8.6.2016

Oman maan mansikkaa, suomaan juolukkaa


Suon sulveissa eli juolukoissa oli kukkia.


Kukat muuttuvat pian raakileiksi 
ja raakileet juolukoiksi, 
kuin hieman oudoiksi mustikoiksi. 

Olen miettinyt, onko pensasmusikka 
kenties saatu aikaan risteyttämällä 
kookas juolukka ja satoisa mustikka? 

Juolukka on jäänyt varsin vähälle 
arvostukselle, vaikka se sisältää 
jopa enemmän C-vitamiinia kuin 
sukulaisensa mustikka. 
Juolukkaa voi käyttää mm 
sekamarjamehuissa yhtenä marjana. 




Mustikkaa ei vähäisistä raakileista päätellen tule syksyllä 
kovinkaan paljoa. Ainakaan tälle paikalle.
Marjominen riippuu suuresti sääolosuhteista: pölyttäjistä sekä alkukesän pakkasista. Pölytyksen suorittavat pääasiassa hyönteiset, mutta mustikka voi myös itsepölyttyä. Pölyttäjien määrä vaikuttaa suuresti satoon: kontukimalaisen pölyttämillä marjamailla sato on jopa 12-kertainen verrattuna alueisiin, joista kimalaiset puuttuvat. - Wikipedia - 
Mustikka on Suomen toiseksi tärkein kaupallinen marja.


Puolukka oli kukintavaiheessaan. 
Sen sievät kellokukat ovat kuin 
valkeaan vahaan kastettuja. 




Toivottavasti muutamat hallayöt 
eivät turmelleet puolukan syyssatoa. 

Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja.
Jännittävää, että m,arjan happamuudesta
huolimatta sen sokeripitoisuus on korkeampi
kuin sitä makeammalta suussamme maistuvan mustikan.

Puolukkakasvien maavarsistojen ikä on noin parikymmentä vuotta. Ilmaversot ja lehdet elävät puolestaan noin neljä vuotta, mutta itse puolukkakasvi voi olla yli 100 vuoden ikäinen, sillä se uusiutuu jatkuvasti. 

Marjat edistävät maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä, edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. -Wikipedia-


Lakka, hilla, valokki, nevamarja, lintti
eli suomuurain kukkii jo osittain. 



En ole koskaan pitänyt tämän suokasvin 
marjan pilaantuneen kaltaisesta aromista.
Jos kakun päällä, letuissa, leipäjuuston kanssa 
tms on lakkahilloa, olen pahoillani. =D
Monelle se on suorastaan nautinnollisen arvokas herkku.
Makuja kun on niin monia.

Jos kerään lakkoja, annan ne
mieluusti pois jollekulle
joka arvostaa tätä oranssia luumarjaa.



Karpalokin kukkii.
Karpalokiisseli on ihanaa.
Sellaista joulunväristä ja sopiikin siksi
hyvin joulupöytään.
Siitä mie pidän.

Tiesitkö että Suomessa kasvaa
kahta karpalolajiketta, isokarpaloa sekä
pikkukarpaloa?

Karpalo on pohjoisten alueiden marja. 
Karpaloa on käytetty lääkkeeksi vatsan happohäiriöissä 
ja kuumetaudeissa sekä munuais- ja rakkotulehduksissa. 
Virtsatietulehduksessa sen käyttöä on 
tutkittu vuonna 2012 julkaistujen tietojen mukaan Oulun yliopistossa. 
Puolukka-karpalomehun käyttö antibiootin ohella on vähentänyt 
virtsatietulehduksen uusimista lapsilla jopa 40 prosenttia. 
- Wikipedia -




Entisen - tuulenviemän - 
kasvihuoneemme paikalle istuttamani 
mansikat kukkivat jo terhakoina.

Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin. Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 prosenttia tuorepainosta. Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua. - Wikipedia -

Omasta maasta saa pian suun makeaksi. 





2 kommenttia:

Between kirjoitti...

Onpa karpalossa kaunis kukka.
Meillä on upeat marjamaastot. Harmi, että suurin osa marjoista jää metsiin.

Una kirjoitti...

Karpalon kukat vaan olivat koko ajan niin hankalissa paikoissa tuolla suolla, aina kukka juuri poispäin pitkospusta. ;)