6.11.2015

Loistavaa: Miten pimeässä voi näkyä tyylikkäästi?

 

 

Loistavaa

– jotta yhä useampi huomattaisiin

Heijastimet pienentävät yliajetuksi joutumisen riskin puoleen.
Valitettavan usein turhamaisuus vie voiton turvallisuudesta, ja
heijastin unohtuu kotiin. Jotta yhä useampi tulisi nähdyksi,
kehitimme yhdessä muotisuunnittelija Laura Juslinin kanssa
vaatteita ja asusteita, jotka toimivat heijastimina pimeässä.
TULE HUOMATUKSI JO 400 METRIN PÄÄSTÄ


Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon
kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Lähivaloilla ajettaessa
havaitseminen paranee pimeällä tiellä 25-40 metristä 130-140
metriin. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin
päästä.


YLI PUOLET EI KÄYTÄ HEIJASTINTA

Heijastimet pienentävät onnettomuusriskin puoleen. Silti vain
yli puolet käyttää heijastinta vain harvoin tai ei koskaan. Vähiten
heijastinta käyttävät nuoret.


Tuotteet tulevat myyntiin tänään 6.11. 
Niitä on saatavilla vain rajoitettu määrä.

Laura Juslin on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2012. Palkitun ja kansainvälistä huomiota saavuttaneen opinnäytemallistonsa jälkeen hän toimi kaksi vuotta suomalaisen Siloa&Mookin pääsuunnittelijana. Tällä hetkellä hän suunnittelee omaa nimeään kantavaa mallistoa sekä toimii perustajajäsenenä yrityksessä Juslin Maunula. 


Loistavaa-mallisto on osa myös Ruotsissa ja Norjassa samanaikaisesti toteutettavaa kampanjaa, jossa paikalliset muotisuunnittelijat luovat yhteistyössä Ifin kanssa heijastavia vaatteita ja asusteita.

***************************  Ifin kyselytutkimuksen* mukaan vain alle puolet suomalaisista käyttää heijastinta pimeällä kulkiessaan. Liikenteessä vältyttäisiin lukuisilta onnettomuuksilta ja läheltä piti -tilanteilta, jos heijastinten käyttäminen olisi yleisempää Suomessa.
– Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Lähivaloilla ajettaessa havaitseminen paranee pimeällä tiellä 25–40 metristä 130–140 metriin. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy jo yli 400 metrin päästä. Nämä luvut kertovat, miten suuri merkitys heijastimen käyttämisellä liikenteessä on, toteaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.
– Lain mukaan jalankulkijan on käytettävä asianmukaista heijastinta pimeällä liikkuessaan. Ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät vaarantavat kuitenkin ennen kaikkea oman henkensä, joten pyöräillessä kannattaa käyttää lamppua ja jalkaisin kulkiessa mahdollisimman näkyviä heijastimia, Koskela jatkaa.
Jotta yhä useampi meistä näkyisi pimeällä
If on kehittänyt kansainvälisesti tunnetun suomalaisen muotisuunnittelija Laura Juslinin kanssa Loistavaa-asusteita ja vaatteita, jotka sekä heijastavat pimeässä että ovat huippumuotia.
– Loistavaa-kampanjan tarkoituksena ei ole myydä heijastavia tuotteita, vaan tavoitteenamme on herättää niiden kautta keskustelua pimeässä näkymisen tärkeydestä. Viikon sisällä heijastinaihe onkin ollut esillä uutisissa ja somessa sekä yksityishenkilöiden että organisaatioiden nostamana. Jos olisimme valmistuttaneet tavanomaisia heijastimia, emme olisi saaneet nostettua heijastimen käyttämisestä puheenaihetta. Tätä niin me kuin muutkin alan toimijat olemme yrittäneet jo aiemmin useiden vuosien ajan, muistuttaa Ifin markkinointijohtaja Tuula Sirén.
Kampanjan asusteet ovat huippumuotia, mikä näkyy niiden hinnassa. Ne on valmistettu erittäin laadukkaista materiaaleista, muun muassa pehmeästä nahasta.
– Olisi mahtavaa saada aktivoitua myös sellaisia suomalaisia, jotka eivät yleensä kiinnitä heijastinta asuunsa. Muun muassa nuoret kaupunkilaiset, joista vain alle 30 prosenttia tutkimuksemme mukaan* käyttää pimeällä aina heijastinta, on tällainen ryhmä, Sirén pohtii.

* Ifin teettämä kyselytutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 YouGov Finlandin toimesta. Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiasta suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.if.fi/loistavaa
#loistavaa
#laurajuslinxif

Lisätietoja:
if.fi/loistavaa
Laura Juslin, p. 050 573 8283, laura@laurajuslin.com
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi
Tästä linkistä pääset myös Liikenneturvan 
ajankohtaiselle 14 kommenttia:

pike kirjoitti...

Varustin pyöräni heijastimilla runsaasti, kun kuljen töissä vilkaan tien vartta, ei ole pyörä tietä, silti kerran autoilija ei nähnyt minua, niin törmäsin auton etuoveen, auto olisi pitänyt väistää minua, en kutsunut poliisia, koska autoilija maksoi etu pyöräni. Talveta en tykkää, kun on liukasta, muutama kerta olen kaatunut tiellä.

pike kirjoitti...

Muuten tiikerikakku on maailman paras kuivakakku.

Una Reinman kirjoitti...

Hih! Onhan se hyvää. =)

Una Reinman kirjoitti...

Heips Pike

Kauhistus, hyvä ettei sinua sattunut eikä käynyt pahemmin! Joka ikinen kerta kun ollaan liikenteessä niin pitää kaikkien olla skarppina.
Hyvä kun siulla on heijastimia! Niitä ei varmastikaan VOI olla liikaa. =))))

Between kirjoitti...

Maaseudulla ihmiset näyttävät ymmärtävän heijastimien tärkeyden huomattavasti paremmin kuin kaupunkilaiset. Juuri viime viikolla kauhistelin Espoosta kotiin ajaessani, kuinka "välkkyjä" espoolaiset kuvittelevat olevansa loikkiessaan tien yli mustissa vaatteissa ilman ainuttakaan heijastinta. Kyllä taas sydänalassa tykytti ylimääräisiä lyöntejä.

Susanna kirjoitti...

Erinomainen aihe!
Ihmiset näyttävät niin pimeiltä, saa olla auton ratin takana todella tarkkana...

isopeikko kirjoitti...

Peikko luuli, että kiiluvat silmät riittäisivät. Ei taida kuitenkaan :)

Arnoya Ari kirjoitti...

Täällä ylhäällä useimmat käyttävät heijastinliivejä, se ei ole muodista kiinni. Norjassa on heijastinliivi pakollinen turvavaruste autoissa.

Una Reinman kirjoitti...

Niinpä, kyllä kaikkialla missä on pimeää pitää kaikkien muistaa näkyä pimeässä eli heijastua... =)

Una Reinman kirjoitti...

Niin ja myös koirat usein ovat näkymättömiä pimeässä...

Una Reinman kirjoitti...

Varmasti Peikon kauniit simmut näkyvät kauas mutta kaikki ihmiset eivät osaa nähdä Peikkoa... Joten, ehkä hekin näkisivät sen heijastimen. =)

Una Reinman kirjoitti...

Turvaliivi, eli taikaviitta on hyvä olla kaikilla autossa mukana. =) Miulla on taikaviitta kun talvella luon lunta pihalta... Joudun joskus työntämään sen auran pihaan tunkeman tien yli ojaan jolloin heijastava liivi ainakin hidastaa kaahariautoilijoita hieman. =)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka If ilmoittaa, ettei kampanjan tarkoituksena ole niinkään myydä tuotteita kuin herättää huomiota, niin silti olisi ollut kiva saada samantyyppisiä tuotteita kohtuuhintaisina. 500 euron kaulaliina menee jo nolon puolelle. Lapiomaiset jättirukkasetkin ovat kaukana "huippumuodista". Normihintaisille heijastaville (ja standardit täyttäville) hanskoille, kaulaliinoille ja pipoille olisi kyllä tilausta.

Mutta oikealla asialla joka tapauksessa ollaan: jalankulkijoiden olisi syytä muistaa, etteivät he näy pimeällä autosta katsottuna läheskään yhtä hyvin kuin jalankulkijan omalla silmällä arvioituna - ei edes keskusta- ym. katulamppualueilla. Sitä paitsi liikenteessä on aina paljon muutakin seurattavaa kuin yhtäkkiä eteen kävelevät mustakaavut.

Una Reinman kirjoitti...

Kyseessähän on siis ainutlaatuisen uusi heijastava kangas. Uutta tuotantotekniikkaa. Totta kai uusi innovaatio maksaa ensi aluksi enemmän kuin sitten kun sen tuotanto on rutinoitunut, ostajakunta on vakaa ja tuotteen hinta ja tekokustannukset kohtaavat toisensa asiakasystävällisemmällä tavalla.