Translate

13.4.2017

Mämmiä ja pashaa on saatava



Foto @Mishka Reinman


 Vielä ehdit keittää oman mämmisi

8 annosta, valmistuaika n 1 1/2 vrk



500 g ruis-
tai mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
3 l vettä
1 1/2 dl siirappia
3/4 tl suolaa


(
1/2 tl pomeranssinkuorta, ei ole pakollinen!)


 
Kuumenna 1 l vettä kattilassa 60–70-asteiseksi, ei kiehuvaksi.
Sekoita jauhot keskenään ja kaada noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen. Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.
Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä, ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 t.

Lämmitä sitten toisessa kattilassa 1/2 l vettä 60–70-asteiseksi.
Lisää tämä vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita, ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä 1 t.


Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 1/2 l kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.

Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola (ja halutessasi myös pomeranssi. Pomeranssi tekee mämmistä hieman kitkerän joten monetkaan eivät lisää sitä omatekoiseen mämmiin.)  

Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia.
Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.

Maista ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.

Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta peitettynä jääkaappiin yön yli.

Jaa seuraavana päivänä mämmiseos 2–3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. - Hyvinvarustetuissa kaupoissa on myytävänä myös mämmituohkoseksi 
soveltuvia pahvirasioita joissa mämmin voi hyvin paistaa.
Mämmiä ei saa olla liian paksulti, 
koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana.

Paista mämmiä 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
Jäähdytä mämmi ja tarjoa se kerman, 
vaniljakastikkeen, tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.

Säilytä paistetut mämmit peitettynä jääkaapissa.
Siis eiväthän nämä kauan säily sillä ne syödään... =D

Mämmiä voi myös tuunata kaikenlaisilla 
uusilla tavoilla joissa on vain mielikuvitus rajana.












Unan pikapasha: 

2 prk kuohukermaa 
2 rkl tomusokeria 
1 prk  rahkaa 
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiini paloiksi leikattuna
tai 2 mandariinia 
1 pieni prk säilykepersikoita paloiksi leikattuna
valkosuklaata raastettuna puoli levyä  
 sokeria maun mukaan, ehkä pari ruokalusikallista

Vatkaa kerma johon olet lisännyt tomusokeria 
löyhäksi vaahdoksi ja lisää vaahdon sekaan lusikalla nostellen 
appelsiinin mehulla notkistamasi, vaniljasokerilla maustamasi rahka, sekä hedelmänpalat, suklaaraaste ja maun mukaan sokeria.  

Jos tahdot voit lisätä seokseen lisäksi manteli- tai pähkinärouhetta jne muuta makua oman maun mukaan... 

Laita hyvin peitettynä jääkaappiin maustumaan 
ja sitten eikun vaan herkuttelemaan.

Tästä ovat lapset aina pitäneet. 
Tällaista on taaskin Murusille valmiina jääkaapissa 
odottamassa heidän pääsiäisvierailuaan. =) 


A wink, a wink:

Voit lisätä seokseen liivatetta 
ja tehdäkin pashaseoksesta helposti myös
pashajuustokakun piparimurupedille,
tai nauttia rahkaisen seoksen 
valmiista jäätelövohveleista 
kuin raikkaan jäätelötuutin... 





 Oikein hyvää pääsiäistä!