23.10.2016

Tallinnan teletorni

Tallinnan televisiotorni (Tallinna teletorn) on teletorni Piritan esikaupunkialueen korkeimmalla kohdalla Viron pääkaupungissa Tallinnassa.
Tornin peruskivi muurattiin 30. syyskuuta 1975, ensimmäinen tv-signaali siitä lähetettiin 20. joulukuuta 1979 ja virallisesti se valmistui 11.7.1980 Moskovan olympialaisten purjehduskisoihin, joiden keskus oli kolmen kilometrin päässä Piritassa.


Tornin korkeus on 314 metriä. Se on Pohjois-Euroopan korkein avoin näköalatasanne ja ravintola, halkaisijaltaan 38 m, ovat 175 metrin korkeudessa. Teräsbetonirungon liukuvaluna rakentamiseen käytettiin 17 500 tonnia betonia ja 330 km raudoitusterästä. Näköalatasanteen ja ravintolan laajempi, 170 tonnia painava metallikehikko rakennettiin maassa ja nostettiin ylös kokonaisena. Tornin kokonaispaino on 20 000 tonnia, ja sen perustukset ovat 8,5 metrin syvyydessä maassa. Suurin sallittu tuulen aiheuttama taipuma on tornin huipulla 1,5 metriä.

Torni suljettiin yleisöltä vuonna 2007, koska siitä puuttuivat lain vaatimat varapoistumistiet.
Torni avattiin yleisölle korjauksen jälkeen 5. huhtikuuta 2012. Tällöin myös saatettiin loppuun viimeistelytöitä, jotka olivat jääneet tekemättä tornin rakentamisen aikana.

Kirkkaalla ja kuivalla (usein pohjoistuulella syksyllä) säällä Tallinnan televisiotornin voi erottaa Helsingistä jopa paljain silmin pienenä siluettina hieman korkeammalla sijaitsevilta paikoilta, esimerkiksi Lauttasaaren lintutornista. Kiikarin avulla sen muodon voi jopa tunnistaa.

Tornin alakerrassa on matkamuistomyymälä ja 3D-elokuvateatteri, jossa on näytös joka 15. minuutti. Tornin pikahissi nousee 21. kerrokseen 49 sekunnissa. 

Täältä voit ihailla pohjois-Euroopan 
korkeimmalla sijaitsevan 
brasserie-ravintolan näkymiä.  
Teletorn ja The World Federation of Great Towers järjestävät tornissa vuosittain huhtikuun 1. päivänä porrasjuoksukilpailun. Portaita on kellarista yläosan metallikärjen alkuun 1 050.

Tornissa järjestetään myös vuosittain kansainvälinen base-hyppytapahtuma Base Boogie, jolloin tornista hypätään laskuvarjoilla.

Sisäänpääsy aikuisilta maksaa 13 €, lapsilta, koululaisilta, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 6 €.
Yli 15 hengen ryhmiltä sisäänpääsy maksaa 9 €/henkilö, ja torniin saa myös vuosilipun 31 € hintaan. Ravintolaan on myös 3 €:n sisäänpääsymaksu klo 19:n jälkeen (hinnat maaliskuussa vuonna 2016).Tornin edustalla on muistomerkki vuoden 1991 elokuun 29. päivän eli Viron itsenäisyyspäivän tapahtumasta, jolloin ihmisketju asettui puolustamaan tornia Neuvostoliiton tankkeja ja joukkoja vastaan Viron itsenäistymisprosessissa.

Televisiotornilla on siten virolaisille suuri symbolinen merkitys. Kaikkien suurten tornien 
tavoin tämänkin tornin 
yövalaistuksen väriä 
voidaan vaihdella. 

Ollessamme majoitettuina tornin lähistölle, 
sen huippu hohti yöllä ufomaisen sinisenä. 
Omat yökuvani epäonnistuivat joten lainasin 
sinivaloisen tornikuvan Eventoloco.comista. Punaisena torni on ollut muunmuassa 
kansallisen hemofiliapäivän 
johdosta. Kuva Pealinn-sivulta


2 kommenttia:

Sarin kotona kirjoitti...

Mies on käynyt tuolla tv-tornissa.
On siellä muutama porras!😀

Una Reinman kirjoitti...

Onneksi on myös hissi. =) Me emme ehtineet käväistä tornissa vaikka tiedänkin että siellä on hieno ravintola, josta kuvia mm tuolla kotisivuillaan: http://www.teletorn.ee/fi/