Translate

30.1.2018

Croissanttipäivä







Voisarvi eli kroisantti (ransk. croissant) on yleensä puolikuun muotoon leivottu leivonnainen. Se tehdään lehtevästä voitaikinasta perinteisesti kaulimalla taikina ympyräksi, jakamalla sektoreiksi ja kiertämällä sektori löysälle rullalle reunasta keskustaa kohti.
Voisarvia syödään sellaisenaan, voin tai marmeladin kera tai täytettyinä esimerkiksi juustolla, salaatilla tai katkaravuilla. 



Tänään on Croissanttipäivä.  
 Ranskalainen aamiainen sisältää usein 
croissantin ja kupin kahvia. 
Voisarven reseptin kerrotaan tulleen Ranskaan 
Marie-Antoinetten  leipurin mukana Itävallasta. 
-Wikipedia










Croissantit 

30-40 kpl 

5 dl maitoa
¾ dl sokeria
2 tl suolaa
1 tuorehiivapala (50 g) 
14-15 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
300 g voita 






















Sekoita kylmään maitoon sokeri, suola ja murennettu hiiva. 
Lisää noin litran verran jauhoja ja vatkaa taikinaa voimakkaasti.
Lisää kananmunat sekä loput jauhot ja alusta kulhon laidasta irtoava taikina. 
Peitä ja anna taikinan levätä 20 minuuttia. 

Kauli levännyt taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 1,5 cm:n levyksi. Vedä jääkaappikylmästä voista lastuja juustohöylällä taikinalevylle kerroksittain niin että voilastut peittävät puolet
taikinalevystä. Taita toinen puoli päälle ja kauli taikinalevy kevyesti. Taita levy kolmin kerroin ja anna levätä 15–20 minuuttia liinan alla. 
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi 
ja taittele jälleen kolmin kerroin.
Anna levätä ja kauli taikina samoin vielä pari kertaa.
Peitä liinalla ja anna taikinan levätä noin 20 minuuttia. 

Jaa taikina kahteen osan ja kauli osat ohueksi suoralaiteen 
( 55 x 40 cm) muotoiseksi levyksi. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan ja leikkaa kaitaleet kolmioksi. Rullaa kolmiot sarviksi leveämmästä päästä aloittaen. 

Toimi toisen taikinapalan kanssa samoin. Siirrä sarvet leivinpaperoiduille pelleille, peitä ja kohota. Voitele sarvet rikkivispatulla kananmunalla. 

Paista uunissa 200 asteessa 
noin 20 minuuttia. 


VINKKI: 

Voit pakastaa croissantit heti rullaamisen jälkeen. Aseta ne tasaiselle alustalle, jäädytä ja pakkaa jäätyneet croissantit muovipusseihin. Ota tarvittava määrä sarvia kohoamaan jääkaappiin esim. edellisenä iltana. 
Paista jääkaapissa yön yli kohonnet croissantit aamulla. 
Tuplaa reseptin sokerin määrä makeisiin sarviin.



Resepti:
Midi Vuorela, Myllyn Paras Oy 



Jos haluat gluteenittomia croissantteja, 
niihin löytyy oiva ohje tuolta Soppa365-sivulta