20.1.2018

Halauspäivä, Lumipäivä & Oravien arvostamisen päivä


Halaa ystäviäsi, kumppaniasi 
tai työkavereitasi pitkin päivää

Halaus on yksi helpoimmista tavoista osoittaa toiselle huomiota. Halailu tuottaa oksitosiinia, jolla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Hellyydellä on huomattu olevan selkeä vaikutus tautien ja stressin lieventämisessä. Oksitosiinia vapautuu kehoon koskettamalla. Koskettaminen lieventää kivun tunnetta, alentaa diabeetikoilla veren glukoosiarvoja sekä parantaa syöpäpotilaiden vastustuskykyä.  
Ei siis ihme, että oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa. Oksitosiini hillitsee myös stressihormoniksi kutsutun kortisolin vaikutusta. 


Halaamisen yhteydessä kehoon välittyy myös dopamiinia, joka kohottaa mielialaa. Halaaminen vapauttaa kehoon endorfiineja sekä serotoniinia, jotka estävät yhdessä alakuloa. Halaaminen ja esimerkiksi lemmikin silittäminen nostavat serotoniinitasoja ja parantavat mieltä. 

Serotoniinin vajaus näkyy yleensä alakulona, stressinä, väsymyksenä ja suruna, joten aina kun tällaisia tuntemuksia nousee mieleen, niin kannattaa käydä halaamassa jotakin. 

Halaaminen lisää itseluottamusta etenkin lapsilla, ja juuri itseluottamuksen kannalta lapsen on erityisen hyvä saada paljon halauksia vanhemmiltaan. Tällöin hän tuntee olonsa arvostetuksi ja rakastetuksi.  
Sama pätee tietenkin myös aikuisiin, mutta etenkin nuoren kasvuvaiheessa halaus vaikuttaa itseluottamuksen muodostumiseen todella paljon.

Halaaminen on ilmainen apu muun muassa stressiin, joten halaa ystäviäsi, kumppaniasi tai työkavereitasi pitkin päivää. 

Lähes 70 prosenttia ihmisten välisestä viestinnästä on sanatonta. Halaaminen ja muut herttaiset eleet osoittavat ystävillesi sanattomasti, kuinka paljon heistä välität. Lumi on jääkiteiden ja ilman muodostamaa kuohkeaa ainetta, jota syntyy pilvissä ja sataa maahan talvella riippuen siitä, onko ilman lämpötila tarpeeksi kylmä. Lumi muodostaa maan pinnalle valkoisen, eristävän peitteen, joka pysyy lumena niin kauan, kunnes lämpötila nousee nollan yläpuolelle ja lumi sulaa vedeksi. 
Runollisen sanonnan mukaan 

koskaan ei synny 

kahta samanlaista lumihiutaletta.  


Lumikiteiden muoto riippuu lämpötilasta ja kosteudesta sekä niiden syntypaikassa että matkalla maan pinnalle. Sopivissa oloissa lumikiteet tarttuvat toisiinsa ja muodostavat lumihiutaleita, joissa voi olla satoja toisiinsa takertuneita lumikiteitä.
Lumipeite heijastaa merkittävästi enemmän auringon lyhytaaltoista säteilyä kuin paljas maa. Lumi siis vaikuttaa talvella valoisuuteen, sillä korkean heijastuskykynsä vuoksi se lähes kaksinkertaistaa valon määrän.  

Unan huom: Muista siis talvella 
auringonpaisteessa aurinkolasit. 
Suomen oravakannassa tavataan mustahäntäinen tumma kuusiorava, punahäntäinen vaalea mäntyorava sekä ruskeahäntäinen orava lukuisine välimuotoineen. 

Orava vaihtaa karvan kaksi kertaa vuodessa. Korvien karvatupsut kehittyvät syksyn kuluessa ja putoavat keväällä pois. Uros ja naaras muistuttavat toisiaan sekä ulkomuodoltaan että kooltaan.

Oravien pääravintona ovat pähkinät ja tammenterhot, kuusen siemenet ja huonoina käpyvuosina männyn siemenet. Oravat voivat syödä myös sieniä, kukkia, marjoja, hedelmiä, vihreitä kasvinosia ja nilaa. Eläinravintona kelpaavat toukat, hyönteiset ja linnunmunat sekä -poikaset. Huonoina käpyvuosina ne saattavat syödä myös kuusen kukintosilmuja. Oravat järsivät toisinaan luita ja pudonneita eläinten sarvia kalkintarpeeseensa. Oravat syövät myös lintujen ruokintapaikoilla maapähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja talia.

Useimmista muista jyrsijöistä poiketen orava on selvästi päiväeläin.
Oravan reviiri on muutaman hehtaarin laajuinen.
Se rakentaa useita lähes pallon muotoisia pesiä liikkumisalueensa sisälle. Pesät sijaitsevat korkeissa puissa, yleensä kuusen tai männyn oksilla, mutta myös linnunpöntöt käyvät.

Oravat kätkevät ruokaa varastoon maahan tai puun koloihin. Oravat istuttavat näin vuosittain tuhansia puita vahingossa, koska ne kätkevät terhoja ja unohtavat osan kätköpaikoista.
  
Oravat voivat kesyyntyä ihmisten läheisyydessä. 
Lähteet MTV ja Wikipedia 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥