Translate

13.12.2016

Demis Roussos - Santa Lucia


Aika karmea tuo Pyhän Lucian historia, ihan kaikki ne versiot,
joita aiheesta löytyy.

Mallan maailma -blogista löytyy mm tällaisia versioita:

Pyhimysmarttyyri Luciasta kerrotaan lukemattomia legendoja. Niistä yhden mukaan Lucia kieltäytyi avioliitosta isänsä valitseman, sopivaksi katsoman  miehen kanssa ja lahjoitti myötäjäisensäkin köyhäinapuun. Lucian suurin rikos oli kuitenkin se, että vastoin Rooman keisarin nimenomaista käskyä hän tunnustautui kristityksi, mistä rangaistukseksi Lucia määrättiin poltettavaksi roviolla.
Jumala kuitenkin puuttui asioiden kulkuun eivätkä liekit tappaneet Luciaa vaan vasta miekanisku kaulaan vei häneltä hengen. Toisen legendan mukaan epäonnistuneen polttoyrityksen jälkeen Lucian silmät puhkottiin, mutta kuin ihmeen kaupalla hän säilytti näkökykynsä. 

Nimen Lucia kantasana on latinan valoa tarkoittava ”lux”. Nimi viittasi pyhimyksen kirkkaisiin silmiin, jotka hänen myös kerrotaan repineen itse päästään ja lahjoittaneen pakanalliselle kosijalleen, joka oli niihin mielistynyt. 


Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys

Arno Forsius kertoo Luciasta näin: 

Pyhän Lucian muistoon liittyvät meillä nykyään joulun ajan alkamisesta kertovat Lucia-neidot, jotka kulkueineen tuovat valoa talvisen pimeyden keskelle. Pyhä Lucia oli neitsyt, joka surmattiin uskonvainoissa Sisilian Syrakusassa vuonna 304 jKr. Hän oli suosituimpia kristittyjen varhaisimmista marttyyreista ja hänellä oli runsaasti palvojia jo 300-luvun päättyessä. Pyhää Luciaa on rukoiltu keskiajalla avuksi erityisesti kaulan kasvaimissa sekä sokeudessa ja silmätaudeissa. Hänestä on säilynyt muistumia myös suomalaisessa kansanperinteessä. 

 Tässä vielä yksi tarina Tietysti.fi -sivustolta, jossa todetaan Lucia sokeaksi: 

Sokea marttyyrineitsyt ja muita nykyajan pyhiä: 
13.12. vietetään Lucian päivää, jolloin valkopukuinen kynttiläkruunua kantava nuori tyttö tuo valoa talven pimeyteen. Lucia oli uskonsa puolesta kuollut neitsyt, marttyyri 300-luvun Sisiliasta. Lucia oli keskiajalla suosittu pyhimys, jonka juhlapäivä osui käytössä olleen juliaanisen kalenterin mukaan talven pisimpään yöhön. Tämän jälkeen päivät alkoivat taas pidentyä ja Lucia oli konkreettisesti valon tuoja.
Legendan mukaan Luciaa kidutettiin kaivamalla silmät hänen päästään, toisen version mukaan hän teki sen itse päästäkseen eroon innokkaasta kosijasta. 


Hirveää. =(

Kun lisäsin tälle sivulle tekstiä, katosi video joka tässä aiemmin oli...
Video löytyy kuitenkin tästä.  Hieman erilainen versio

Santa Lucia -laulusta kerrotaan Wikipediassa näin:

Santa Lucia on Teodoro Cottraun säveltämä ja napolilaiseen kansan­laulu­tekstin pohjalta sanoittama laulu. Cottrau julkaisi sen vene­lauluna eli barkarolina vuonna 1849 käännettyään sanat Napolin murteesta italian kirja­kielelle.
Laulun on mukaillen suomentanut V. Arti nimellä Soi iltakellot.