Foto @Mishka Reinman |
Vielä ehdit keittää oman mämmisi!
8 annosta, valmistuaika n 1 1/2 vrk
500 g ruis- tai mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
3 l vettä
1 1/2 dl siirappia
3/4 tl suolaa
(1/2 tl pomeranssinkuorta, ei ole pakollinen!)
Kuumenna 1 l vettä kattilassa 60–70-asteiseksi, ei kiehuvaksi.
Sekoita jauhot keskenään ja kaada noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen. Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.
Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä, ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 t.
Lämmitä sitten toisessa kattilassa 1/2 l vettä 60–70-asteiseksi.
Lisää tämä vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita, ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä 1 t.
Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 1/2 l kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola (ja halutessasi myös pomeranssi. Pomeranssi tekee mämmistä hieman kitkerän joten monetkaan eivät lisää sitä omatekoiseen mämmiin.)
Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia.
Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
Maista ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.
Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta peitettynä jääkaappiin yön yli.
Jaa seuraavana päivänä mämmiseos 2–3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. - Hyvinvarustetuissa kaupoissa on myytävänä myös mämmituohkoseksisoveltuvia pahvirasioita joissa mämmin voi hyvin paistaa.
Mämmiä ei saa olla liian paksulti,koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana.
Paista mämmiä 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
Jäähdytä mämmi ja tarjoa se kerman,vaniljakastikkeen, tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
Säilytä paistetut mämmit peitettynä jääkaapissa.
Siis eiväthän nämä kauan säily sillä ne syödään... =D
Mämmiä voi myös tuunata kaikenlaisillauusilla tavoilla joissa on vain mielikuvitus rajana.
Unan pikapasha:
2 prk kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1 prk rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiini paloiksi leikattuna
tai 2 mandariinia
1 pieni prk säilykepersikoita paloiksi leikattuna
valkosuklaata raastettuna puoli levyä
sokeria maun mukaan, ehkä pari ruokalusikallista
Vatkaa kerma johon olet lisännyt tomusokeria
löyhäksi vaahdoksi ja lisää vaahdon sekaan lusikalla nostellen
appelsiinin mehulla notkistamasi, vaniljasokerilla maustamasi rahka, sekä hedelmänpalat, suklaaraaste ja maun mukaan sokeria.
Jos tahdot voit lisätä seokseen lisäksi manteli- tai pähkinärouhetta jne muuta makua oman maun mukaan...
Laita hyvin peitettynä jääkaappiin maustumaan
ja sitten eikun vaan herkuttelemaan.
Tästä ovat lapset aina pitäneet.
Tällaista on taaskin Murusille valmiina jääkaapissa
odottamassa heidän pääsiäisvierailuaan. =)
A wink, a wink:
Voit lisätä seokseen liivatetta
ja tehdäkin pashaseoksesta helposti myös
pashajuustokakun piparimurupedille,
tai nauttia rahkaisen seoksen
valmiista jäätelövohveleista
kuin raikkaan jäätelötuutin...
Oikein hyvää pääsiäistä!