät..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat jo lisääntyneet, joutsenia olen bongannut, leppä kukkii ja aiheuttaa oireilua joten kyllä, kevättä on ilmassa. =) ♥

   Poista
 2. Ihania kuvia sinulla täällä!

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia :) Toivotaan, että myös kelit tästä alkaisivat kevääntyä :)

  VastaaPoista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥