4.7.2016

Puna-apilan mesituoksua





Olen aina pitänyt puna-apiloista ja
yrittänyt siirtää niitä vaihtelevalla
menestyksellä kasvamaan jopa kukkapenkkiin.

Puna-apila on valittu 
vuoden 2016 villiyrtiksi. 

Puna-apila (Trifolium pratense)
on monivuotinen ruoho, ja 
maailman tärkeimpiä rehukasveja.



 Puna-apila on tärkeä kasvi myös hunajan tuotannolle.
Puna-apila vaatii ristipölytyksen. Sen kaksineuvoiset pienet,
kapeat ja pitkät kukat vaativat paljon pölyttäjiltään.
Pölytyksen onnistumiseksi runsaan mehiläis- ja kimalaispopulaation
on oltava läsnä kukinnan alkaessa, koska pölytyksen on tapahduttava
2-4 päivän kuluessa kukan avautumisesta.
Koska puna-apila hyötyy pitkäkielisestä pölyttäjähyönteisestä,
kimalaiset ovat sen tehokkaimpia pölyttäjiä. Huolimatta lyhytkielisyydestään
ja hitaammasta kukkavierailusta, myös mehiläiset ovat erittäin
tehokkaita puna-apilapellon pölyttäjiä. Mehiläiset pölyttävät puna-apilaa
sen tehokkaammin, mitä houkuttelevampi pelto on - kuiva kasvusto
ajaa mehiläiset muille mesikasveille. Mehiläiset saattavat myös
ryöstellä mettä pölyttämättä kukkaa.


Kuivattuna ja jauhettuna apilaa voi käyttää
leipätaikinaan ja keittoihin.
Puna-apilasta tehty leipä 
tunnetaan Irlannissa chambrock nimellä.
Tuoreita kukkia voi käyttää
muun muassa salaateissa.
 Salaatteihin ei kuitenkaan käytetä kokonaisia 
kukkia, vaan vain irralliset kukat.  

Puna-apilasalaatti Marttojen tapaan: 

  • ½ l apilan kukkia 
  • ½ l voikukan lehtiä 
  • 150 g lehtisalaattia 
  • 1 nippu retiisejä 
  • Kastike: 
  • 2 rkl öljyä 
  • 1 rkl sitruunamehua 
  • ½ tl sokeria 
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria 
Kerää ja puhdista apilan kukat ja voikukan lehdet. 
Revi salaatti ja voikukan lehdet, 
viipaloi retiisit. Yhdistä kastikkeen 
ainekset. Sekoita kaikki ainekset salaatiksi.
********

Villiyrttiharrastajat käyttävät puna- (ja valkoapilan) maanpäällisiä osia
yrttiteeaineksina sekä ruoka-annosten koristeina ja myös mausteena.
Kukissa oleva mesi antaa teelle miellyttävän 
maun, ja apilankukista 
valmistettu tee on turvallista käyttää 
jokapäiväisissäkin teesekoituksissa 
kunhan sekoittaa sen muihin kasveihin 
tai nauttii laimeana.

Puna-apilan kukista on jopa tehty viiniä. 


Kosmetiikassa puna-apilaa on käytetty ihoa puhdistavien,
pehmentävien ja supistavien ominaisuuksiensa ansiosta kasvovesiin,
 ihoöljyihin, kylpyihin ja höyrytyksiin. 

Eläinkokeissa isoflavoneilla on havaittu olevan myös estrogeenisiä
 ominaisuuksia, ja nykylääketieteen tutkimusten perusteella puna-apilan
 flavoneilla on syöpäkasvainten kasvua estäviä vaikutuksia.

Rohtona puna-apilaa on käytetty kansanlääkinnässä
limaa irrottavana yskänlääkkeenä ja edistämään virtsaneritystä.
Nestettä poistavana rohtona puna-apila sopii kihdin ja reuman hoitoon.

 Puna-apilatee sopii “verenpuhdistuskuureihin” ja paastojen tueksi.

Se on hellävarainen mutta tehokas puhdistaja, ja sitä käytetään
ulkoisesti haavojen ja ihohalkeamien hoidossa, sekä peräpukamien
ja limakalvojen tulehduksiin. Kasvista tehtyä puurohaudetta on 
käytetty pehmentämään ihon kovettumia. 

Apiloiden tuoreista lehdistä saadaan vaalean kellanvihreää 
väriä kasvivärjäykseen. 

Viljelyn jäljiltä puna-apila kasvaa usein pientareilla, mutta
sieltä ei kasveja kannata ruokapöytäänsä kerätä: tienvierillä
kasvavat apilat keräävät itseensä haitallisia aineita, kuten kadmiumia
ja asfalttipölyä. 
Puna-apila kuluu palkokasveihin
 ja jos sitä syö liikaa, se voi aiheuttaa ilmavaivoja. 
On myös hyvä tietää, ettei puna-apilan lehtiä suositella 
nautittavaksi suuria määriä niiden suuren 
kumariinipitoisuuden vuoksi, eikä Puna-apilaa 
tulisi käyttää raskauden aikana.




Lähteet: 
Wikipedia, LuontoPortti, Yrttitarha, 
Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Frantsila
ja Martat 

4 kommenttia:

Between kirjoitti...

Minäkin pidän puna-apilasta, tänään juuri niiden kukkia kuvailin. Kukkapenkkiin sitä en siirrä, sillä pian siellä ei muuta kasvakaan.

jori kirjoitti...

Olipas kiva tietopläjäys puna-apiloista, jotka muuten ovat todella kauniita =)

Una kirjoitti...

Itseasiassa sitä voi kasvattaa siinä kuin perennojakin, pitää vaan muistaa leikata kukkineet kukat pois. Apila on kaunis pelkkänä vihreänä puskanakin. :) Samoin voi pitää kurissa mm vuohenkellon ja erikoisenvärisen lupiinin, ihan kukkapenkissä :)

Una kirjoitti...

=) Apilapeltokin on ihana ja tuoksuu kauas... =)