24.11.2015

Ei lahjapakkoa vaan tunnelmaa

Tänään, kun jouluaattoon on tasan kuukausi, 
 olisi Jouluhankintojen tekemisen muistutuspäivä... 


 Mutta me olemme päättäneet, ettemme tänä vuonna laita mitään lahjoja maailmalle. Emme todellakaan myöskään odota keneltäkään mitään. Ei edes sitä pakollista suklaakonvehtirasiaa. Unohdetaan nekin. Joulukortti lähtee heille, joilta sellaisen viime vuonna saimme, ja joiden osoite meillä on tiedossa. 


Mutta muuten ostakoon 
kukin itselleen 
omilla rahoillaan 
ihan mitä haluaa ja tarvitsee. 
Lopetetaan lahjahössötys 
 tähän paikkaan.

Vietetään jouluamme tai sitten vaikka pikkujouluamme, jos ei muuten aikataulut anna myöten, hyvän ruuan (jonka ei tarvitse olla ns: jouluruokaa) merkeissä. Panostetaan yhdessäoloon ja tunnelmaan. Se on kaikkein tärkeintä! Lauletaan ja kuunnellaan musiikkia. Katsotaan elokuvia. Ulkoillaan. Toivotaan että sataisi lunta ja ollaan lumisotaa. Sitten lämmitellään ja juodaan jotain lämmintä. Rupatellaan. Pelataan vanhoja lautapelejä  tai luetaan takan ääressä kirjaa, jooko?
---------------

27.11.2015 vietetään 
Älä osta mitään -päivää. 


Sivulla myös vaihtoehtoideoita
joulun ostovimmalle...

------------------- 


Tai jos lahja on pakollinen, anna kierrätyslahja

Tässä Turun ekotorin vinkkejä:

Joulusta on tullut yhä enemmän kulutusjuhla. Valtaosa lahjoista on useimmiten uusia tavaroita. Sen lisäksi että joululahjoihin menee paljon rahaa, kuluttaa uusien tavaroiden valmistus aina moninkertaisesti luonnonvaroja tavaran lopulliseen painoon nähden. Tämä jää usein vaille huomiota kun pohditaan enimmäkseen joululahjoihin kuluneita euroja. Tähän kun yhdistää vielä sen valitettavan seikan, että osa lahjoista saattaa olla turhia hankintoja.

Lahjan saajan mieltymykset ja tarpeethan eivät hyvästä tahdosta huolimatta aina täysin kohtaa lahjan antajan arvion kanssa. Siksi olisi entistä tärkeämpää miettiä mitä lahjaksi antaa. Kierrätystavaroiden ja erilaisten palvelujen ostaminen on uutta tavaraa ympäristöystävällisempi vaihtoehto, mikäli jotakin haluaa ostaa.

Tarvitseeko lahjaksi ostettujen tavaroiden sitten edes olla uusia? Esimerkiksi kirjat tai sisustusesineet ilahduttavat monia siitä riippumatta ovatko ne uusia vai ei. Samoin vanhoja muistoja herättävät musiikkitallenteet, cd:t ja vinyylilevyt voivat olla ilahduttavia nostalgisia lahjaideoita kelle tahansa. Puhumattakaan juuri lahjan saajalle pienellä vaivannäöllä tuunattu huonekalu tai muu esine! Vanhojen tavaroiden kanssa voi rohkeasti käyttää luovuuttaan, vain mielikuvitus on rajana tuunauksessa tai keksiessä uusia käyttötarkoituksia esineille.

Ekologisempia vaihtoehtoja lahjapaperille 

Kaikki varmaan tunnistamme jouluaattona syntyvät ryppyiset valtavat lahjapaperikasat, jotka päätyvät yleensä yhden käyttökerran jälkeen roskien joukkoon. Pelkästään joululahjojen lahjapapereista syntyy joka vuosi valtavasti turhaa poltettavaa jätettä. Lahjapaperit valmistetaan useimmiten niin ohuesta paperista, ettei sitä voi uudelleenkäyttää eikä kierrättää paperien mukana.
Turun Ekotorilla suositellaan lämpimästi harkitsemaan muita vaihtoehtoja lahjojen käärimiseen. Esimerkiksi erilaisilla kierrätyskankailla voi lahjat sitoa persoonallisesti, samoin esimerkiksi sanomalehtipaperia tai kangaspusseja käyttäen. 
-----------------------jos haluat lahjoittaa eettisen lahjan, 
se käy täällä: Toisenlainen Lahja.fi. 

Toisenlainen Lahja on ekologinen ja eettinen lahja, 

jolla ilahdutat ystävääsi 

ja autat samalla kehitysmaiden ihmisiä.

 


----------- 

Tai auta lähimmäistä kuten  
Pelkistämisen mestari:  Jos olet kyllästynyt kaupalliseen jouluun, tässäpä idea:
vaihda kuluttaminen tänä vuonna tekemiseen.
Auta pyyteettömästi ihmistä, joka on yksin ja tarvitsee apua.
Tai vain kuuntele. Ole läsnä.
Se ei olekaan aivan helppoa, vaan kunnon haaste,
jota monikaan ei uskalla ottaa vastaan.
On niin kiire, ei nyt oikein ehdi.
On niin paljon helpompaa ostaa se joulumieli kaupasta.

Koko tarina täällä.
  

8 kommenttia:

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Meillä jo muutama vuosi ollaan oltu noilla linjoilla...tai olenhan ostanut lahjoja... Afrikan lapsille. Viime vuonna ostin kolmelle pienelle orvolle hyttyssuojan...:)

aimarii kirjoitti...

Ei ole ollut lahjajoulu meilläkään vuosikausiin.
Ainut, mitä olen paketoinut, niin kutomiani sukkia ja lapasia. Joulu tulee ilma lahjapaljouttakin.

Between kirjoitti...

Una, juuri näin. Lahjoja on kiva antaa, mutta jouluna siitä tuppaa menemään maku, kun hiki päässä keksimällä keksii tavaraa, joka ei sitten kuitenkaan tule edes tarpeeseen. Kunpa nyt kaikki pysyisivät lupauksessaan...

Anonyymi kirjoitti...

Arvaa vaan, ei onnistus meillä! T: Pia

Una Reinman kirjoitti...

Samoin, olen itsekin osallistunut niihin kana ja vuohi-lahjoihin, jos ne nyt oikeasti van menevät perille...

Una Reinman kirjoitti...

=)

Una Reinman kirjoitti...

Näin se on... =) Miekin olen tosi huono lahjojen kanssa... En koskaan osaa kuitenkaan hankkia sellaista mitä pitäisi. =D

Toivon samaa miekin, että kaikki lupaukset pitäisivät...

Una Reinman kirjoitti...

=D No, joulu on lasten juhla. =D