3.7.2016

Aurinko

Teemapäivissä vuorossa
Pysy poissa auringosta -päivä.

Auringossa paistattelu voi tuntua mukavalta sillä hetkellä ja auringonoton vaikutukset voivat näyttääkin kivalta, hetken aikaa. Kääntöpuoli asialle on se, että auringolle altistuminen kasvattaa soluvahinkojen, ikäläiskien ja aktiinisen keratoosin riskiä, aikaistaa ryppyyntymistä, sekä lisää ihosyövän, mukaanlukien melanooman, syntymisen todennäköisyyttä. 


Rusketus on kehon tapa torjua UV-säteitä ja suojata ihovaurioilta. Ruskettunut iho voi jonkun mielestä näyttää kauniilta, mutta väri joka näkyy, on epidermiksen eli orvaskeden vahingoittumisen seurausta. Altistuminen auringolle kiihdyttää ihon ikääntymistä ja lisää ihosyövän riskiä. Tästä syystä tulisi käyttää aina ulkona aurinkovoiteita, joiden suojakerroin on yli 15, tai jos on herkkä palamaan, suojakerroin yli 30.

Punoitus ja lievä kipu ovat palamisen merkkejä. Palaminen tarkoittaa ihon vaurioitumista UV-säteistä. Yleisimmät palamisen oireet ovat punoitus, arkuus ja lievä kipu, jolloin puhutaan ensimmäisen asteen palamisesta; vain ihon uloin kerros on vaurioitunut. Palamisen jäljet ilmestyvät muutaman tunnin kuluessa ja parantuminen kestää muutamasta päivästä jopa viikkoihin. Hoitoon voi käyttää kylmäkääreitä, aloe veraa, hydrokortisonia ja kosteuttavia voiteita, sekä kivunlievitykseen ibuprofeiinia.


Rakkulat muodostavat suojaavan kerroksen iholle. Toisen asteen palovamma vahingoittaa ihon syvempiä kerroksia sekä hermopäätteitä ja on yleensä kivuliaampi kuin ensimmäisen asteen palovamma. Myös sen parantuminen kestää pidempään. Tyypilllisimmät oireet ovat punoitus, turvotus ja rakkulat. Jos rakkuloita ilmestyy, niitä ei tule puhkaista, sillä se voi aiheuttaa tulehduksen. Rakkuloiden ilmestyessä tulisi myös harkita lääkärissä käyntiä.


Rypyt ovat yleisimpiä kasvoissa, niskassa ja käsissä – paikoissa, jotka altistuvat eniten auringolle. Auringon säteet tekevät ihosta vanhemman näköisen ja ryppyisemmän paljon aikaisemmin kuin pitäisi. Yli 80 prosenttia ihon ikääntymisen merkeistä ovat teinivuosien rusketusten tulosta. Tämä johtuu siitä, että ajan myötä auringon ultraviolettivalo vahingoittaa ihon elastiinia. Kun elastiini pettää, iho alkaa notkua, venyä ja se menettää kimmoisuutensa. 


Auringon polttamat lapsuusaikana ovat kaikista haitallisimpia iholle. Paras keino ehkäistä auringonpolttamia, ennenaikaisia ryppyjä ja muita haitallisia vaikutuksia on pysytellä poissa auringosta, etenkin keskipäivän auringosta. Jos on pakko olla auringossa, tulee käyttää aurinkovoiteita, jota kannattaa lisätä säännöllisesti, hattua ja aurinkolaseja, sekä pukeutua peittäviin vaatteisiin. 
 
Tohtori.fi: Tiedä tämä auringon vaaroista  

Ei kommentteja: