13.3.2017

Aivoviikko alkaa torkkupäivällä
Aivoviikolla 13.-19.3.2017 Neurologiset vammaisjärjestöt (NV) tuovat esiin neurologisesti sairaiden ja vammaisten tuen tarpeita. Viikon aikana eri puolilla Suomea järjestetään avoimia yleisötilaisuuksia, joissa kerrotaan neurologisista sairauksista ja vammoista sekä niiden kuntoutuksesta ja hoidosta. 

Neurologiset vammaisjärjestöt on perustettu vuonna 1976 ylläpitämään ja edistämään yhteistoimintaa jäsenjärjestöjensä sekä muiden vammais- ja kansanterveysjärjestöjen, viranomaisten ja muiden yhteisöjen kesken.
Hyvä elämä neurologisesti sairaille ja vammaisille on NV-järjestöjen yhteinen tavoite. NV-järjestöjen yhteistyötä ohjaa ja sitä koskevia päätöksiä tekee järjestöjen toiminnanjohtajista koostuva työvaliokunta.  


Anna aivoillesi hyvää tekevää lepoa,
koska samalla tänään on Torkkupäivä.  

Torkut, päikkärit, eli nokoset ovat lyhyet päiväunet. Nokosilla voidaan korvata lyhyeksi jääneet yöunet ja välttää univaje, tai ne voivat olla osa ihmisen normaalia unirytmiä. Joissain kulttuureissa, kuten Japanissa ja Kiinassa, nokosten ottaminen aina tilaisuuden tullen on melko yleistä. Espanjalaiset ovat perinteisesti vetäytyneet pitkille nokosille eli siestalle iltapäivisin.
Sopivan mittaisten nokosten on todettu vähentävän väsymystä, parantavan kognitiivisia suorituksia sekä vakauttavan tunne-elämää. Jo kuuden minuutin nokosten on osoitettu auttavan muistamaan juuri opitut asiat paremmin. Nokosten ihannepituutena pidetään 10:stä 20–30:een minuuttia. Hiukan sitä pidemmät nokoset aiheuttavat sen, että aivojen aineenvaihdunta hidastuu ja herättyä on tokkurainen olo usein jopa puolen tunnin ajan. Jo vähintään tunnin pituisten nokosten avulla voi päästä syvään uneen, jonka jälkeen suorituskyky on yhtä hyvä kuin aamulla. 90 minuutin nokosista voi herätä REM-univaiheen aikana kuten aamullakin.
Nokkosten suositeltu ajankohta on iltapäivällä kello 15 aikoihin, joka on useimmille päivän keskikohta. Tällöin ihmisen biologinen kello avaa uni-ikkunan, ja hänen on helppo nukahtaa. Liian myöhään pidetyt pitkät nokoset voivat vaikeuttaa nukahtamista yöksi. -Wikipedia- 

Tänään sattuu olemaan myös  
jos et muulloin sitä ole 
huomannut täyttää...
6 kommenttia:

 1. Harrastan noita torkkuja...nyt, kun olen vapaa, eikä ole pakkoa enää lähteä mihinkään, jos en halua..:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kun nostit neurologiset vammat esiin. Arkipäivää meille monelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kukaan ei koskaan tiedä, mitä elämä voi tuoda tullessaan...
   Pää on herkkä osa ihmisestä. ♥

   Poista
 3. Torkkupäivä kuulostaa hyvältä! Tosin ei ole tullut viime aikoina harrastettua torkkuja. Mutta mistä noita kaikkia nitoja-päiviä sun muita riittää (taitaa olla joku instituutti keksimässä, mille kaikelle voisi päivän pitää!)??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se teemapäivä oli nyt vähän jäniskevennyksenä.
   Minusta ne laittavat ihmiset ajattelemaan. Mikään kun ei ole
   itsestäänselvyyttä... =)

   Poista


♥ Kiitos kommentistasi! ♥