4.9.2017

Keliakia- ja ravitsemusviikko




Tänään alkaa Keliakiaviikko

4.-10.9.2017 

 Viikon teemalla halutaan madaltaa keliakiaa sairastavien ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kynnystä ruokailla kodin ulkopuolella.

Tarjoamme ammattikeittiölle tietoa gluteenittoman ruokavalion turvallisesta toteuttamisesta ja teemme uutta Gluteenittoman palvelun merkkiä tunnetuksi sekä ravintoloille että asiakkaille.

Keliakiayhdistykset järjestävät viikon aikana eri puolilla Suomea ruokailu- ja muita tapahtumia, joissa päästään nauttimaan yhdessä gluteenittomia herkkuja ja keskustelemaan kodin ulkopuoliseen ruokailuun liittyvistä teemoista.

Tapahtumat eri puolilla Suomea
/Keliakialiitto 








 

Tänään alkaa myöskin  

Päijät-Hämeen Ravitsemusviikko 


Päijät-Hämeen alueen toimijat toteuttavat asukkailleen  hyviä ruokatekoja. Tavoitteena on sadan hyvän teon toteutuminen Suomi 100 -teemaan liittyen. Asukkaita kannustetaan syömään yhdessä ja tekemään pieniä ja hyviä ruokatekoja itselleen ja läheisilleen. Teoissa voi korostua esim terveellisyys, kotimaisuus, ”paluu juurille” sadan vuoden taakse, ruokateot lapsista ikääntyneisiin ja yhteisöllinen syöminen. Ravitsemusviikon tavoitteena on saada ihmiset kiinnostumaan enemmän ruuasta ja ravitsemuksesta ja tekemään pieniä asioita oman hyvinvointinsa edistämiseksi. 



2 kommenttia:

Mantelilaakson Susanna kirjoitti...

Erittäin hyvä juttu!!
Itse olen hyvin yliherkkä monille viljatuotteille ja gluteenille.
Keliakia ei ehtinyt puhjeta vaikka kannankin sen geeniä.
Olen hämmästynyt miten monia ravintoloita edelleen kummastuttaa gluteeniton ruokavalio eivätkä tiedä siitä paljoa. Luulevat jopa muoti-ilmiöksi ja syöttävät sitten jotain sinne päin ruokia.
Tämää viikko tuo varmasti valaistuksen monille ravintola-alan ihmisille...ainakin toivon niin!

Kaunista syyskuun jatkoa sinne!

Una kirjoitti...

Hei Susanna

Juu, niin miekin olen, syönyt gluteenittomia oman sairauteni
vuoksi jo yli 11 vuotta, eli ei tod muoti-ilmiö,
mutta en kyllä usko että tämä(kään) edesauttaa
gluteeniyliherkkyyksien tai keliakian tuntemusta.

Aina on heitä jotka pitävät meitä vain "ruokavammaisina",
tai "oikuttelijoina" tai muuten vaikeina tapauksina...

Viimeksi viikko sitten Lahdessa kävimme muutamassa ravitsemuspaikassa
mieheni kanssa, kahvipaikkaa etsiessämme. Ensimmäisessä naurettiin
ettei heillä nyt mtn gluteenittomia ole.
Menimme seuraavaan jossa
"pakastimessa kuulemma olisi ollut sämpylöitä"...
Kun gluteeniton tuote yhtäkkiä mikrossa sulatetaan, se on ihan pilalla.
Se on kuivaa, sitkeää, syömäkelvotonta mössöä joka vieläpä maksaa paljon.
Siitä ei syöjä saa kuin pahan mielen. =( Usein sellainen tuote jää syömättä.


Ulkomaillakin on hyvin vaikeaa keksiä mitä söisin.
No, ainahan jää hedelmät. ;P