15.6.2016

Maitohorsma


Sen kunniaksi tietenkin luonnonkukkia! 




Chamaenerion angustifolium 

Maitohorsman nimi tulee uskomuksesta, 
että se lisää lehmien maidontuotantoa. 
Tämän ominaisuuden vuoksi sitä on mielellään lisätty karjanrehuun. 

Molempien maailmansotien jälkeen maitohorsma levisi 
koristamaan tuhottuja kaupunkeja ja metsiä, mistä se 
sai nimen tuliyrtti. Maitohorsma runsastuu kasvupaikan 
 typpipitoisuuden noustessa palojen ja hakkuiden jäljiltä.
Muita lempinimiä: 
Hepohäntä, horma, hormu, häränhäntä, häränhäntike, 
Jesuksen kukka, maitiainen, maitohorma, paloheinä, 
palohorma, palohorsma, palokukka, paloruoho, 
rieskaruoho, tuliheinä, tulivormu, tuulensääri, vormuruoho. 

Maitohorsman lehdissä on runsaasti C-vitamiinia.
Punaiset nuput antavat väriä leivonnaisiin, salaatteihin 
ja jälkiruokiin.
Nuoria lehdettömiä versoja voi silputa salaattiin tai ne voi 
valmistaa ruuaksi parsan tapaan (myös maanalaiset versot). 
Samoin nuoret lehdet sopivat salaatteihin. 

Lehdistä voi kuivata vatsaa vahvistavaa teetä. 
Lehtiä käytetään myös 
varsinaisen teekasvin lehdistä tehdyn teen seassa.


Maitohorsmankukista 
voidaan valmistaa 
kauniinväristä juomaa.  

Yrttijuomaa varten lehdet voidaan 
kerätä myöhemmin kesällä, 
mutta kuitenkin ennen kukintaa.

Keskikesällä on lehtisadon aikaa. Ota tukeva ote täysikasvuisen terveen maitohorsman varresta ja nykäise ylöspäin. Toista, kunnes sinulla on tarpeeksi horsmaa. Riivi lehdet varsista vastakarvaan ja laita varret nätisti pois näkyvistä. Varo keräämästä sekaan kukkia tai siemenpalkoja, sillä kuivuessa niistä tulee hyvin kevyttä, lentelevää haiventa.
Levitä sanomalehtiä varjoisaan paikkaan sisätiloissa ja laita vanha lakanapala sen päälle. Tähän kuivausalustaan voit levittää horsman lehdet. Kuivurikin toimii, mieluiten alle 40 °C.
Käytä kuivattuja horsman lehtiä viherjauheessasi.

Samoin nuoret lehdet sopivat käytettäväksi viherjauhoon 
ja leipä- ja sämpylätaikinaan.


Maitohorsman juurista voidaan valmistaa jauhoja 
leipätaikinassa tai puurossa käytettäväksi. 

Kuivattu horsma sopii myös makeisiin jälkiruokiin 
ja leivonnaisiin, etenkin mansikkajälkiruokiin. 

Vinkki: 
Herkkupannari syntyy, kun lisää taikinaan muutaman 
 ruokalusikallisen jauhettua, kuivattua horsmaa, 
hieman vaniljasokeria ja kuivattuja marjoja.

Lehtiä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä 
tai laatikkoruuissa esimerkiksi riisin ja palsternakan kanssa.  

Suurista kasvustoista lähtee loppukesän tuulisilla ilmoilla pilvittäin 
haivenellisia siemeniä (jopa 80.000 yhdestä kasvista). 
Maitohorsman siemenkarvoja voi jopa kehrätä. 

 Myös loppukesän hunajakasvina pitkään 
kukkiva maitohorsma on verraton. 
Maitohorsman medestä valmistuva hunaja 
on kevyttä ja miedon makuista. 

 Kukkia voidaan käyttää jääpaloihin, hyytelöön, 
juomiin ja koristeeksi. 

Koristele juomavesi 
juhlavaksi: 
laita kannuun tuoreita 
maitohorsmankukkia.
 

Käyttö rohtona:
Rohdoksena käytetään maitohorsman kukkia ja lehtiä. 
Niiden sisältämät parkkiaineet supistavat limakalvoja
puhdistavat haavoja ja tukahduttavat verenvuotoa. Maitohorsmalla 
on myös tulehduksia estävä vaikutus, ja sitä onkin käytetty 
kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin. Kansanlääkinnässä 
maitohorsmakeitteellä on lisäksi hoidettu vatsatauteja ja suolistokatarria.

 Maitohorsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka.


Tämä on ehkä vähän myöhäinen ohje Eteläiseen Suomeen 
mutta saattanee toimia yhä Pohjoisessa: 

Versot sopivat keittoihin, wokkeihin ja kiusauksiin 
esimerkiksi kaalien, juuresten tai munakoison kanssa. 
Versot säilyvät jääkaapissa korkeintaan noin viikon.




MAITOHORSMAPARSA

Maitohorsman nuoria versoja 
n 10 - 20 cm, joissa lehdet ovat 
vielä ruusukkeena latvuksessa    
    vettä     
  suolaa
   
Sitruunakastike: 

1 tl     voita    
    pieni sipuli    
1/2     sitruunan mehu    
1 tl     sitruunan raastettua kuorta    
1 prk     kevyt ruokakermaa    
1/2     kasvisliemikuutiota    
1 tl     hunajaa    
1 rkl     maizena vaalea suurustetta    
1/2 dl     hienonnettua ruohosipulia    


Keitä horsman versot suolalla maustetussa vedessä, 
kunnes ne pehmenevät mutta ovat vielä kiinteitä. Valuta.

Kastike: sulata rasva pannulla ja kuullota silputtu sipuli. 
Lisää sitruunan mehu ja kuori. 
Sekoita sekaan kerma, kasviskuutio ja hunaja. 
Kuumenna. Lisää Maizena 
ja keitä hiljaisella lämmöllä hetki. 
Lisää ruohosipuli. 

Ohje: Kotikokki





Maitohorsmia voi tähän käyttää niin kauan, 
kun niiden varret ovat pehmeät.

Paistettua maitohorsmaa:

    tuoretta maitohorsmaa
    voita
    sitruunamehua
    merisuolaa 
(esim. Herbamare merisuolaa)

Laita reilusti voita pannuun ja lisää noin 10 cm pätkiksi leikatut lehtevät maitohorsmat. Anna tiristä noin viisi minuuttia ja käännä horsmat. Lisää mausteet ja tarjoile.


Ohje: Vogel




 Lainaukset Wikipedia, Yrttitarha, 
Maa- ja kotitalousnaiset, Vogel,
Arktiset aromit ja Luontoportti 

2 kommenttia:

  1. Mielikukkani, sekä pinkki että valkoinen saa kukkia kalliollamme. Hyödyllinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistinkin, että siulla on se albiinohorsma. =)
      Se onkin ihan erityinen. Erityisen ihana. =)

      Poista


♥ Kiitos kommentistasi! ♥