27.6.2017

Hyvä ja paha aurinko

Tänään pitäisi olla aurinkolasipäivä
mutta täällä ainakin saattaa sataa vettä 
joten arskoja ei taida tarvita. Aurinkolaseihin palatakseni:
Muistathan suojata 
etenkin lasten silmät  
Lasten silmän linssi suodattaa vähemmän UV-säteilyä kuin aikuisten, ja verkkokalvon keskeisille alueille pääsee siten runsaasti haitallista valoa. WHO:n mukaan jopa 80 % koko elämän aikaisesta UV-altistuksesta tapahtuu ennen 18 ikävuotta. Sen vuoksi lasten silmien suojaaminen on erittäin tärkeää. Englantilaisen tutkimuksen mukaan kuitenkin vain 25 % vanhemmista suojaa lastensa silmät auringonvalolta. Näistäkin valveutuneista vanhemmista kuitenkin puolet valitsee lasten aurinkolasit edullisen hinnan perusteella. 

UV-säteily vaikuttaa verkkokalvon ja linssin rakenteisiin haitallisesti niin, että harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riski lisääntyy. UV-säteily vaikuttaa myös silmää ympäröiviin rakenteisiin, kuten luomiin ja silmän pintaosiin, kuten sarveiskalvoon. Lyhytaikainenkin altistus voimakkaalle valolle voi aiheuttaa silmän pinnassa palovammaan verrattavissa olevia muutoksia. Fotokeratiitti eli lumisokeus on sarveiskalvon pinnan kivulias palovamma, jonka voi saada myös kesäaikaan veden äärellä, purjehtiessa tai rantaleikeissä.

-Teksti: Coronaria silmäsairaala


-Silmät voivat palaa auringossa samaan tapaan kuin iho?

 

Totta. Silmän palovammaa kutsutaan lumisokeudeksi tai hitsaajan silmäksi. Siinä silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat todella kipeät ja vetistävät. Tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa. Lumisokeuden saa herkimmin talven hangilta tai kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu lumesta ja vedestä. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla. 


-UV-säteilyn voi tuntea silmissään? 

 

Tarua. Vaikka silmät ärtyvät herkästi auringosta, näkymätöntä UV-säteilyä ei voi tuntea silmissään. UV-säteilyn määrää ei voi arvioida myöskään lämpötilan tai auringon polttavuuden perusteella. Säteily voi olla voimakasta myös pilvisenä päivänä. Säteilyn määrän pystyy tarkastamaan vain UV-indeksistä. 


-Silmien UV-suodatuskyky lisääntyy iän myötä?

 

Totta. 25-vuotiaan silmä on kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteille, koska silmän linssi muuttuu iän myötä. Lapsen silmän linssi on vielä kirkas, joten auringon säteily etenee silmänpohjaan asti. Siksi on tärkeää suojata lasten ja nuorten silmät auringolta. UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä. 

-Teksti: Hyvä terveys/ Aurinkolasit päähän näön vuoksi Eihän se aurinko riskitöntä ole muullekaan kropalle. 
"Palanut iho ei ole ainut auringon aiheuttama vaara, 
vaan myös ruskettuminen viittaa ihon vaurioitumiseen." 
-Teksti: Harva tietää tätä auringon aiheuttamaa vaaraa
Sama auringonvalo, joka ei ihmiselle välttämättä 
ole terveellistä, tekee kesäkukille ihmeitä. 
Kuva on loppukesältä viime vuodelta. Nykyiset pelakuut eivät ole vielä noin hurjan kookkaita. Viime vuonna tuossa puulaatikossa kasvoi vain mårbackaa, nyt siinä on sekoitus jossa on yksi mårbacka, pari valkoista Queen Marya ja muutama kaupan tummanpunainen nimetön pelakuu. 

Terassin kukkalaatikkoon on 
siis kasvamassa pelakuumix. =) 

2 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Joudun välillä sateellakin käyttämään aurinkolaseja....ilma voi olla kumman kirkas silloinkin. Vähän silloin hävettä, että mitähän ihmiset luulee...luulevatko, että olen olevinani, kun pihallakin lasit päässä touhuan..:)

Una Reinman kirjoitti...

Oh nou, en usko kenenkään ihmettelevän! On terveellisempää käyttää ns liikaa aurinkolaseja kuin vaikkapa ei lainkaan! <3