Translate

6.11.2015

Loistavaa: Miten pimeässä voi näkyä tyylikkäästi?

 

 

Loistavaa

– jotta yhä useampi huomattaisiin

Heijastimet pienentävät yliajetuksi joutumisen riskin puoleen.
Valitettavan usein turhamaisuus vie voiton turvallisuudesta, ja
heijastin unohtuu kotiin. Jotta yhä useampi tulisi nähdyksi,
kehitimme yhdessä muotisuunnittelija Laura Juslinin kanssa
vaatteita ja asusteita, jotka toimivat heijastimina pimeässä.








TULE HUOMATUKSI JO 400 METRIN PÄÄSTÄ


Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon
kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Lähivaloilla ajettaessa
havaitseminen paranee pimeällä tiellä 25-40 metristä 130-140
metriin. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin
päästä.






YLI PUOLET EI KÄYTÄ HEIJASTINTA

Heijastimet pienentävät onnettomuusriskin puoleen. Silti vain
yli puolet käyttää heijastinta vain harvoin tai ei koskaan. Vähiten
heijastinta käyttävät nuoret.


Tuotteet tulevat myyntiin tänään 6.11. 
Niitä on saatavilla vain rajoitettu määrä.

Laura Juslin on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2012. Palkitun ja kansainvälistä huomiota saavuttaneen opinnäytemallistonsa jälkeen hän toimi kaksi vuotta suomalaisen Siloa&Mookin pääsuunnittelijana. Tällä hetkellä hän suunnittelee omaa nimeään kantavaa mallistoa sekä toimii perustajajäsenenä yrityksessä Juslin Maunula. 


Loistavaa-mallisto on osa myös Ruotsissa ja Norjassa samanaikaisesti toteutettavaa kampanjaa, jossa paikalliset muotisuunnittelijat luovat yhteistyössä Ifin kanssa heijastavia vaatteita ja asusteita.

*************************** 



 Ifin kyselytutkimuksen* mukaan vain alle puolet suomalaisista käyttää heijastinta pimeällä kulkiessaan. Liikenteessä vältyttäisiin lukuisilta onnettomuuksilta ja läheltä piti -tilanteilta, jos heijastinten käyttäminen olisi yleisempää Suomessa.
– Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Lähivaloilla ajettaessa havaitseminen paranee pimeällä tiellä 25–40 metristä 130–140 metriin. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy jo yli 400 metrin päästä. Nämä luvut kertovat, miten suuri merkitys heijastimen käyttämisellä liikenteessä on, toteaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.
– Lain mukaan jalankulkijan on käytettävä asianmukaista heijastinta pimeällä liikkuessaan. Ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät vaarantavat kuitenkin ennen kaikkea oman henkensä, joten pyöräillessä kannattaa käyttää lamppua ja jalkaisin kulkiessa mahdollisimman näkyviä heijastimia, Koskela jatkaa.
Jotta yhä useampi meistä näkyisi pimeällä
If on kehittänyt kansainvälisesti tunnetun suomalaisen muotisuunnittelija Laura Juslinin kanssa Loistavaa-asusteita ja vaatteita, jotka sekä heijastavat pimeässä että ovat huippumuotia.
– Loistavaa-kampanjan tarkoituksena ei ole myydä heijastavia tuotteita, vaan tavoitteenamme on herättää niiden kautta keskustelua pimeässä näkymisen tärkeydestä. Viikon sisällä heijastinaihe onkin ollut esillä uutisissa ja somessa sekä yksityishenkilöiden että organisaatioiden nostamana. Jos olisimme valmistuttaneet tavanomaisia heijastimia, emme olisi saaneet nostettua heijastimen käyttämisestä puheenaihetta. Tätä niin me kuin muutkin alan toimijat olemme yrittäneet jo aiemmin useiden vuosien ajan, muistuttaa Ifin markkinointijohtaja Tuula Sirén.
Kampanjan asusteet ovat huippumuotia, mikä näkyy niiden hinnassa. Ne on valmistettu erittäin laadukkaista materiaaleista, muun muassa pehmeästä nahasta.
– Olisi mahtavaa saada aktivoitua myös sellaisia suomalaisia, jotka eivät yleensä kiinnitä heijastinta asuunsa. Muun muassa nuoret kaupunkilaiset, joista vain alle 30 prosenttia tutkimuksemme mukaan* käyttää pimeällä aina heijastinta, on tällainen ryhmä, Sirén pohtii.

* Ifin teettämä kyselytutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 YouGov Finlandin toimesta. Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiasta suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.



if.fi/loistavaa
#loistavaa
#laurajuslinxif

Lisätietoja:
if.fi/loistavaa
Laura Juslin, p. 050 573 8283, laura@laurajuslin.com
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi








Tästä linkistä pääset myös Liikenneturvan 
ajankohtaiselle