19.3.2017

Vahvoja naisia

Ulrika Wilhelmina Johnsonina syntynyt kirjailija, journalisti ja kauppias oli naimisissa Johan Ferdinand Canthin kanssa. Minna Canthina sittemmin tunnettu nainen syntyi 19.3.1844 ja  kuoli  53 -vuotiaana 12.5.1897.

Ulrika Wilhelmina otti käyttöön Minna-nimen. Johan Canth oli Minnan seminaarikoulun opettaja joka meni naimisiin oppilaansa kanssa. Pariskunnalle syntyi kuusi lasta Johanin eläessä ja hänen kuoltuaan Minna synnytti seitsemännen lapsensa. Lesksi tultuaan Minna ryhtyi kauppiaaksi isävainajansa saappaisiin ja pian laajensi kaupallista toimintaansa, unohtamatta kuitenkaan koskaan kirjoittamista.

Vaikka hän oli kiinnostunut darwinismista ja kritisoi kirkkoa, hänellä oli kuitenkin vahva henkilökohtainen uskonsa. Minna piti yllä kirjailijasalonkia ja kiinnostui mm naisasialiikkestä aiheuttaen siten pahennusta silloisessa yhteiskunnassa.

Minna Canth julkaisi kaikkiaan kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia sekä lisäksi kertomuksia, lehtiartikkeleita ja puheita. Hän oli aikansa selvimpiä realismin edustajia ja tarttui teoksissaan useisiin yhteiskunnan epäkohtiin. Fiktiivisten teosten lisäksi Canth kirjoitti kantaaottavia kirjoituksia lehtiin eikä empinyt esittää radikaalejakaan ajatuksia. Hän piti myös luentoja, suomensi joitakin teoksia, toimitti Vapaita Aatteita -lehteä ja otti muutenkin aktiivisesti osaa kirjalliseen elämään. Hän opiskeli uutta koko ikänsä.

Canthia pidetään ensimmäisenä nykysuomalaisena kirjailijana. Canth oli aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Ajatusmaailmaltaan hän oli vapaamielinen nuorsuomalainen. Canth edisti naisten asemaa muun muassa tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Hän oli suomenkielisen koulutuksen uranuurtajia.
Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään tänään hänen muistokseen.  
Minulle Minna Canthista ja hänen elämäntarinastaan tulee vahvasti mieleen ystäväni Satu Krokvik. Myös hän oli vahva, kouluttautunut ja persoonallinen nainen, seitsemän lapsen äiti joka hautasi ensimmäisen miehensä, eli yksinhuoltajana lastensa kera, kirjoitti, opiskeli laaja-alaisesti mm teologiaa, piti yllä nettiyhteisöä, (jossa minäkin häneen tutustuin), oli hengästyttävän viisas ja rakasti meitä kaikkia tasapuolisesti.
Uuden miehen astuttua elämäänsä hän synnytti maailmaan vielä kaksi lasta, jatkoi yliopisto-opiskeluaan ja journalistista vaikuttamista useissa lehdissä, kirjoittamistaan Viipaleita -blogissaan ja vaikuttaen vilkkaasti muussa somessa, arjet eläen suurperheen kokoonpanevana voimana ja monitaitoisena äitinä, hieman boheemina ja taiteellisena persoonana, joka jäi meille ystävilleen ikuisesti mieleen viisaana tahtonaisena. Hän poistui tästä maallisesta elämästä ihan liian varhain, juuri 50 -vuotta täytettyään ja jätti Sadunmentävän aukon elämäämme.Kiitos teille kaikille 
vahvoille naisille. 
Olette esikuvia meille 
suomalaisille. 

Kuva ja tekstin lähde: Wikipedia

2 kommenttia:


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥